Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Јуначки је бранио Сирију до СМРТИ: Ко је био ЛАВ ДЕИР ЕЗ ЗОРА, генерал ХЕРОЈ Исам Захредин? (ФОТО)

20.10.2017. 07:59
Isam Zahredin
Исам Захредин / Извор: Профимедиа

Џихадисти би бежали када би га угледали

Исам Захредин (1961-2017), познатији и као Исам Захер Елдин или Исам Захер ал-Дин, био је генерал-мајор сиријске Републиканске гарде, која је одиграла главну улогу у грађанском рату у Сирији, пошто је предводио снаге сиријске војске на неколико фронтова. Остао је упамћен и као "Лав Деир ез Зора".

Џихадисти ИС ИСКОРИСТИЛИ СМРТ генерала Исама Захредина, па покренули ОФАНЗИВУ у Деир ез Зору

Ал Каида упала у ЗАМКУ: Сиријске снаге стисле терористе на југу земље, Израел омета јаче акције

Његова најистакнутија улога била је вођство оружаних сиријских снага током трогодишње опсаде Деир ез Зора. Сиријска новинска агенција Ал-Масдар Њуз као и руски Спутњик, известиле су 18. октобра 2017. да је Захредин страдао у експлозији мине током операција против Исламске државе на острву Сакер у Деир ез-Зору.

Захредин је рођен у малом селу Тарбе у провинцији Ас-Суваида 1961. године као члан верске заједнице Друза. Био је официр у падобранским десантним снагама 1982. Пре тога је служио Народној милицији странке Baath kao регрут од 1980. до 1982. године. Већ 1987. године примљен је у Републиканску гарду као официр на челу механизоване оклопне јединице.

Захредин је заповедао 104. бригадом Републиканске гарде у Доуми и Харастами заједно са бригадним генералом Манафом Тласом пре него што је овај други дезертирао. Ову бригаду је предводио Башар Ал Асад пре него што је постао председник, а предводио је такође и Басил Ал Асад до његове смрти 1994. године.

На позицији команданта 104. бригаде, Захредин је наредио премлаћивање ухапшених терориста у Доуми током устанка у првој фази Сиријског грађанског рата. Због ове акције, постао је познат као "Друска звер" у очима сиријске опозиције.

Аеродром у Деир ез Зору ради ПУНОМ ПАРОМ: Ово је веома важно за Сирију, а ево и зашто (ВИДЕО)

Како је ескалирао грађански рат у Сирији, Захредин је постао један од најистакнутијих и високих чланова заједнице Друза у Сирији која се бори на страни владиних снага. Као резултат тога, он је широко критиковао про-опозиционе Друзе.  

Лидер либанских Друза Валид Џумблат га је оптужио како се бори "против свог народа", а Захредин је потом наводно, према изјавама опозиционих извора био означен од групе верских лидера Друза у Ас-Суваиди у фебруару 2013. године као особа која заслужује смрт.

Још једна победа сиријске војске: Аутопут између Хаме и Алепа сада је безбедан, џихадисти побегли

Међутим, међу припадницима Друза у Сирији који су у највећем броју остали лојални влади Асада, он је сматран "херојем" и имао је много следбеника и сабораца.

Негде након 2013. године, био је унапређен од бригадног генерала у чин генерал-мајора.

Након почетка офанзиве на Алепо (октобар 2013.), Захредин је првобитно предводио напад на Анадан. Међутим, од њега је затражена помоћ у Деир ез-Зору због смрти генерала Јамеха. Док је био тамо, постао је познат по томе што је често боравио на линији фронта и сарађивао са обичним војницима.

Дана 27. новембра 2013. године, док је командовао својим снагама у округу Ал-Рашдија, Захредин је рањен у ногу. Захредин и његов син Јароб су отпутовали у ас-Суваиду септембра 2015. године како би присуствовали погребу лидера Друза, шеика Вахид ал-Балоуса, који је био истакнути антиратни активиста.

Дана 5. септембра 2017. Захредину је честитао председник Башар Ал Асад због његове снажне улоге у одбрани Деир ез-Зора током 3,5-годишње опсаде од стране ИС-а.

Ал Каида поново ОЖИВЉАВА у Сирији: Сада су знатно ЈАЧИ него док их је водио Осама бин Ладен

Остао је упамћен по изјави која је негативно окарактерисана од стране терориста и опозиције да "сиријске избеглице никад не треба да се врате у Сирију" и да "ако им држава опрости, он то никада неће". У каснијој аудио поруци, међутим, Захредин појашњава да је мислио само на оне који су узели оружје против сиријске војске, да њима по логици није место у Сирији.

Најстарији син Исама, Јароб, такође се бори са 104. бригадом у Деир ез-Зору. 

Председник Башар ал Асад честитао генералима ПОБЕДУ код Деир ез Зора! (ФОТО/ВИДЕО)

На велику жалост многих искрених сиријских патриота, а и поштовалаца Башара ал Асада и његовог највернијег генерала Исама Захредина, 18. октобра 2017. године, десила се стравична смрт генерала Исама, када је убијен док се његово возило кретало према острву Сакер код Деира ез Зора док је водио операцију против Исламске државе. Погинуо је од последица експлозије мине на коју је налетело његово возило.

Исамови јунаци Деир ез Зора ОСОКОЉЕНИ доласком Асадових витезова чисте шире подручје града! (ВИДЕО)

У тренуцима када сиријска војска победоносно иде ка последњим упориштима Исламске државе, болно је одјекнула вест међу многим Сиријцима да је погинуо генерал Исам Захредин.

Мина, односно импровизирана експлозивна направа била је кобна за једног од водећих и омиљених заповедника у целом Сиријском грађанском рату.

Погледајте разговор двојице најважнијих команданата ЛЕГЕНДИ сиријске војске, генерала Исама и Хасана

Његова ратничка, груба фигура са карактеристичном седом брадом и брковима остаће сигурно легенда, и то не само у Сирији, већ и читавом свету, јер је својим војничким умећем и харизмом спасио Деир ез-Зор од крвника Исламске државе.

Многи су страховали за прерану смрт генерала још када је град био под сталним нападима терориста, стотинама километара далеко од првих линија, а могуће је да би пад морала урушио отпор бранитеља и угрозио животе стотину хиљада цивила. 

БРАВО МАЈСТОРИ! Лафови генерала Исама Захредина до ногу ПОТУКЛИ џихадисте ИС и не само то! (МАПА)

Уз мање паузе, готово је све време провео у опкољеном граду, прво од стране Ал Нусре и ФСА, а потом од Исламске државе. 

Хоће ли ЛАВАНДА замирисати Сиријом?! Да ли НОВИ АКТЕРИ и ФАЗЕ РАТА мењају ток КРВАВОГ сукоба?

Он је један од ретких команданата сиријске војске који је стекао култни статус као вођа. Док је командант сиријских "Тигрова" Сухеил Хасан увек био манекенски настројен, иако исто тако војно заслужан на другим фронтовима, Захредин је био права слика Рамбо борца, специфичне косе и браде као и прашњаве униформе.

Додуше, таквог га већина и зна за време његовог боравка у Деир ез-Зору, што му се не може замерити, јер живот у опкољеном граду свакако није пружао прилике за превише бриге о изгледу.

Сиријска војска РАЗБИЈА џихадисте код Деир ез Зора захваљујући једном човеку (ФОТО/ВИДЕО)

Хасан води своје борце такође харизмом, али ипак даље од првих линија командујући моторолом, док је Исам Захредин био познат тако што је ишао у борбе са својим саборцима у рововима.

Рањаван је био више пута, готово на рубу смрти. Док је "Тигар" певао песме, Захредин, често у тамним сунчаним наочарама је дизао тегове. Брадоња је волео да се слика, док је "Тигар" ипак више волео да остане ван медијске пажње.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ) ОН УТЕРУЈЕ СТРАХ У КОСТИ ЏИХАДИСТИМА! Ево како маршира поред побијених ТЕРОРИСТА!

Погибија генерала Исама Захредина биће велики ударац за сиријску војску, али и подстрек његовим саборцима да се одуже харизматичном команданту у даљим офанзивама против терориста Исламске државе. Захвалност грађана Деир ез-Зора које је спасио, сигурно је немерљива.

Треба рећи и то да је цела Сирија прекјуче и јуче била у сузама због његове погибије и дубоко ожалошћена, јер је култ харизматичног Исама Захредина толико снажан да је он готово у рангу одмах након самог председника Сирије Башара ал Асада.

Ко су Друзи чијој заједници је припадао генерал Исам Захредин?

Друзи су езотеричка, монотеистичка религијска заједница са око милион људи, која се налази превасходно на простоју Сирије, Либана, Израела и Јордана. Религија Друза је један облик ислама, али са специфичним елементима гностичких и неоплатонских филозофија. Они користе арапски језик и имају сличне обрасце друштвеног понашања као и Арапи у региону. Већина муслимана их не сматра припадницима ислама, иако они себе виде као муслимане. Највећи број Друза себе сматра Арапима (уз изузетак Друза у Израелу). 

Druzi
Друзи / Извор: Профимедиа

Друзи називају себе "Ахл ел Тавхид" или "ел muvahhidun", narod монотеизма. Названи су по Мухамеду ад Даразију, који је 1017. основао религију и који је шестог фатимидског халифа у Египту, ел Хакима (996—1021), прогласио инкарнацијом божанства. Иако Друзи своју науку чувају у строгој тајности, њена суштина позната је само слоју одабраних (uqqual), зна се да та монотеистичка религија представља комбинацију исламских, јеврејских, хришћанских, неоплатонистичких и иранских елемената.

Zastava naroda Druza
Застава народа Друза / Извор: Профимедиа

Друзи верују у пресељење душа (метемпсихоза) и Последњи суд. Живе у конзервативном, феудално-патријархалном друштвеном уређењу, под вођством угледних племићких породица. Забрањена је полигамија, уживање алкохола и пушење. Познати су по патријархалном моралу и ратоборности.

ОВАКО ИЗГЛЕДА СИРИЈСКИ ЛЕЊИНГРАД: После две године и нож џихадисте је бољи од глади

О Исаму ће тек бити испричане бројне приче и поколења Сиријаца ће учити о његовој храбрости и његов лик никада неће умрети.

Почивао у већном миру генерале!

Вести из Деир ез Зора погледајте ОВДЕ.

Вести из Сирије, Ирака и Јемена погледајте ОВДЕ.

 

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА
Hamas

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА

29.08.2024. 12:32
СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)
Kim Jo Džong

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)

08.07.2024. 09:03
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА
tenk

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА

28.04.2024. 19:25
АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика
Crna Gora

АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика

17.04.2024. 20:42
КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН
zelenski

КО ЋЕ ГА ПОДРЖАТИ? Украјински председник Зеленски представља "план победе" у рату у УН

24.09.2024. 22:50
"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи
Aleksandar Vučić

"ПИТАМ СЕ ЗАШТО НЕ ПОШТУЈУ ПОВЕЉУ УН И РЕЗОЛУЦИЈУ 1244" Вучић на ГС УН говорио о територијалном интегритету Србије и подсетио свет на зло које је учињено нашој земљи

24.09.2024. 21:33
ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!
vremenska prognoza, kiša, kišobran, sunce

ТЕМПЕРАТУРА СА 30 ПРЕКО НОЋИ ПАДА НА 15 СТЕПЕНИ! Обрт за викенд, па још веће смрзавање, а онда и Михољско лето!

24.09.2024. 21:52
СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...
Stradala porodica

СРЦЕПАРАЈУЋЕ: Мајка страдале деце код Ушћа на сахрани понављала само једну ствар...

24.09.2024. 21:31
"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)
Aleksandar Vučić

"ДАНАС СВИ ГОВОРЕ О УКРАЈИНИ, НИКО НЕ СМЕ ДА ПРИЧА О СРБИЈИ" Вучићев говор на ГС УН одзвања светом: На ивици смо нуклеарне катастрофе (ВИДЕО)

24.09.2024. 20:31
БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића
Džo Bajden

БРУКА И СРАМОТА: Бајден у свом говору на ГС УН ударио на мртвог Слободана Милошевића

24.09.2024. 20:03
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?
Danka Ilić

КЉУЧНИХ 7 МИНУТА: Радили по договору - Нови детаљи могли би послати раднике осумњичене за убиство Данке Илић на доживотну робију?

24.09.2024. 20:36