Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

БОРБА ЗА ДОМИНАЦИЈУ И ГОЛИ ОПСТАНАК: Стижу економски удари који ће пољуљати свет

23.10.2020. 22:55
neizvesnost
неизвесност / Извор: Профимедиа/илустрација

Да ли то економска неизвесност, као и живот са короном, постаје друштвена свакодневица?

Којом од речи бисмо данас могли описати свет и живот који живимо? То би морала бити реч довољно широка да обухвати с краја на крај и једнако дубока да може досегнути у таму. Не би то морала бити само једна реч, могао би бити и појам. Нешто чиме се може прецизно описати садашње време и будући правац. Нешто једноставно.

Реч би могла бити неизвесност, а појам економска неизвесност. Могао би можда бити и неки други појам, али и не мора. Препандемијска економија која нам је обележила животе више не постоји. У току је крупна прерасподела капитала у свету. Огроман догађај који све време измиче пуној пажњи јавности. Стално остаје у сенци извештавања о корони.

КОНАЧНО! Почиње најбољи фудбал на свету, већ вечерас ће све да пуца

КОНАЧНО! Почиње најбољи фудбал на свету, већ вечерас ће све да пуца

ЛАВРОВ ДОНЕО ОДЛУКУ О КАРАБАХУ: Чека одговор, а онда креће акција!

ЛАВРОВ ДОНЕО ОДЛУКУ О КАРАБАХУ: Чека одговор, а онда креће акција!

ПУТИН МОРА ДА БУДЕ СПРЕМАН: Украјинци наговестили рат, крећу са Црног мора!

ПУТИН МОРА ДА БУДЕ СПРЕМАН: Украјинци наговестили рат, крећу са Црног мора!

У суштини, ове ствари огледају се у штампању новца и нултој камати. Ове две ствари су важне, јер усмеравају економију. Прва чини новац јефтиним, а друга стимулише предузетнике и грађане да се задужују. Да позајмљују новац у банкама и да враћају кредите по изузетно повољним каматама. Банка Енглеске, Европска централна банка, а од недавно и Банка Америке изабрале су кризну стратегију јефтиних кредита.

О прекомерном штампању новца нема службених података, али свеједно огроман новац из државних трезора одједном је пуштен у промет и биће га још. Са свих страна милијарде пристижу у великим количинама. Милионе више нико не спомиње. То може створити утисак да милијарда долара није више оно што је била. Зар нисмо релативно скоро могли прочитати да је оснивач "Амазона" постао први човек у историји који је зарадио 200 милијарди долара?

Џеф Безос има 200.000.000.000 долара вредне берзанске акције. У последњих мање од годину дана зарадио је 86 милијарди долара, скоро две милијарде недељно, или око 285 милиона долара на дан. Када су тих дана акције "Амазона" скочиле за 1,2 одсто, он је зарадио 2,2 милијарде долара са својих 11,1 одсто деоничарског удела у компанији.

Берзански индекси на Вол Стриту бележе историјски високе вредности и настављају да расту. Злато је пробило границу од 2.000 долара за унцу (31,1 грам) пре него што се цена стабилизовала на око 1.965 долара. И осталим племенитим металима порасла је цена. Истовремено, долар је наставио да слаби, читавих 6,14 одсто за последњих три месеца. Доларски индекс DXY којим се пореди његова вредност наспрам "корпе валута" пао је на 92,30 бодова.

Неки берзански стручњаци тврде да је мање важно хоће ли сутра хлеб коштати 200 долара од тога да новац настави да се „врти“. Председавајући америчких Федералних резерви, Џером Пауел представио је измењену стратегију америчке Централне банке речима "снажно ажурирање" и најавио могућност пораста инфлације изнад пројектованих два одсто, али само за неко време.

berza
берза / Извор: Профимедиа/илустрација

Ранија пракса била је да ФЕД повиси кључне каматне стопе ако се инфлација приближи циљаном максимуму, а сада је Пауел био изричит да ће камате остати такозване „нулте“ без обзира на кретање инфлације. У наредних пет година, како се могло разумети, иако он није спомињао јасне рокове. За то време САД би требало да реше проблем више од 14,5 милиона званично незапослених.

Амерички план, као и планови других држава и влада имају само делимичне изгледе за успех. Срачунати на то да смање стрес међу грађанима у првим недељама пандемије и масовних отпуштања са посла, постали су стратегија.

Грађани широм света умиривани су исплатама државних накнада, мораторијумом на отплату кредита и обуставама присилних исељавања. Државе дају више од онога што оптимално могу, само да би умириле грађане. Банке у нашој земљи одложиле су наплате рата кредита, али су обрачунавале камате и за тај период.

Незапослени у Америци добијали су од марта по 600 долара недељно све до 31. јула, а онда је савезна помоћ пресушила. Демократе и републиканци нису се могли договорити о новим мерама, јер су у јеку предизборне свађе.

Неки бизниси се чине заувек пропалим. Друштвена дистанца променила је односе међу људима на нивоу подсвести и унела међу њих сумњу које није било раније. Сваки, па макар и наизглед здрав човек представља претњу оном другом. Није лепо знати да мајка у свом детету може, па макар и само на трен, препознати биолошку претњу, али догађало се. Од блиских људи зазире се као некад од бомбаша самоубица. Јесењи талас пандемије се захуктава па је становништво неминовно осуђено на нова отуђења.

Ту лежи најкрупнија препрека на путу економске обнове. Поновно "затварање" вратило би време на 15. март, а државе, чак ни оне најбогатије, немају могућности да поново гасе ватру стотинама и хиљадама милијарди долара без додатног, а заправо неконтролисаног штампања новца. У таквим условима ствара се инфлаторни вртлог који може покренути хиперинфлацију, а то значи да би хлеб кад се подвуче црта могао коштати и много више од оних 200 долара. Све компаније чији послови се могу обављати онлајн, трајно ће напустити канцеларије, као и сви они чији посао није одређен местом боравка. То је тренд. Власници великих индустријских бизниса који зависе од епидемиолошких услова, покушавају ући и у друге секторе. Расте вредност високо технолошких компанија.

Не треба се онда чудити што се ланац самоуслуга "Волмарт" удружио с "Ораклом" у потенцијалној куповини друштвене платформе "Тик-Ток" од кинеске компаније "БајтДенс". Доналд Трамп дао је Кинезима 90 дана да продају своје пословање у САД-у, јер наводно угрожава безбедност земље. У дану када се сазнало за заједнички пословни подухват са "Ораклом", вредност деоница "Волмарта" порасла је за три одсто. Доналд Трамп је упркос свему што га је снашло успео распалити жар на берзи.

SAD hoće TikTok
САД хоће ТикТок / Извор: Профимедиа/илустрација

Берза је важна јер она мери оптимизам тржишта и значајан је показатељ нивоа поверења инвеститора према држави као креатору пословног амбијента. Америка као традиционално највећа економија света и најјаче упориште слободног тржишта додатно се узда у статус долара као резервне светске валуте, тврдећи да њега нема шта да замени.

Амерички економски стручњаци предвиђају даљи пад вредности долара, али верују да ће то бити само привремено. Према њиховој процени долар је у предности у односу на евро и јуан, због и даље крхке политичке подлоге у Европи и кинеске државне контроле капитала. Према подацима ММФ-а за први квартал ове године, удео долара у укупним глобалним резервама смањио се на 62 одсто са 65 од пре три године.

За то време цена нафте држи се на вредности мањој од 50 долара за барел. То је граница испод које производња нафте из шкриљаца у САД-у није рентабилна, а цена је истовремено премала за буџетске потребе Русије, те низа земаља чланица ОПЕЦ-а. Након краха нафтног тржишта у априлу цена се стабилизовала након споразума у формату ОПЕЦ о ограничењу производње.

Основни индикатори здраве економије, као што су индустријска производња, потрошња, порески приходи, све је то у дебелом минусу. Читаве индустрије су пропале или још пропадају. Квартални падови економија су огромни. Влада општа рецесија. У Великој Британији БДП је пао за више од 20 одсто од априла до јуна ове године. Латинска Америка тоне у нову дужничку кризу и сиромаштво. Истовремено цвета шпекулативни капитал. Не тако давно, светска финансијска криза пре нешто више од десценије, објашњена је као пуцање пренадуваног шпекулативног балона трговине некретнинама, што је изазвало светску економску кризу. Но, ово сада је много већих размера. У најгорем кварталу кризе 2008. Велика Британија је забележила пад БДП-а за 2,2 одсто. Ово сада је велики талас. Заиста велики.

И улози су велики и све већи, потези су све крупнији, а магла све јача. Ризикују сви. Велики и мали. Председник чешке Централне банке критиковао је владу због најаве смањења пореских оптерећења на плате запослених. То ће извесно направити рупу у буџету од 3,4 милијарде долара, те је стога тај потез хазардерски, оценио је гувернер Жири Руснок.

Но, ово је време хазардерских потеза. Било да човек верује у службену верзију о пандемији COVID-19 или има о томе другачији суд, вероватно ће се пре или касније суочити са економским последицама. Бројке су критичне, а оптимизам се одржава јефтиним кредитима и новцем који ће вредети све мање.

За кредит је наравно неопходна и плата, а радних места у класичним пословима све је мање. Свет се завртео великом брзином у 21. веку, пре него што је, такорећи, стао ове зиме. Читаве индустрије настале су на свакодневним глобалним миграцијама милиона људи који су трошили новац док су путовали, а сада тога нема. И када једном пандемија буде прошла, искуство социјалне дистанце могло би утицати да блиских сусрета буде пуно мање него пре.

socijalna distanca
социјална дистанца / Извор: Профимедиа/илустрација

До каквих би друштвених промена то могло довести може се спекулисати, али економски удар доћи ће први. У Кини су већ неко време ретки нови регистровани случајеви преноса вируса Covid-19. То Кини даје немерљиву економску предност. Ко год буде победио на председничким изборима у САД-у 3. новембра, наставиће игру на све или ништа с Кином. "Тик-Ток" је само пример.

Упоредо са борбом за глобалну економску доминацију водиће се борба милиона за голи опстанак. Управо живимо историјску економску неизвесност.

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"
policija

УПУЦАЛА НАМЕРНО СВОЈУ УНУКУ ОД ШЕСТ МЕСЕЦИ У ОКО: Бака девојчице шокирала изјавом након тога - "Извините, али ми није жао"

19.09.2024. 18:03
РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ
Dete u bolnici

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"
Vladimir Putin

ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"

19.09.2024. 16:29
УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију
najnovija vest, najnovija

УМРЛА ЧУВЕНА НОВИНАРКА РТС: Сви ће је памтити по једној ствари - Велики губитак за целу Србију

19.09.2024. 18:07
СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА
nafta

СТРАТЕШКИ ПОТЕЗ САД! Испорука ОГРОМНЕ количине нафте на ТАЈНОЈ ЛОКАЦИЈИ - цена НЕЗАПАМЋЕНО НИСКА

19.09.2024. 18:04
ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!
čamac

ДРАМА У ХРВАТСКОЈ! Покушали НЕЗАКОНИТО да уђу у државу, али је ЧАМАЦ почео да ТОНЕ - Полиција све посматрала!

19.09.2024. 18:02
Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом
granica

Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом

19.09.2024. 17:57
(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику
Vladan Milojević

(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику

19.09.2024. 17:31
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
СВЕ ВРВИ ПРЕД УТАКМИЦУ: Погледајте атмосферу испред Маракане (ВИДЕО)
Navijači Crvene zvezde

СВЕ ВРВИ ПРЕД УТАКМИЦУ: Погледајте атмосферу испред Маракане (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:15