Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КО ЈЕ МАРК РУТЕ, НОВИ ШЕФ НАТО-а? Директно рекао Путину да је БЕСАН, а овако је говорио о Србији (ВИДЕО/ФОТО)

20.06.2024. 21:14
Mark Rute
Марк Руте / Извор: Танјуг/АП Пхото/Армин Дургут

Нови генерални секретар НАТО-а Марк Руте добио је подршку свих земаља чланица да стане на чело алијансе и постане наследник Јенса Столтенберга, а према оценама стручњака, успех за то се крије у чињеници да важи за најдуговечнијег премијера у холандској историји и некога ко је вешто комуницирао и са "најтврђим" политичарима попут мађарских лидера Виктора Орбана и Владимира Путина.

Поред тога, кажу, Холандија је идеална да понуди представника за ову позицију јер је довољно "велика" да направи утицај, а истовремено довољно "мала" да не може да изазове проблеме.

"Био је виц који сам чула пре неки дан", рекла је естонска премијерка Каја Калас присутнима на Политичко одбрамбеном самиту у новембру 2023. године, пошто је мандат генералног секретара НАТО-а Јенса Столтенберга ушао у последњих 12 месеци.

"Следећи генерални секретар би требало да буде из нове државе чланице… Дефинитивно би требало да буде из земље која је потрошила најмање 2 одсто свог БДП-а на одбрану, и било би лепо када би то била жена. Тако да је логично да то буде Марк Руте", нашалила се Калас, наговестивши да ће управо она, а не холандски премијер, испунити сва три критеријума.

Упркос њеним аргументима, до марта месеца Руте је добио подршку САД и Уједињеног Краљевства, а до јуна га је подржало двадесет девет од тридесет и две земље чланице НАТО-а.

"Убеђивање" требало Мађарској, Словачкој и Румунији

Руте и мађарски премијер Виктор Орбан су се, како се извештава, састали на маргинама вечере лидера ЕУ у Бриселу 17. јуна. Руте је обећао да се неће мешати у одустајање Будимпеште од НАТО иницијативе за подршку Украјини.

- У светлу његовог обећања, Мађарска је спремна да подржи кандидатуру премијера Рутеа за генералног секретара НАТО-а - најавио је Орбан следећег дана.

Viktor Orban
Виктор Орбан / Извор: Фото: Shutterstock

Словачки председник Петер Пелегрини такође је саопштио да подржава Рутеа истог дана, остављајући Букурешт као последњег противника.

Румунски председник Клаус Јоханис тиме је постао најјачи такмичар у трци за ову позицију, али је на крају и ова земља дала своју подршку Рутеу.

"Плешите са оним ко је на подијуму за игру"

Откако је постао холандски премијер 2010. године, Руте је у Холандији задржао глас да је скромна личност. Овај 57-годишњак је познат по томе што вози бицикл до посла у Хаг, наставља да предаје историју једном недељно у локалној средњој школи, а редовно се може видети како седи у неколико кафића и ресторана у центру града.

Као премијер са најдужим стажом у холандској историји, добио је надимак "тефлон" због свог умешног руковања политичким скандалима.

Због природе холандског парламентарног система, Руте је навикао да ради у сложеним коалицијама. Надалеко се сматра стабилним политичарем који гради консензус, што му је помогло да обезбеди подршку преко 30 шефова држава у својој последњој кандидатури за највиши положај, пише "Кијев Индепендент".

У светлу председничких избора у САД у новембру, Руте је добио још једну компетенцију која га је учинила популарним кандидатом. Током председавања Доналда Трампа, Руте је доказао да може да се носи са хировима Беле куће и директно и отворено комуницира.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Shutterstock

На Минхенској безбедносној конференцији 2024. године, Руте је изгледао неоптерећен шансом за Трамповим новим четворогодишњим мандатом, тврдећи да Европа мора да престане да "зановета и кука о Трампу".

Ова примедба се подсетила на коментар који је дао о Трампу 2019. када је рекао: "Морамо да плешемо са оним ко је на подијуму за игру".

Руте, Путин и рат

Ни пре 2014. године рад са руским председником Владимиром Путином није био искључен. Руте је био присутан на догађајима попут покретања гасовода Северни ток, иако је повремено изражавао забринутост око питања као што су права ЛГБТ популације у Русији.

Ово се променило 17. јула 2014, када су милитанти предвођени Русијом оборили лет МХ17 изнад источне Украјине два сата након полетања са амстердамског аеродрома Шипхол. Он је директно рекао Путину да је бесан и више пута је захтевао да се сва тела врате, писао је "Политико".

Стекао је репутацију европског лидера са којим Путин није могао да се игра умних игрица или да покуша да га застраши.

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Shutterstock

У наредних осам година, међутим, Руте није усвојио политику којом би Холандију поставио на ратну основу. Потрошња на одбрану у Холандији пала је на 1,1 одсто БДП-а у 2015. години, што је рекордно низак ниво.

Исте године појавиле су се вести да је недостатак муниције значио да су многи војници тренирали без метака, а неки су прибегли стварању буке односно "вештачког праска" како би симулирали испаљивање из свог оружја.

Континуирано смањење буџета и недостатак особља навели су једног бившег генерала да опише стање холандске војске као "болесно и на интравенској капи" до 2017. године.

Након почетка инвазије Русије у пуном обиму, потрошња за одбрану порасла је на 1,6 одсто у 2022. и процењених 1,7 одсто у 2023. години.

Холандија ће коначно потрошити 2 одсто БДП-а земље на одбрану 2024. године и постала је поуздан партнер Кијеву, преузимајући вођство у иницијативама као што је обезбеђивање авиона Ф-16 Украјини.

Холандија је такође доделила 4,35 милијарди долара војне помоћи Украјини, што је пета таква помоћ укупно.

Ипак, земља заостаје за државама Централне и Источне Европе у погледу потрошње буџета за одбрану. Потрошња Пољске на одбрану достигла је нешто више од 3 одсто БДП-а 2023. и планира да потроши колосалних 4 одсто до краја 2024. године.

Предности и слабости

Током деценија, холандски лидер је "постао популарна фигура ван Холандије у европској арени", рекао је Денис Ценуза, придружени експерт Центра за источноевропске студије у изјави за "Кијев Индепендент".

У међувремену, Руте је провео месеце фокусиран на победу над земљама попут Мађарске и Турске, које су се у почетку противиле његовој кандидатури.

- НАТО доноси одлуке не гласањем, већ изградњом консензуса - ​​рекла је за "Кијев Индепендент" Ана ван Зоест, директорка Холандског атлантског савеза и бивши холандски дипломата у седишту НАТО-а.

Како је додала, сви на крају треба да буду у стању да се сложе, а за то је потребан генерални секретар који може да преузме улогу посредника.

Руте би могао да пронађе средину између опрезних, великих чланица НАТО-а, попут Немачке и САД, и чланица које су суседне Русији, делом зато што Холандија не спада ни у једну категорију.

- У томе лежи кључни разлог зашто је Холандија већ произвела три генерална секретара НАТО-а. То је земља која је довољно велика да направи утицај, али довољно мала да не може да изазове проблеме - закључила је Ван Зоест.

Руте о Србији

Када је са позиције холандског премијера посетио Србију пре непуних годину дана, Руте је своје поруке усмерио ка односу Београда и Приштине, те изјавио да раст напетости Београда и Приштине изазива генерално велику напетост.

Нагласио је важност да Београд и Приштина предузми кораке ка деескалацији и нормализацији односа.

- То је кључно и за шири регион и Европу у целини. Док бесни рат у Украјини, важније је него икад да делујемо заједно - навео је тада дипломатски Руте.

Како је додао на тему рата у Украјини и односа према Русији, "треба искористити сву подршку која може да се добије, укључујући подршку Србије".

- Кључно је да се заустави руска агресија и да се супротстави њеном негативном утицају на нашем континенту - казао је Руте.

ЕУ је, како је тад истакао, највећи инвеститор у Србији и највећи трговински партнер, а да холандска трговинска мисија представља везу између Србије и Холандије.

- Има много прилика за јачање те сарадње, на пример у зеленој транзицији. Апсолутно сам сигуран да можемо наставити да градимо партнерство са Србијом - казао је јула 2023. Руте.

Србија Данас/Блиц/Аутор: Вања Зеленовић