Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КОМПЛИКОВАЊЕ СИРИЈСКОГ РАТА: Зашто је турска војска упала у Сирију?

25.08.2016. 21:34
Hasaka
Хасака / Извор: Реутерс

Ударна вест је да су турске снаге, уз помоћ америчке коалиције за борбу против тероризма, покренуле операцију "Штит Еуфрата", којом наводно део севера Сирије намеравају да очисте од терориста Исламске државе. С друге стране, већина коментатора и аналитичара уверена је да су главни циљ турског напада сиријски Курди, што је изјавило и неколико високих турских функционера, па и сам председник Ердоган.

Занимљиво је да је у среду ујутро, готово истовремено са ударним вестима о упаду турских снага на сиријску територију, турски медији известили да ће руски председник Владимир Путин допутовати у посету Турској 31. августа. Службени Дамаск саоопштио је да тај чин Турске сматра "инвазијом на своју територију". Сиријски министар иностраних послова осудио је инвазију турске војске на северу земље и рекао да су акције Анкаре повреда државног суверенитета Сирије, преноси сиријска агенција Сана.

Дамаск тврди да оно што се догађа у граду Џараблусу није борба против тероризма, како каже Турска, "него ће једни терористи заменити друге". То је истина ако се у обзир узме да у операцији под заставом непостојеће "Слободне сиријске армије" учествују милитанти екстремистичких групоа Нуредин Ал Зенки и Фајлак Ал Шам.

КРВАВА БИТКА ЗА СИРИЈУ: Из ОВИХ разлога је 400.000 људи морало да умре!

Сиријски Курди акције турске војске у Џараблусу сматрају покушајем окупације и оптужују Анкару за отворено уплитање у унутрашње послове Сирије. Представник курдских снага Радур Халил такође је истакао да је "турска инвазија резултат споразума између власти Турске, Русије и Сирије". Курди траже да Турска одмах повуче трупе из Сирије и престане да подржава терористичке групе у тој блискоисточној држави.

Džarablus
Џараблус / Извор: Реутерс

Освајање Џабарлуса

Турска је у Сирију послала специјалне јединице, тенкове и друга оклопна возила, док Анкара тврди да је циљ ослобађање Џараблуса од милитаната ИС-а. Операцију под називом "Штит Еуфрата" подржавају турске ваздушне снаге и међународна коалиција под водством САД, што значи да је акција унапред планирана са представницима Пентагона. Инвазији је претходило масовно бомбардовање подручја под контролом терориста такозваног "калифата". Ердоган је рекао да је "војна операција усмерена пре свега на обезбеђење границе између две земље". Према његовим речима, овом ће се операцијом "стати на крај" нападима на турску територију са друге стране границе. Други циљ Турске, како каже Ердоган, је очување територијалног интегритета Сирије.

ДАМАСК КАО ВУКОВАР: Погледајте апокалиптичне сцене насеља у коме су ЉУДИ ЖИВИ ГОРЕЛИ (ФОТО/ВИДЕО)

Према извештајима медија, турске снаге и сиријски милитанти ушли су у Џараблус и успоставили контролу над градом. Неколико десетина терориста покушало је да побегне, а представник локалне управе тврди да међу жртвама напада турске авијације и артиљерије има и цивила. Према турским медијима, такозвана "Слободна сиријска армија" покренула је офанзиву против ИС-а и заузела неколико села у ширем подручју Џараблуса. Ердоган је рекао да је његова земља спремна да проводи заједничке напоре у Сирији у сарадњи са обе међународне коалиције, и засебно са Русијом, коју је претходно обавестила о покретању операције.

Семон Багдасаров, директор руског Центра за проучавање Блиског истока и Азије, рекао је да постоје три главна прелаза на сиријско-турској граници које су користили терористи – Манбиџ, Џараблус и Азаз.

- Главна сврха увођења турских војника, пошто је Манбиџ пао у руке Курда, јесте да спрече курдске снаге да заузму Џараблус. Наиме, сад је било питање ко ће први ући у град – Турци или Курди? Турци никако нису могли да дозволе да Џараблус заузму курдске снаге - рекао је Багдасаров.

ХИРОШИМА МОДЕРНОГ ДОБА: Погледајте како изгледа сиријски град ХОМС (ФОТО/ВИДЕО)

- Даљи циљ Курда би сигурно био Азаз, а тад би се три курдска кантона - Африн, Кобани и Хасака – сигурно спојили и Курди би контролисали готово 90 одсто границе. Зато је турска војска покренула операцију, чиме је пресекла комуникацију између кантона на североистоку, не допуштајући Курдима да крену на Азаз.

- Овде се уопште не ради о борби против тероризма - наставља Семен Багдасаров.

Turska vojska u Siriji
Турска војска у Сирији / Извор: Реутерс

- Ситуација је деликатна, јер очигледна свађа између Курда и Турака може да ескалира у отворено непријатељство. Али Курдима војну помоћ и подршку обезбеђују САД и друге земље НАТО. Биће занимљиво видети њихов став у случају директне конфронтације између Курда и турских снага. Сад је потребно хитно преузети надзор над Азазом и на тај начин олакшати ситуацију Алепу, који се налази отприлике 50 километара јужније - рекао је Багдасаров.

ПОЉСКИ ФАРМЕРИ МОЛЕ: Укините САНЦКИЈЕ РУСИЈИ!

Бајден у Анкари

Али питање је желе ли Курди да предузимају икакве акције које би ишле у прилог сиријским снагама. Према свим показатељима, они то неће учинити. Владимир Аватков напомиње да ова операција, ако гледамо тренутно и постепено приближавање између Москве и Анкаре, може да има опасне последице.

Podpredsednik SAD Džozef Bajden
Подпредседник САД Џозеф Бајден / Извор: Профимедиа

- Не могу да кажем да ово није опасно, јер је сад превише оружаних формација које се боре у Сирији. Сад, кад постоји неки дијалог између Москве и Анкаре о постепеном зближавању, Турска једноставно није могла да не информише Русију о почетку акције. С обзиром на односе између Анкаре и Вашингтона, Турска за САД остаје кључни играч у региону, а за Русију је важно одржавати односе с Турском, користећи је што је могуће више за сопствене циљеве. Иако курдско питање и даље остаје значајан проблем, мислим да ће у том контексту они наћи заједнички језик - каже Аватков.

ВЕЛИКЕ ПРОМЕНЕ: Шта ТУРСКА мора после ПОКУШАЈА ПУЧА?

Али једно од најважнијих питања на које нико нема одговор јесте да ли је Ердоган деловао сам, или је све ипак договор са Дамаском и Русијом, можда и са Техераном или је на крају све организовао Вашингтон? Информације о том питању су противречне. Наиме, офанзива је покренута у време кад је у посети Анкари боравио амерички потпредседник Џо Бајден, који је, како пише "Фајненшел Тајмс", дошао да разговара о скроз другим темама и "шармира Турску" након неуспелог војног удара у јулу и да затвори питање изручења Турској Фетулаха Гулена, који живи у САД. Бајден се одједном нашао у ситуацији да су све остале теме постале споредне и да је најважнији део разговора вођен о ситуацији у Сирији.

Међу бројним тумачењима је и оно да је турска акција показатељ новонасталог савеза између Русије и Турске, што наводно потврђују и конкретне акције, као што је слање турских трупа на територију Сирије. Русија и Турска никад неће бити срдачни пријатељи и веровати Турцима је немогуће. Али у овом тренутку не постоји ништа око чега би се Русија и Турска могле сукобити и више је разлога да могу да делују заједно. Турска често мења ставове, тако да некад изгледа као да се не ради о истој земљи, али је за Русију у овој фази такав ток догађаја врло користан.

СИРИЈА НИЈЕ БОСНА: Ево зашто нови "ДЕЈТОН" не може да заустави рат (ФОТО)

Путин и Ердоган су успели да се сложе да ће почети заједно да раде на решавању сиријског проблема. Наравно, циљеви Москве и Анкаре се разликују и Русија се бори против исламиста, које помаже Запад, па и Турска, а Турска се бори против Курда, који су опет потрошна роба у прљавој игри Запада. Али, са друге стране, и Русија и Турска желе обнову и очување територијалног интегритета Сирије. За Русију је незгодно што Курди желе да се отцепе од Сирије и сањају успостављање самосталне државе, која би се касније повезала са турским, ирачким и иранским Курдистаном. Додуше, у представљању својих планова Курди никад нису рекли да желе да се одвоје од Сирије, али је свима јасно да им коначни циљ није широка аутономија или федерални ентитет унутар сиријских граница. Истовремено, Курди се снажно дистанцирају од милитаната Исламске државе и боре против "калифата", покушавајући бити пријатељи са САД.

ИРАН СЕ ВРАТИО У МЕЂУНАРОДНУ АРЕНУ: Ево шта то значи за цео свет!

Kurdi
Курди / Извор: Реутерс

У овој ситуацији за Курде би сигурно било боље да се распадне Турска, а не Сирија, с обзиром да је Турска НАТО чланица којој је приоритет да уништи клицу независног Курдистана на својим јужним границама. Међутим, сиријски Курди, иако се декларативно залажу за интегритет Сирије, све више показују да их не занима ни сиријска државност ни њен територијални интегритет.

ПАКАО ДОНБАСА: Погледајте зверства кијевског режима НАД СОПСТВЕНИМ НАРОДОМ (ФОТО/ВИДЕО) (18 )

Русија и Турска - сличности и разлике у Сирији

У конкретној ситуацији Русија и Турска су у позицији да имају заједнички циљ, али само кад је опстанак Сирије у питању, али не и опстанак актуелног сиријског вођства. Према реакцијама Дамаска, Москве и Техерана видеће се колико је потез Ердогана био "аматерски". Међутим, Москва углавном ћути и све што је објавило Министарство иостраних послова Русије је саопштење у коме стоји: "Пре свега, алармантна је могућност даље деградације стања у зони сукоба, укључујући могуће попратне цивилне жртве и погоршање етничких сукоба између Курда и Арапа. Министарство спољних послова верује да се сиријска криза може решити само на чврстом темељу међународног права, кроз широки унутарсиријски дијалог, уз учешће свих етничких и верских група, укључујући и Курде."

 Осуда сиријског министарства спољних послова је такође чисто дипломатска изјава, која је морала да уследи након уласка турских трупа на сиријску територију, док, са друге стране, сиријски медији не придају велику пажњу акцијама турске војске у Џараблусу. Руски медији су опширније пратили збивања, али ни приближно колико би требало да је Русија непосредно умешана у војне активности на том фронту. За сада је тешко закључити да ли је напад турске војске на Џараблус самостална одлука Ердогана или, ако је договорена, који су је актери у сиријском сукобу активно подржали, а који су је узели као свршен чин и припремаје будуће потезе на сиријској геополитичкој шаховској табли.

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА
Hamas

Конзул Србије у ИЗРАЕЛУ обратио се након ОСЛОБАЂАЊА ЗАРОБЉЕНОГ ТАОЦА, а најављена је и ПОСЕТА

29.08.2024. 12:32
СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)
Kim Jo Džong

СЕСТРА КИМ ЏОНГ УНА ЗАПРЕТИЛА! Јужна Кореја да се припреми на војни одговор: "ТО ШТО РАДЕ ЈЕ САМОУБИЛАЧКА ХИСТЕРИЈА" (ВИДЕО)

08.07.2024. 09:03
ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА
tenk

ВЕЛИКА АКЦИЈА ЗАЈЕДНО СА РУСКОМ ВОЈСКОМ! Уништени оклопњаци и РАЗБИЈЕНА терористичка ГНЕЗДА

28.04.2024. 19:25
АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика
Crna Gora

АМЕРИКАНЦИ ПРИТИСКАЈУ ВЛАДУ ЦРНЕ ГОРЕ! Траже борбу против "српске претње", поменули и Додика

17.04.2024. 20:42
Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје
Miloš Vučević

Премијер Вучевић позвао винаре да се пријаве за субвенције: Министарство привреде у договору са председником спрема подстицаје

20.09.2024. 22:41
КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену
hitna pomoć

КОМПЛЕТНО БЛОКИРАН САОБРАЋАЈ НА МОСТУ КОД БЕШКЕ: Дошло до тешког удеса, полиција и Хитна помоћ на терену

20.09.2024. 22:09
Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а
Nevenka Žegarac

Умрла Невенка Жегарац: Чувена професорка ФПН-а

20.09.2024. 22:06
СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке
Školski autobus

СЕВАЈУ КАЗНЕ: Школски аутобуси искључени из саобраћаја - Полиција извршила преглед па утврдила ОВЕ недостатке

20.09.2024. 21:58
ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности
Izraleski avion

ШТА СЕ СВЕ КРИЈЕ ИЗА СУКОБА ИЗРАЕЛА И ХЕЗБОЛАХА? "Рат" који је жестоко букнуо претходних дана - Нове ликвидације, пејџери, напади на Бејрут и нестанци кључних личности

20.09.2024. 20:11
"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија
Vladimir Putin

"ПУТИНОВА ЦРНА ЛИСТА" Руски председник има списак земаља које су "опасне" - Међу њима Црна Гора и Северна Македонија

20.09.2024. 21:11
Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића
Saša Popović

Откривено какво је здравствено стање Саше Поповића

20.09.2024. 21:54
ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар
Dečak ubica

ДЕТАЉИ КОЈЕ НИКО НИЈЕ ЗАПАЗИО! Ево како је ухапшен отац дечака убице након Рибникара, министар полиције тада открио КЉУЧНУ ствар

20.09.2024. 19:28