Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КИНЕЗИ У ЧУДУ Полицијска бруталност на протестима у Хонг Конгу подсетила је становнике на њихов НАЈВЕЋИ СТРАХ (ФОТО)

13.06.2019. 18:06
kineska policija
кинеска полиција / Извор: Профимедиа/илустрација

Хонг Конг је изузетно безбедан град. Његове замрачене улице не доносе опасност која би се могла наћи у другим већим градовима, али последњих година, растућа тензија због политичке будућности ствара осећај нелагоде.

Као и свака метропола од седам милиона становника, Хонг Конг се суочава са криминалом, међутим, насиље је екстремно ретко. Само 2.600 насилних злочина забележено је у првом кварталу године, за разлику од 70 хиљада случајева забележених у Лондону, граду сличне величине.

Током истог периода, десило се само 29 пљачки у Хонг Конгу, док их је у Лондону било скоро 13 хиљада.

Чак су и масовни протести и маршеви, који су део политичке културе Хонг Конга, најчешће били мирни и безбедни. Чувени "Кишобдан покрет" из 2014. године био је пример таквог понашања - протестанти су постављали станице за рециклажу, интернет кафее и уметничке инсталације на окупираним областима, а родитељи са малом децом и пословни људи обилазили су их током паузе за ручак и викендима.

АМЕРИКАНЦЕ ХВАТА ПАНИКА ОД ПУТИНА И СИЈА! "Кина и Русија су опасне државе, а тек ако се уједине..."

АМЕРИКАНЦЕ ХВАТА ПАНИКА ОД ПУТИНА И СИЈА! "Кина и Русија су опасне државе, а тек ако се уједине..."

Чавушоглу одбрусио Американцима:"Турска се неће повиновати ултиматумима САД"

Чавушоглу одбрусио Американцима:"Турска се неће повиновати ултиматумима САД"

ПОЧЕО КОНАЧАН ОБРАЧУН У АЛБАНИЈИ: Парламент расправља о опозиву председника Иљира Мете!

ПОЧЕО КОНАЧАН ОБРАЧУН У АЛБАНИЈИ: Парламент расправља о опозиву председника Иљира Мете!

Те године је полиција употребила сузавац не би ли растерала демонстранте, али је то само изазвало шок и подстакло више људи да изађу на улице. Полиција се до краја тромесечне окупације понашала далеко одмереније, а протести су се завршили тек кад је умор људи смањио њихову масовност.

Сцене од среде биле су потпуно другачије.

Полиција је испаљивала сузавац без упозорења и засипала бибер спрејом и гуменим мецима протестанте који нису желели да се помере. На снимцима се може видети како припадници полиције бацају на земљу ненаоружане демонстранте и бију их пендрецима, као и напади на новинаре и људе који су се повлачили.

Kina
Кина / Извор: Фото: Танјуг/АП Пхото/Кин Cheung

Протести у Хонг Конгу покренути су прошле недеље због контроверзног закона који би омогућио да се осумњичени за злочине испоручују Кини, а владини званичници су јучерашње окупљање описали као "нереде" и рекли су да се полицајци у тешким оклопима и гас маскама опходили у складу с тим.

- Оваква побуна која угрожава друштвени мир не може се толерисати у било ком цивилизованом друштву које поштује владавину закона - рекла је лидерка Хонг Конга Кери Лам.

Рано ујутру у среду све је изгледало као реприза "Кишобран покрета". Протестанти су заузели главне улице око законодавног тела и поставили прве штандове за помоћ и дистрибуцију хране и воде.

Вође су се обратиле окупљенима и честитале им што су се успротивили влади, која је, затечена брзином преузимања улица, блокирала законодавни комплекс.

- Ово се своди на показивање моћи коју има народ Хонг Конга, посебно млади. Имате свако право да изразите своја осећања, бес, фрустацију и отпор, зато што сте ви будућност - рекла је представница опозиције Клаудија Мо, а окупљени су је наградили овацијама.

Након тога, густина масе и одлучност демонстраната значила је да би само висок степен силе био довољан да их рашчисти.

Тактика полиције била је потпуно другачија од оне од пре пет година. Тешко наоружани одреди за побуну суочили су се са протестантима, који су покушавали да гурају барикаде према згради централне владе.

Након што је маса појурила путем који води до улаза у зграду владе, полиција је испалила први сузавац. Међутим, протестанти су успели да окупирају улицу и заробе многе полицајце унутар комплекса. Појачање се тешко пробијало, испаљујући сузавац, бибер спреј и ударајући окупљене пендрецима.

Владини званичници су јуче изјавили да да су протестанти бацали цигле и наоштрене мотке, али су репортери CNN-a известили да су приметили само кишобране и пластичне флаше. Операција рашчишћавања настављена је до касно у ноћ. Цео центар града био је недоступан због облака сузавца.

Најмање 79 људи је повређено, а неколико особа се налази у критичном стању.

Јучерашње насиље потпуно је шокирало становнике Хонг Конга, највише због тога што су снимци полицијске бруталности били визуелни подсетник њиховог највећег страха - шта би се могло дестити уколико изгуби аутономију коју има од Пекинга.

Међутим, и тактика младих протестаната која је била агресивније од оне из 2014. године изазвала је поједине критике, победно од стране про-владиног сектора.

ЧИСТКА У РУСИЈИ: Путин сменио два полицијска генерала због хапшења новинара

ЧИСТКА У РУСИЈИ: Путин сменио два полицијска генерала због хапшења новинара

"Добар криминалац је само мртав криминалац" РАЗБОЈНИЦИ се у овом граду НЕ ХАПСЕ већ одмах ЛИКВИДИРАЈУ!

"Добар криминалац је само мртав криминалац" РАЗБОЈНИЦИ се у овом граду НЕ ХАПСЕ већ одмах ЛИКВИДИРАЈУ!

ТРАМП поново ШОКИРАО изјавом: "НЕМА ТУ НИШТА ЛОШЕ! Прихватио бих стране информације о противкандидатима!" (ВИДЕО)

ТРАМП поново ШОКИРАО изјавом: "НЕМА ТУ НИШТА ЛОШЕ! Прихватио бих стране информације о противкандидатима!" (ВИДЕО)

Чињеница је да су се демонстранти овог пута више борили са полицијом, али у поређењу са крвавим сценама сукоба у Паризу или Каталонији, били су далеко мање агресивни и деструктивни.

Власти Хонг Конга су оптужиле демонстранте за "подметање пожара и оштећење јавних објеката", CNN је известио да за то нема никаквих доказа, као и да су окупљени пазили да одржавају локације чистим, чак и постављале станице за рециклажу.

Мир је данас поново успостављен, али је са одбијањем владе да повуче закон о екстрадицији и демонстрантима одлучним да га зауставе питање колико ће потрајати.