ИСТРАЖИВАЊА ОТКРИЛА: Да ли је могуће да се корона вирус пренесе путем хране?
Агенција за сигурност хране Босне и Херцеговине континуирано прати све потенцијалне ризике по здравље потрошача из подручја сигурности хране на домаћем и међународном нивоу.
Коронавируси се не могу мултиплицирати у храни, јер им је за то потребан животињски или људски домаћин, а тренутно нема научно утемељених доказа који би указивали на то да се вирусом 2019-нЦоВ, узрок пандемије COVID-19, можемо заразити кроз пробавни систем.
Директор Агенције за Сигурност хране БиХ Џемил Хајрић наводи да је COVID-19 респираторна болест и примарни пут преношења је директни контакт особа или пренос капљичним путем приликом кашљања или кијања инфициране особе.
ХРВАТСКА УСКОРО НА ЦРВЕНОЈ ЛИСТИ ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ? Комшије непожељне у све више земаља!
ПОРАСТ ЗАРАЖЕНИХ КОРОНА ВИРУСОМ: Да ли ће Немачка ставити Хрватску на ЦРВЕНУ ЛИСТУ?
БУДВА У ТОТАЛНОМ МРАКУ: Нестала струја у неколико црногорских градова
- Постоји могућност да капљице из дисајног система особе инфициране вирусом 2019-нЦоВ доспеју на било који предмет и површину која окружује заражену особу те да се особа зарази тако што додирне контаминирану површину, предмет или руку заражене особе и након тога дотакне своја уста, нос или очи - каже Хајрић.
Према резултатима одређених истраживања које је објавила Светска здравствена организација (СЗО), вирус 2019-нЦоВ може преживети на различитим површинама, и то до 72 сата на пластичној или површини од нерђајучег челика, до четири сата на бакру и до 24 сата на картону. Ово истраживање је спроведено у лабораторијским условима (контролисана релативна влажност и температура) и резултати би се требали опрезно тумачити у реалном окружењу.
- Дакле, ризик од доласка у контакт са вирусом услед руковања предметима контаминираним од стране клицоноше теоретски се не може искључити, али он није висок. Стога је важно придржавати се одређених правила: не додиривати лице рукама за време куповине хране, прати руке одмах по доласку кући, воће и поврће, пре јела или кувања, темељно опрати чистом водом и пребрисати сва паковања хране по доласку из продавнице - наводи Хајрић.
Са циљем пружања подршке Агенција за сигурност хране Босне и Херцеговине је у априлу 2020. године објавила и превод смјерница Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) и Светске здравствене организације (СЗО) под називом "ЦОВИД-19 и сигурност хране".
У смерницама су детаљно описане мере за препознавање и спречавање ширења вируса 2019-нЦоВ у прехрамбеном сектору те мере хигијене и дезинфекције у фазама производње хране, превоза хране, малопродаје, као и у кантинама у којима се пружају услуге прераде и продаје хране корисницима.
У смерницама је детаљно описан и начин на који се у пракси могу спроводити мере физичке дистанце у окружењу у којем се прерађује храна и дата су упутства за коришћење и одлагање личне заштитне опреме, попут маски и рукавица.
САД СУ СЕ СЕТИЛИ ДА ТЕСТИРАЈУ! Хрвати достигли рекордан број заражених па решили да се уозбиље
ВАПАЈ ОЧАЈНИКА! Хрвати моле Словенце да се врате: Ми смо сигурна дестинација
ЗАБРАЊЕНО КУПАЊЕ У ХРВАТСКОЈ: У паклу короне ЗЛОГЛАСНА БАКТЕРИЈА изненада загадила Дубровник
И СЛОВЕНЦИ ДРАМАТИЧНО НАПУШТАЈУ ХРВАТСКУ: Паника до Триглава, корона утерала туристима страх у кости
ТРУДНИЦА ЗАРАЖЕНА КОРОНОМ РОДИЛА БЛИЗАНЦЕ! Познато њихово стање, лекари: Свака прогноза је преурањена