Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

КРВАВИ РАТ У УКРАЈИНИ: Ево како је све ПОЧЕЛО и шта каже СТАТИСТИКА (ИНФОГРАФИК)

02.02.2017. 18:49
Ukrajinski vojnici
Украјински војници / Извор: Профимедиа

Сурови сукоб који траје од 2014. године

Статистика

Рат у Украјини је почео 6.априла 2014. године, примирје је склопљено 15. фебруара 2015. године, да би се сукоб сада поново наставио. Резултат направљен примирјем било је повлачење тешког наоружања са линија фронта.

Ukrajinci
Украјинци / Извор: Профимедиа

На страни снага Новорусије или проруских активиста, боре се припадници снага ДНР и ЛНР, као и добровољци из Чеченије, Србије и горе поменутих земаља. Украјину подржава НАТО, ЕУ и САД. Подаци о погинулима варирају у зависности од тога која их страна приказује али се процењује да и са једне и са друге стране има око 3.000 погинулих војника, док на руској страни има и око 2.300 убијених цивила, као и велики број рањених. 

ПОРОШЕНКО ПРОВОЦИРА ПУТИНА: Украјина улази у НАТО?

Почетак конфликта

Главни узрок сукоба је збацивање са власти Виктора Јануковича и доласка на власт прозападних политичара на челу са Петром Порошенком и Арсенијем Јацењуком.

УКРАЈИНЦИ ПРОВОЦИРАЈУ РУСЕ: Послали авион изнад нафтних платформи

Viktor Janukovič
Виктор Јанукович / Извор: Профимедиа

Припајање Крима

Про-руски активисти су се супротставили прозападним политичарима који су дошли на власт у Кијеву после демонстрација које су довеле до пада проруског председника Виктора Јануковича. Две недеље после руског припајања Крима, 6. априла 2014. проруски активисти били су принуђени да заузму седишта регионалне управе у Доњецку и тајне службе у Луганску, на истоку Украјине, што је означило почетак побуне против фашистичке хунте у Кијеву што је прерасло у рат.

НОВИ СУКОБ НА ПОМОЛУ? Гађан украјински авион, Русија оштро демантује умешаност (ФОТО)

Rat za Krim
Рат за Крим / Извор: Профимедиа/илустрација

Формирање ДНР и ЛНР

Они се противе приближавању ЕУ и НАТО што желе нове украјинске власти јер фашистичка хунта на власти у Кијеву угрожава становништво које говори руски на истоку земље. Вође побуне убрзо проглашавају формирање Народних република Доњецк и Луганск. Неки руски активисти су за федерализацију земље са великом аутономијом у оквиру Украјине, други за независност, док трећи заговарају припајање Русији као што је био случај са Кримом који је две недеље пре тога припојен Русији.

ПЕСКОВ УПОЗОРАВА: Москва запретила контрасанкцијама Црној Гори и Албанији

Vojska DNR
Војска ДНР / Извор: Профимедиа

"Антитерористичке акције" Кијева

Припајање Крима Русији изазвало је највећу кризу између Русије и Запада од краја Хладног рата. Многи градови на истоку Украјине прелазе под контролу активиста и групе наоружаних људи појављују се на терену како би одбранили руско становништво. У зонама под контролом про-руских снага организује се референдум 11. маја и без изненађења већина се изјашњава за независност. Кијев и Запад сматрају референдум неважећим. Кијев средином априла покреће напад на ове области под паролом такозване "антитерористичке операције" да би повратили изгубљене територије.

(УЗНЕМИРУЈУЋЕ!) ДОНБАС ЈЕ ОПЕТ У ПЛАМЕНУ: Украјинци КРВНИЧКИ напали руски народ!

Ukrajinska vojska
Украјинска војска / Извор: Профимедиа/илустрација

Владимир Путин

Први сукоби догађају се 26. маја на аеродрому код Доњецка. У Москви, Владимир Путин тражи да се сместа обустави ова казнена операција Кијева.

- Милиони Руса и људи који говоре руски живе у Украјини. Русија ће увек бранити њихове интересе - рекао је Путин две недеље пре почетка сукоба.

ИЗДАЛИ РУСИЈУ: Два руска обавештајца оптужена за сарадњу са ЦИА

Vladimir Putin
Владимир Путин / Извор: Профимедиа

ЕУ и НАТО

Запад сматра да Москва наводно "настоји да по сваку цену спречи Кијев да се приближи ЕУ и НАТО". Мало по мало, рат се шири на истоку где руски активисти заузимају већи део територије наспрам неорганизоване украјинске војске. Кијев и НАТО оптужују да наводно "из Русије стиже велики број борбених јединица, оклопних возила и топова преко границе коју делом контролишу про-руски активисти". Москва ово демантује и признаје само да се руски добровољци боре на страни про-руских активиста.

РУСКИ АЛИГАТОР ОСТАВЉА БЕЗ ДАХА: Тестира се први извозни модел хеликоптера Ка 52 (ВИДЕО)

Ukrajinci
Украјинци / Извор: Профимедиа/илустрација

Офанзива украјинских Оружаних снага

У јулу 2014. године Кијев покреће офанзиву која изгледа преокреће однос снага, проруски активисти напуштају своје упориште Славјанск и украјинска војска враћа стратешку луку Маријупољ на Азовском мору.

МОСКВА УПОЗОРИЛА КИЈЕВ: Одмах зауставите оружане провокације!

Обарање малезијског Боинга

Малезијски Боинг је срушен 17. јула 2014. изнад зоне где се воде борбе на истоку Украјине. Обе стране одбацују одговорност за рушење летелице у којој је погинуло 298 људи. Европљани тада одлучују да заједно са САД уведу санкције Москви која је оптужена да је наводно "обезбедила ракету којом су побуњеници могли да сруше авион".

ЗАБОРАВИЛИ ИСТОРИЈУ: Немачки тенкови кренули ка Русији

Malezijski boing leta MH17 na mestu tragedije
Малезијски боинг лета МХ17 на месту трагедије / Извор: Профимедиа

Контраофанзива проруских снага

Међутим крајем августа активисти крећу у контраофанзиву, слабе обруч око Доњецка и Луганска, прете Маријупољу и наносе велики пораз Украјинцима у Иловајску, граду на око 20 километара источно од Доњецка, где је погинуло преко 360 украјинских војника а 180 се водило као нестало.

Високи званичник украјинских снага безбедности рекао је да је главни разлог за те поразе наводно "присуство руских трупа" и да би без Руса украјинске снаге завршиле посао на истоку пре краја лета.

КРЕМЉ БЕСАН: Проукрајинске снаге хоће да НАРУШЕ мировни споразум!

Rat u Donbasu
Рат у Донбасу / Извор: Профимедиа

Споразум у Минску

После више месеци дипломатских напора Кијев и про-руске снаге потписују у септембру прошле године у Минску споразум који предвиђа прекид ватре и даје главне црте политичког решења сукоба, са широм аутономијом за побуњеничке области. Прекид ватре се међутим не држи дуго и сукоби се настављају, посебно око аеродрома у Доњецку који крајем јануара 2015. године пада у руке проруских снага.

Rat u Ukrajini
Рат у Украјини / Извор: СД/илустрација

У фебруару француски председник и немачка канцеларка, Франсоа Оланд и Ангела Меркел, убеђују Владимира Путина и украјинског председника Петра Порошенка да поново потврде своју подршку споразумима из Минска и проглашава се нови прекид ватре. Међутим, испровоцирани од стране Украјинаца руски активисти су успели да за неколико дана касније заузму град Дебаљцево, стратешко место између Доњецка и Луганска после десетак дана сукоба.

БЕСМРТНИ ЧУВАР РУСКОГ НЕБА: Ласерима ПОГАЂА на 130 КИЛОМЕТАРА! (ФОТО/ВИДЕО)

Vladimir Putin, Angela Merkel i Fransoa Oland
Владимир Путин, Ангела Меркел и Франсоа Оланд / Извор: Профимедиа

Обнова сукоба у 2017. години

Од тада је линија фронта замрзнута и прекид ватре се углавном поштовао све до пре два - три дана када су сукоби обновљени након новог агресивног напада украјинских снага и разних про-фашистичких украјинских паравојних формација. Данас је најгоре у Авдивијки која је стално под паљбом . Најмање 100 људи, укључујући 20 цивила је погинуло и рањено за три дана у јаким нападима украјинских снага на положаје проруских снага у Доњецку.

ЛАВРОВ ЗАДОВОЉАН РАЗГОВОРОМ: Трамп и Путин показали УЗАЈАМНО поштовање!

Добровољци

На страни Оружаних снага Новорусије боре се осим добровољаца из бивших совјетских држава и добровољци из других земаља. Познато је да има добровољаца из Француске, Шпаније, Немачке, Чешке, Словачке, Мађарске, Бугарске, Пољске, Израела и Србије.

ОБЈАВЉЕН САСТАВ НОВЕ ФРАНЦУСКЕ ВЛАДЕ: Тим премијера Барнијеа од 39 људи
Mišel Barnije

ОБЈАВЉЕН САСТАВ НОВЕ ФРАНЦУСКЕ ВЛАДЕ: Тим премијера Барнијеа од 39 људи

21.09.2024. 22:44
ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"
Donald Tramp

ТРАМП ОДБИО ТРЕЋУ ДЕБАТУ "Бесмислено је, Камала то жели јер ОЧАЈНИЧКИ ГУБИ!"

21.09.2024. 22:40
УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!
Majorka

УЖАС НА НУДИСТИЧКОЈ ПЛАЖИ! Бацио га са литице високе 10 метара, а разлог је БИЗАРАН!

21.09.2024. 22:06
ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"
Francuska

ФРАНЦУСКА НА ИВИЦИ ПОБУНЕ "Грађани што пре да се ослободе нове владе, она нема легитимитет!"

21.09.2024. 21:46
Пет саобраћајних незгода у Београду током ноћи: Девет особа повређено, узрок удеса алкохол
Hitna pomoć, Hrvatska

Пет саобраћајних незгода у Београду током ноћи: Девет особа повређено, узрок удеса алкохол

22.09.2024. 07:25
ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ УЖАСА КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ Комшије откриле шта је претходило убиству и самоубиству ванбрачних супружника
Policija

ОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ УЖАСА КОД СМЕДЕРЕВСКЕ ПАЛАНКЕ Комшије откриле шта је претходило убиству и самоубиству ванбрачних супружника

22.09.2024. 07:24
Нова аутобуска линија почетком октобра
Autobus

Нова аутобуска линија почетком октобра

22.09.2024. 07:18
ДАНАС ПРОСЛАВЉАМО ЈОАКИМА И АНУ, РОДИТЕЉЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ! Обавезно се придржавајте ових обичаја
Sveti Jaokim i Ana

ДАНАС ПРОСЛАВЉАМО ЈОАКИМА И АНУ, РОДИТЕЉЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ! Обавезно се придржавајте ових обичаја

22.09.2024. 06:52
Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)
Ušće

Ово су мушкарац и деца који су ПОГИНУЛИ У СУДАРУ са оклопњаком код Ушћа: Међу настрадалима и БЕБА, мајци се боре за живот (ФОТО)

21.09.2024. 20:52
ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце
Nesreća kod Ušća

ПРИВЕДЕН ВОЗАЧ ВОЗИЛА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Огласио се МУП поводом несреће у којој је погинуло ПЕТ ОСОБА, међу којима и троје деце

21.09.2024. 21:11
ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)
Radoica Radomirović

ПУКЛА ТИКВА КОД КУРТИЈЕВИХ СРБА: Радомировић напушта странку, али не и владу лажне државе (ФОТО)

21.09.2024. 18:22
КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом
HRVATI SAZNAJU: Ipak Obradović preuzima klupu srpske reprezentacije od Pešića

КОНАЧНО ЈЕ ПРОГОВОРИО: Светислав Пешић отворено о наставку сарадње са КСС-ом

21.09.2024. 19:03