И животиње пију: Једна врста се опија због љубавних проблема
С обзиром на чињеницу да се алкохол природно јавља у скоро сваком екосистему на Земљи, врло је вероватно да већина животиња које се хране слатким воћем и нектаром редовно конзумира алкохол, проистиче из студије научника са енглеског Универзитета Екситер.
То потврђује Ана Боуланд, истраживач у тиму на овом Универзитету, преноси Гардијан додајући да су научници издвојили неколико животињских врста које су се прилагодиле етанолу у исхрани, обично насталих кроз ферментисано воће, сок и нектар.
У једној студији, дивље шимпанзе у југоисточној Гвинеји ухваћене су камером како пију алкохолни сок палми рафије.
Истовремено, једна врста мајмуна на острву Баро Колорадо у Панами воли да једе жуто воће момбина пуно етанола, за које је откривено да садржи између 1 одсто и 2,5 одсто алкохола.
Можда најупечатљивији ефекти алкохола се виде код инсеката, пише британски лист.
Мужјаци воћних мушица једу више воћа са етанолом када их женке одбаце, док женке блиско сродних врста постају мање избирљиве у погледу својих партнера.
Воћне мушице полажу јаја у храну богату етанолом, штитећи их од паразита.
Научници, ипак, тврде да не постоје докази да се животиње напијају, а једна студија Универзитета у Тел Авиву показала је оријентални стршљен једина животиња која може да конзумира неограничене количине алкохола без негативних последица.