Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УСТОЛИЧЕН ЈОАНИКИЈЕ: На Цетињу мирно, хиљаде верника поздравило патријарха и митрополита (ФОТО/ВИДЕО)

05.09.2021. 07:31 21:21
Joanikije
Јоаникије / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Televizija Храм

Пратите дешавања у Црној Гори из минута у минут на нашем блогу.

Поводом устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија, Митрополија је организовала дводневни догађај, 4. и 5. септембра, у Подгорици и на Цетињу. Јуче је на платоу испред Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици са почетком од 18 часова организован је дочек поглавара СПЦ Порфирија. Синоћ је одржана вечерња служба, а затим је организован културно-уметнички програм. Данас, у недељу 5. септембра, у Цетињском манастиру у 8.00 Светом архијерејском литургијом, чином устоличења, коју је служио и предводио патријарх српски Порфирије са архијеријерима наше и осталих помесних цркава, устоличен је нови митрополит црногорско - приморски Јоаникије.

ГОРИ ЦЕТИЊЕ, СУКОБИ НЕ ПРЕСТАЈУ: Демонстранти напали полицију молотовљевим коктелима, бачен и сузавац (ВИДЕО)

ГОРИ ЦЕТИЊЕ, СУКОБИ НЕ ПРЕСТАЈУ: Демонстранти напали полицију молотовљевим коктелима, бачен и сузавац (ВИДЕО)

АНТИВАКЦИНАШИ УПАЛИ У СЛОВЕНАЧКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ: Полиција најавила драстичну меру (ФОТО/ВИДЕО)

АНТИВАКЦИНАШИ УПАЛИ У СЛОВЕНАЧКУ ТЕЛЕВИЗИЈУ: Полиција најавила драстичну меру (ФОТО/ВИДЕО)

ХИТАН САСТАНАК ЈОАНИКИЈА И ПОРФИРИЈА СА КРИВОКАПИЋЕМ: Траже од Владе и полиције да им обезбеде устоличење на Цетињу!

ХИТАН САСТАНАК ЈОАНИКИЈА И ПОРФИРИЈА СА КРИВОКАПИЋЕМ: Траже од Владе и полиције да им обезбеде устоличење на Цетињу!

Погледајте литургију устоличења митрополита Јоаникија на Телевизији Храм.

Мило разочаран

Председник Црне Горе Мило Ђукановић побегао је са Цетиња у у срамном обраћању након устоличњења митрополита Јоаникија казао да би "само човек без достојанства" себи дозволио да "хеликоптерским десантом на црногорску престоницу и под заштитом панцирских ћебади буде уведен у Цетињски манастир, и да на тај начин осрамоти трон Св. Петра Цетињског".

14:51
Огласио се Кривокапић након устоличења митрополита Јоаникија

Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић изјавио је да одлагање устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија није била опција ни у једном тренутку, како су неки медији пренели.

- Држава је одбрањена! Захваљујем се свим храбрим полицајцима, али и народу Црне Горе који су помогли да данас сви овђе прославимо овај величанствен тренутак - написао је Кривокапић на Твитеру.

Он је такође захвалио митрополиту Јоаникију на, како је навео, дивним речима.

 

14:35
Нормализован саобраћај на путу Подгорица-Цетиње-Будва

Саобраћај за све категорије возила на магистралном путу Подгорица-Цетиње-Будва успостављен је данас у 12.55 сати, саопштено је из Оперативно-комуникационог центра (ОКЦ) Управе полиције Црне Горе, преносе медији.

На путу Подгорица-Цетиње јуче и данас су противници устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру поставили барикаде, а митрополит је на устоличење, заједно са српским патријархом Порфиријем, стигао хеликоптером.

 

14:20
Велики дан за Црну Гору

Свечани ручак у подгоричком комбинату "13. јул Плантаже" завршни је догађај данашњег устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија и дводневне посете патријарха Порфирија Црној Гори, првој од избора на ту дужност.

За столом ће се, осим поглавара СПЦ и митрополита Јоаникија, наћи архијереји наше и других православних цркава из света, који због нереда на Цетињу нису могли да присуствују овом црквеном чину. 

11:45
Патријарх и митрополит стигли у Подгорицу

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су у подгорицу након устоличења које је обављено у Цетињском манастиру. Њих је дочекао верни народ који је узвикивао "Достојан" и "Соколе владико".

 Дочекао их је премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

 

11:30
Верници се окупљају испред Храма у Подгорици

Верници испред Храма Христовог васкрсења у Подгорици очекују долазак патријарха српског Порфирија и митрополита црногорско-приморског Јоаникија, који је данас устоличен у Цетињском манастиру.

Верници су око 11 сати почели да се окупљају испред подгоричког Храма, у којој још увек траје света архијерејска литургија, јавља Танјугов извештач са места догађаја.

Литургији присуствују епископи СПЦ и гости, као и епископи из иностранства, из православних цркава.

Очекује се да ће митрополит црногорско-приморски Јоаникије и патријарх српски Порфирије, по доласку у Подгорицу, прво доћи у Храм Христовог васкрсења.

 

11:25
На Цетињу мирно

Цетињски манастир утонуо је мир. Не чују се детонације и нема сузавца. У граду се безбедносна ситуација враћа у нормалу

 

11:20
Митрополит и патријарх кренули из Цетиња ка Подгорици

Након литургије устоличења новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, из Цетињског манастира кренули су хеликоптером Јоаникије и Порфирије ка Подгорици. 

11:00
Повређено седам полицајаца, приведено 14 лица

На Цетињу је након бурних неколико сати тренутно релативно мирна ситуација. Продавнице и пумпе су затворене, док је биланс протеста 14 приведених од којих двоје ухапшених. Повређено је седам полицајаца. 

 

10: 33
Вучић о ситуацији у Црној Гори

Вучић је, говорећи о устоличењу митрополита Јоаникија, каже да су тензије најављиване, као и протести.

- Цетиње је место у којем је преко 90% становника против СПЦ и где постоји изражена мржња према онима који припадају неким другим народима осим црногорског. Не бих рекао да је то стварна мржња, него је она индукована од стране неких политичара у Црној Гори - рекао је Вучић.

Вучић каже да медији синоћ нису погрешили и да је био план да устоличење ипак не буде одржано на Цетињу.

 

10:30
Америчка амбасада у ЦГ

Америчка влада позива све стране у Црној Гори на хитно смиривање ситуације, саопштила је амбасада САД у Подгорици.

- Верске слободе и слобода изражавања, укључујући мирно окупљање, морају се поштовати. Иако је било много упирања прстом у то ко је одговоран, на крају ће појединци одговарати за своје поступке - пише на Фејсбук страници амбасаде САД. 

10:25
Распоређују се специјалне јединице код манастира

Репортери који се налазе у Цетињском манастиру кажу да се тренутно припадници специјалних јединица распоређују по ливади где су слетели митрополит и патријарх. Како кажу, могуће је да се припрема одлазак из манастира. 

10:20
Обраћање Јоаникија

Након устоличења митрополита Јоаникија у Цетињском манастиру, патријарх Порфирије је одржао беседу.

Патријарх је митрополиту рекао да је његова дужност да донесе мир овој распетој и светој земљи.

- Ваша је дужност да донесете мир овој распетој и светој земљи. То је најпотребније, и то је ваш задатак. Реч Христову проносите, кад хуле на нас молићемо се. И када буду хулили на вас, увек ћете благосиљати и молити се за све. И то ћете успети молитвама Светог Петра Цетињског - рекао је патријарх Порфирије током беседе.

Потом се проломило АКСИОС и сви су запевали са патријархом.

Митрополит је рекао да су све поделе које гледамо последњих година и дана вештачки изазване.

- Благодарим ваша светости што сте показали велику љубав, не само према мени, него према свим људима, рекао је митрополит Јоаникије.

Митрополит је рекао да данас неће више говорити о мукама верног народа у Црној Гори, већ се помолио Богу са верним народом.

 

10:00
Устоличен митрополит Јоаникије

Митрополит Јоаникије устоличен је као и његови претходници у Цетињском манастиру.

- У тешка времена долазите на ово место, али кад су времена била боља и зар вас је неко питао кад ћете се родити и доћи на ово место. Све је то промисао Божија, а независно од тешких времена, онда када се уздамо у Христа, апостол Павле поручује, ма колико да су тешка времена и искушења, довољна вам је благодат Божија. Ми људи јесмо слаби али доказали сте сада да се вером, љубављу јаки, јаки потребом да управо оно што стоји у литургији, да проповедате и проносите мир овде, у овој светој и распетој земљи - поручио је патријарх српски на крају литургије.

Мир је, каже, овде потребнији него било шта.

- То ће бити ваша мисија. Да отупљујете оштрице, да градите мостове, да не питате ко је ко, како се изражава, ком народу припада, него да служећи литургију сведочите мир. Не постоје границе, непријатељства, поделе, црква је по своме значењу сабор, она све у себе Христом и у Христу сабира, то је ваш задатак - истакао је патријарх српски.

 

09:30
Из Подгорице кренуле машине за рашчишћавање барикада

Машине за рашчишћавање барикада кренуле јутрос према Цетињу, док су демонстранти запалили гуме којим су блокирали пут.

Машине су потребне за рашчишћавање магистрале и путева који су запречени гумама, шутом, камењем, стубовим, јавља Дан.

 

 

09:24
Црногорска телевизија одустала од преноса

Устоличење митрополита Јоаникија је у току. После слетања хеликоптером, свештенство предвођено поглаваром СПЦ Порфиријем, стигло је у манастиру на Цетињу.

Како Танјуг јавља, Црногорска национална телевизија "РТЦГ" одустала је од преноса устоличења, наиме екипа телевизије је јутрос спречена да дође до Цетиња, самим тим "РТЦГ" је принуђен да откаже уживо пренос устоличења са Цетиња. 

09:15
Огласио се Порфирије

У току је служба устоличења митрополита Јоаникија, а на свом званичном Инстаграм профилу, патријарх Порфирије објавио је снимка њиховог слетања хеликоптером на Цетиње.

- У славу Бога живога стигосмо на Цетиње да извршимо устоличење новог митрополита црногорско-приморског господина Јоаникија. Све позивамо на мир и молитву Господу Христу - написао је патријарх.

 

09:00
Ухапшен Вељовић 

Саветник председника Црне Горе Веселин Вељовић спроведен је у полицијски ауто на Цетињу. Потпредседник Владе Дритан Абазовић рекао је кратко "Вијестима" да је Вељовић ухапшен.

Поводом хапшења Вељовића, огласио се и Здравко Кривокапић на свом Твитер налогу.

- Обавештавам јавност да су брзом акцијом полиције, коју сам наложио, управо стављене лисице на руке Веселина Вељовића - написао је Кривокапић.

08:50
Покусај терористицких акција?

Огласио се Здравко Кривокапић на свом Твитер налогу.

- Напад на полицију је напад на државу! Све што се дешавало јуче и данас на Цетињу је покушај терористичких акција. Потпуно је јасно да су налогодавци и организатори највише руководство ДПС-а у сарадњи са организованим криминалним групама којима ће држава стати на пут! - написао је Кривокапић.

08:40
Почиње устоличење Јоаникија

У Цетињском манастиру почело је устоличење митрополита Јоаникија.

Подсећамо, патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије хеликоптером су слетели на Цетиње.

Porfirije i Joanikije
Порфирије и Јоаникије / Извор: Фото: ИН4С/Принтсцреен

 

08:28
Митрополит Јоаникије и патријарх Порфирије стигли на Цетиње

Митрополит Јоаникије и патријарх Порфирије стигли су на Цетиње хеликоптером. 

Након што су пристигли у Цетиње хеликоптером, Јоаникије и Порфирије ушли у манастир, чека се почетак литургије.

08:23
Повређено више људи на Цетињу

Како преносе медији, најмање четири особе повређене су јутрос када је група демонстраната, која се противи устоличењу, више пута напала полицију на Цетињу.

08:20
Стигли припадници САЈ

Како са терена јавља репортер, припадници Противтерористичке јединице стигли су пред Цетињски манастир.

Припадници САЈ-а су под пуним наоружањем, опремљени панцирима и гас маскама.  

08:15
Вратили свештенство у Подгорицу

Аутобуси са свештенством који су се упутили ка Цетињу, вратили су се у Подгорицу, преносе "Вијести" и наводе да се то види на видео снимку који је достављен њиховој редакцији.

Полиција је у Доњој Горици зауставила аутобусе и вратила свештенство назад. Одлазак је одгођен до даљњег.

08:05
Цетињем се ори "ДОСТОЈАН"

Омиљеном песмом блаженополившег митрополита Амфилохија "Јечам жела" свештеници у цетињском манастиру чекају митрополита Јоаникија.

Најгласнији су били на стиховима "кад се војска на Косово врати". 

Потом се из манастира три пута проломило "Достојан", тако гласно да је одјекивало градом. 

08:00
Полиција разбија демонстранте

Демонстрантима на барикадама код Цетиња, полиција је поручила да им је скуп непријављен и дала им је рок од два минута да се разиђу.

Демонстранти су одговорили увредама и псовкама.

 

07:57
Колима на свештенство

У Подгорици је и даље велики број свештеника, који би требало да се упуте ка Цетињу. У Подгорици су забележени мањи инциденти - неколико возила великом брзином се залетело до аутобуса који би требало да превезу део свештенства до манастира, да би потом нагло кочили.

07:46
Дошли Катнић и Вујановић

На Цетињу је виђен и специјални тужилац Миливоје Катнић. Снимљен је са гас маском у руци јер је претходно полиција бацила више сузаваца. Осим Катнића на Цетињу је и бивши председник Црне Горе Филип Вујановић. Он је поздравио грађане који су направили блокаду на Белведеру, преносе црногорски медији.

 

07:45
Пуцњава на Цетињу

На Цетињу је дошло до пуцњаве из аутоматских пушака.

Како јављају репортер Новости у Црној Гори, градом одјекују детонације.

Полиција користи сузавац и шок бомбе.

07:28
Полиција раздваја окупљене грађане и групише их

Црногорски медији пишу да је на Дворском тргу на Цетињу полиција интервенисала и раздвојила окупљене грађане у више група. 

 

07:20
Противтерористичка јединица стигла на Цетиње

Како пишу подгорички медији рано јутрос на Цетиње послата је противтерористичка јединица и возила за привођење. 

07:15
Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић дошао је јутрос на Цетиње

Бивши председник Црне Горе Филип Вујановић дошао је јутрос на Цетиње где грађани протестују против устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија у Цетињском манастиру. Он је поздравио грађане који су направили блокаду на Белведеру. 

06:53
Порфирије рано јутрос кренуо ка Цетињу

Патријарх српски Порфирије кренуо је јутрос ка Цетињу, на устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, речено је репортеру Танјуга испред подгоричког саборног храма Васкрсења Христовог.

Не зна се тачно одакле је патријарх кренуо на Цетиње са архијерејима.

Патријарх Порфирије демантовао је раније у изјави Танјугу писање медија да је отказано устоличење митрополита Јоаникија на Цетињу.

Поручио је да СПЦ никада неће одустати од устоличења у цетињском манастиру.

 

06:40
Хаос у Цетињу од радног јутра

Уочи церемоније устоличења митрополита црногорско-приморског Јоаникија на Цетињу је дошло до новог окршаја демонстраната и полиције. Како је саопштено Вијестима из кабинета премијера, на полицију је бачен молотовљев коктел, након чега је полиција узвратила сузавцем.

До сукоба је дошло испред музеја Краља Николе. Демонстранти су полицију гађали каменицама.

Грађани који се противе устоличењу су током читаве ноћи блокирали путеве ка Цетињу. Они су јуче у послеподневним сатима на путеве поставили аутомобилске гуме, камење, а потом су возилима блокирали коловозне траке.

 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.