КОМШИЈЕ УПАЛИЛЕ АЛАРМ ЗА ЈОШ ЈЕДНУ ЗАРАЗНУ БОЛЕСТ: У околини Бањалуке потврђен први случај заразе трихинелом
Ветеринарски инспектор града Бањалука Саша Ракић потврдио је за Глас да је овај случај из Стричића први ове године.
Први овогодишњи случај трихинеле откривен је контролом меса дивље свиње у Стричићима надомак Бањалуке, коју су током лова одстрелили чланови Ловачког удружења "Мањача".
КРВАВИ ОБРАЧУН СУПРУЖНИКАИ! Жена избола мужа у кафани - превезен хитно у болницу
НЕМАН ИЗ ЈАДРАНСКОГ МОРА! Рафаиловићи упецали звер тешку 266 килограма (ФОТО)
ШМИТ "ПЕЦНУО" ДОДИКА И РЕПУБЛИКУ СРПСКУ: Немац проговорио о рату у БиХ и његовим последицама по регион
Ветеринар у Ветеринарској амбуланти "Влајић" у Стричићима Горан Влајић потврдио је за Глас Српске да су током викенда ловци донели узорак меса дивље свиње на преглед, где је установљено да је месо заражено трихинелом, пише Српскаинфо.
- На сву срећу, месо нико није јео. Одмах смо након обављене анализе обавестили ловце да је месо заражено - казао је Влајић. Како је додао, након тога су позвали Одељење за инспекцијске послове града Бањалука да изађу на терен, те униште спорно месо.
- И ранијих година у Стричићима је било случајева трихинеле. Пре две године открили смо је код дивље свиње а пре три године код домаће свиње - рекао је Влајић. Према томе, веома је битно, како каже, пробудити свест грађана да месо доносе на преглед.
- С обзиром на то да је сами почетак сезоне свињокоља, још није било случајева заразе код домаћих свиња, али свакако бих апеловао на становништво да се никако не опушта и да је јако битно да се свако месо анализира. Овај случај дивље свиње пали аларм и сигнал је да је болест увек присутна и онда када јој се најмање надамо - рекао је Влајић.
Објаснио је да се у случају конзумирања меса зараженог трихинелом могу догодити тешке последице по здравље људи, које доводе до лакшег и тежег инвалидитета, па чак и смрти.
Ветеринарски инспектор града Бањалука Саша Ракић потврдио је за Глас да је овај случај из Стричића први ове године.
- Чим смо обавештени о случају, отишли смо и на лицу места спалили то месо, јер је то једини начин уништавања - казао је Ракић. Додао је да је веома битно да се води рачуна о исправности меса, јер особа када једном добије болест до краја живота има проблем с њом.
Винко Ђукић из Ловачког удружења “Мањача” рекао је да је битно константно подизати свест о важности ношења меса на анализу.
- Кад се дивљач одстрели, прво што се ради је да се месо носи на преглед и нико не дира и не конзумира месо док не стигну резултати - казао је Ђукић. Додао је да се у њиховом ловишту годишње деси један или ниједан случај заразе.