Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УЛАГАЊА СУ СТУБ СРПСТВА НА КиМ: Више од 11 милијарди за пројекте, почела изградња вртића у Гораждевцу, ускоро помоћ угроженим породицама (ФОТО)

17.12.2021. 09:05
Aleksandar Vučić
Александар Вучић / Извор: Фото: Србија Данас/Профимедиа

Држава Србија обезбедила је огромна средства за веома значајне и бројне пројекте на Косову и Метохији

Држава Србија зна са каквим се проблемима сусреће наш народ и зато чини све да им обезбеди мир и сигурност, али и најбоље услове за живот. Помоћ и подршка Канцеларије за КиМ и Владе Републике Србије је веома значајна и тиме се шаље јасна порука српском становништву - свако инвестирање у јужну српску покрајину је само још један изграђени стуб српства на КиМ.

ИСИС БОРЦИ И ПУЦАЊЕ НА АУТОБУС СА ДЕЦОМ СЕ НЕ РАЧУНАЈУ?! Тзв. Косово оцењено као нискоризично место на мапи света

ИСИС БОРЦИ И ПУЦАЊЕ НА АУТОБУС СА ДЕЦОМ СЕ НЕ РАЧУНАЈУ?! Тзв. Косово оцењено као нискоризично место на мапи света

"ПОЗИВАМО КОСОВО ДА ПРЕИСПИТА ОДЛУКУ" Огласила се ЕУ након скандалозне одлуке приштинских власти

"ПОЗИВАМО КОСОВО ДА ПРЕИСПИТА ОДЛУКУ" Огласила се ЕУ након скандалозне одлуке приштинских власти

БЕОГРАД ХИТНО ПОСЛАО ПИСМО ЕУ И КВИНТИ ЗБОГ ПРИШТИНЕ: Курти хоће да блокира референдум на КиМ

БЕОГРАД ХИТНО ПОСЛАО ПИСМО ЕУ И КВИНТИ ЗБОГ ПРИШТИНЕ: Курти хоће да блокира референдум на КиМ

Наша земља у свом буџету има довољно новца спремног за улагање, али и који је увелико уложен на простору Косова и Метохије. Када се каже улагање, под тиме се не мисли само на финансијска средстава, већ и на бројне инфраструктурне пројекте и капитална улагања. 

Веома је важно радити, градити, стварати и доприносити бољој будућности јер на тај начин можемо да водимо рачуна и о нашој деци и нашим животима. Битно је стварати боље услове за живот, а градњом, обнављањем или улагањем у поједине објекте стварају се ти бољи услови, са мање тензија и инцидената.

Kosovo i Metohija
Косово и Метохија / Извор: Фото: Maps/Printscreen

У објављеном документу Канцеларије за КиМ наводе се најзначајнији пројекти у које је Србија уложила новац како би обезбедила одрживи опстанак и побољшала услове живота српског становништва у покрајини. Истакнуто је да је захваљујући актуелној власти до сада изграђено више од 1.613 стамбених јединица за интерно расељене, повратнике и социјално угрожена домаћинства, у износу више од 1,500 милијарди динара.

У 2019. години која је наведена као пример, изграђено је 554 кућа за потребе повратника, интерно расељених и социјално угрожених у вредности 194,36 милиона динара, као и 29 зграда са 522 стамбене јединице уз обезбеђење и опремање локација за изградњу, у износу од 1,05 милијарди динара. Такође за 2.284 домаћинства испоручена је помоћ у грађевинском материјалу у укупној вредности од 199,84 милиона динара.

Започето је планирање реализације 233 пројекта и финансирање израде пројектно-техничке документације за разне пројекте, у укупном износу од 6,683 милијарде динара. За реализацију свих пројеката била би издвојена средства у износу од 11,621 милијарди динара.

Инфраструктура и спорт

У Звечану, општини са већинским српским становништвом на северу Косова, Србија и Српска православна црква (СПЦ) су претходне, 2020. године, на површини од око 15 хектара изградили 300 стамбених јединица у склопу насеља "Сунчана долина", намењеног расељеним лицима из српске заједнице са Косова. У изградњу овог насеља уложено је више од 14 милиона динара.

До данас, финансирана је изградња, реконструкција и санација више километара путева и улица на КиМ, мостова и надвожњака, уређене су депоније, реконструисане водоводно канализационе мреже, уређени су бројни терени и објекти за спортске намене. За ова улагања издвојено је више од 350 милиона динара.

Образовање

Влада Србије, министарство просвете и Канцеларија за КИМ показали су последњих година колико се улаже у образовање. Граде се школе и вртићи, реконструишу се постојећи школски објекти, ради се на територији целог Косова и Метохије.

Србија не дозвољава да деца са КиМ оскудевају у било чему, зато и постоји труд да имају исте услове као њихови вршњаци у целој земљи. Средства се издвајају за образовне институције на КиМ са наставом на српском језику, и за здравствене установе, како би се обезбедио и унапредио њихов свакодневни рад.

На Косову и Метохији 103 школе (68 основних и 35 средњих) раде по плану и програму Министарства просвете Србије, има и 17 предшколских установа, а у саставу Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици настава се одвија на 10 факултета и три високе школе струковних студија. Изграђен је и комплетно опремљен Интернат и Музичка школа "Стеван Христић" у Станишору, као и нов објекат Основне школе "Радош Тошић" из Осојана за потребе издвојеног одељења у селу Видање.

Јуче почела изградња вртића у највећем српском селу у Метохији

На месту где је положен камен темељац, јуче су почели радови за изградњу вртића у Гораждевцу. 

Плац је обезбедила Епархија рашко-призренска како би се у новом вртићу у највећем српском селу у Метохији играло и бринуло о 60 малишана. Осим што је Епархија обезбедила земљиште, пројекат вредан 35 милиона динара – финансира и Канцеларија за КиМ.

Kosovo je srce Srbije
Косово је срце Србије / Извор: Профимедиа

Помоћ угроженим породицама - децембар 2021.

Још четири социјално угрожене породице у општини Косовска Каменица решиће своје дугогодишње стамбене проблеме, захвалјујући средставима Канцеларије за Косово и Метохију.

Pomoć porodicama
Помоћ породицама / Извор: Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

Породица Срђана Дејановића добиће комплетну надоградњу куће, а домаћинства Наташе Ђорђевић, Сретена Дикића и Новице Симића добиће помоћ у виду грађевинског материјала за санацију и адаптацију постојећих кућа, кроз замену прозора и врата, црепа, подних облога, реновирање купатила, фасаде и репарацију осталих оштећења. Само ове године у стамбено збрињавање у Косовској Каменици, Канцеларија је уложила више од 23,2 милиона динара, чиме су 103 породице из ове општине добиле помоћ у изградњи, реконструкцији и грађевинском материјалу.

Економска помоћ и здравство

Почетком ове, 2021. године, посебну финансијску помоћ добили су сви грађани који живе на Космету, и то незапослени по 200 евра, док су сви запослени као и свако дете добијали по 100. Тако је например, петочлана породица, у којој родитељи раде и имају троје деце, добила 500 евра, а ако су родитељи незапослени 700 евра.

Испуњено још једно обећање 

Председник Србије Александар Вучич током претходне године у јеку пандемије корона вируса, обећао је реализацију обнове КБЦ Косовска Митровица, као и улагање у обнову КБЦ Грачаница.

У новембру месецу 2021. године, то обећање је испуњено. Наиме, радови на реновирању и доградњи Клиничко-болничког центра Косовска Митровица званично су и почели, и то реновирањем Одељења физијатрије. 

Започета је прва фаза изградњом зграде Физијатрије и рехабилитације, површине око 1.500 квадратних метара. Ради се комплетна реконструкција зграде и надоградња. Кроз фазе ће бити завршена реконструкција, доградња и надградња комплетног КБЦ-а. Биће то савремена зграда која ће испуњавати све потребе грађана и услови лечења се неће разликовати од оних у Нишу, Крагујевцу или Београду. 

Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica
Клиничко болнички центар Косовска Митровица / Извор: Фото: Клиничко болнички центар Косовска Митровица

Како је раније најављено, када се заврши комплетна реконструкција и надоградња КБЦ у Косовској Митровици, то ће бити савремена болница која ће се простирати на 20.000 квадратних метара и имаће 559 расположивих лежајева.

Директор КБЦ Грачаница Братислав Лазић рекао је да га радује улагање у здравствени систем на КИМ. Он је током једног интервјуа рекао да су изградња новог КБЦ у Грачаници и реконструкција постојећег у Косовској Митровици веома значајни пројекти који не користи само медицинским радницима него и пацијентима.

- Велика енергија и велика снага државе Србије, која је у економском смислу ојачала, омогућило да помогне свом становништу на КИМ. Ми смо веома захвални и задовољни због тога. Велики број грађана гравитира КБЦ у Грачаници - рекао је директор ове здравствене установе Братислав Лазић.

Реновирана и амбуланта у селу Суво Грло средствима Канцеларије за КиМ

У селу Суво Грло, у општини Србица, овог месеца отворена је комплетно реновирана амбуланта средствима Канцеларије за Косово и Метохију.

Ова здравствена установа, којој гравитира око 120 жителја Сувог Грла, почела је са пријемом пацијената, а грађанима је поред лекара и медицинске сестре доступно и санитетско возило 24 сата дневно. Амбуланта је била у лошем стању, кров је пропао, као и столарија, изолација, инсталације, била је приметна влага. Сада је све то реконструисано.

Намера сваког улагања на КиМ кроз било какав пројекат јесте та да се докаже снага Србије, која је већа него ранијих година и деценија, а да грађани од тога имају конкретне користи.

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима
Aljbin Kurti

ТЕРОРИСТА КУРТИ НЕ НАМЕРАВА ДА СТАНЕ: Жестока реацкија из Београда након нове рунде дијалога - Потребно је да се моментално заустави насиље над Србима

18.09.2024. 09:20
ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање
Kosovska policija

ПРИВЕДЕН ЈОШ ЈЕДАН СРБИН ИЗ СЕВЕРНОГ ДЕЛА МИТРОВИЦЕ У току саслушање

17.09.2024. 21:15
Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО
Ivica Dačić

Дачић у Берлину одговорио Свечљи: Бриселски споразум остао мртво слово на папиру, после 11 година није формирана ЗСО

17.09.2024. 17:32
ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО
Petar Petković

ПРИШТИНА ОДБИЛА ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК: Бисљими није прихватио да се разговара о ЗСО

17.09.2024. 16:29
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38