Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЛИСТА ГРЕШАКА И ПРОПУСТА: Овако су се Италијани суочили са короном са закашњењем

23.04.2020. 07:27
koronavirus
коронавирус / Извор: Реутерс

Након божићних и новогодишњих празника др Пиетро Поидомани отворио је ујутро 7. јануара 2020. године своју ординацију у Трсту.

Ипак, за око су му запале две ствари, једна је број људи који су чекали у реду, а друга што их он све, мање-више зна.

Он је један од двојице лекара опште праксе, који покрива 5.000 становника на десној обали реке Оглио, удаљеној од Бергама око 25 километара.

ГЛАД СТИЖЕ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Пошаст која прети свету НИКАДА ВЕЋА, милиони људи ће остати БЕЗ ХРАНЕ

ГЛАД СТИЖЕ ПОСЛЕ КОРОНЕ: Пошаст која прети свету НИКАДА ВЕЋА, милиони људи ће остати БЕЗ ХРАНЕ

НЕ СМЕ СЕ ДОЗВОЛИТИ ДУПЛА ЕПИДЕМИЈА: Италијани у страху, због короне на улицу излазе ЗВЕРИ У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ

НЕ СМЕ СЕ ДОЗВОЛИТИ ДУПЛА ЕПИДЕМИЈА: Италијани у страху, због короне на улицу излазе ЗВЕРИ У ЉУДСКОМ ОБЛИКУ

МИГРАНТИ НАПАЛИ ОЦА И СИНА! Њих петорица ШУТИРАЛИ несрећне људе, све забележено НА КАМЕРИ (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

МИГРАНТИ НАПАЛИ ОЦА И СИНА! Њих петорица ШУТИРАЛИ несрећне људе, све забележено НА КАМЕРИ (УЗНЕМИРУЈУЋИ ВИДЕО)

Првих пет пацијената имају исти проблем - они су сениори које је он већ вакцинисао против сезонског грипа, али још увек имају температуру и чудан кашаљ. Боре се да дишу. Свима је прописао рентген грудног коша, али је одговор био исти: компликације пнеумоније, са израженим интерстицијским задебљањем.

Од укупно 50 прегледа тог дана, укупно 12 особа је имало потпуно исте симптоме. Тако је било и следећег дана, и дан након тога, пише "Кориере де ла Сера", како је изгледао први сусрет Италије са корона вирусом.

Почеци

У наредним недељама, др Поидомани контактира своје колеге из суседних земаља, и схвата да су и он и они имали готово идентичне случајеве.

Средином фебруара одлучују да се обрате заводу за заштиту здравља провинције Бергамо. Зар не би било примерено погледати све рендгенске снимке плућа рађене од 25. децембра на овамо?

Никада неће добити одговор.

Italija
Италија / Извор: Профимедиа

- Провером података могли смо да спасемо неке животе, каже Поидомани, и додаје да "нико није поставио право питање".

И тако смо, каже, "у кључни тренутак стигли голих руку, без опреме, без боца са кисеоником".

Необична пнеумонија

Велики страх је почео касно. Први позив радне групе која је формирана при Министарству здравља датира од 22. јануара ове године, када је издато упутство које прописује да се уради брис у случају необичне упале плућа.

- Без узимања у обзир места пребивалишта или историје путовања, чак и ако је утврђена друга етиологија која у потпуности објашњава клиничку ситуацију - писало је у том упутству.

Пет дана касније, стиже ново упутство из кога ова реченица нестаје, а пише следеће: "Проверите само ко долази из Вухана или је имао недавне контакте са Кином".

Међутим, 30. јануара увече, све информативне програме отвориле су потпуно исте вести.

Уредба од 31. јануара

"Вирус, Италија је погођена", "Аларм Светске здравствене организације (СЗО)"... Медији преносе мере које влада припрема да предузме: проглашавање ванредног стања и блокирање летова са Кином. Уредба која мења све долази дан касније, 31. јануара.

- Сматра се да је потребно брзо реализовати све ванредне иницијативе - пише између осталог у њој.

Међутим, оно што недостаје је "упутство за употребу". Постоји ванредно стање, али не и план за ванредне ситуације. Како би требало да се понашају болнице и региони?

- Помоћу те мере саградили су прелепу кућу. Штета што су заборавили да направе кров - рекао је 1. фебруара један познати милански доктор у разговору са својим колегама.

Показаће се да је то било пророчанство, наводи италијански лист.

Пацијент 1

Два месеца након почетка ове трагедије, која је за Италију почела 21. фебруара у 00.45 када је италијанска агенција Анса објавила вест о првом позитивном пацијенту на корона вирус, након што је у болницу "Цодогно" примљен чувени Мати, који је дошао из Кине, и који данима није био подвргнут терапији, ваљало би премотати касету.

Без појединачних грешака и одговорности, ова прича је о колективном, институционалном, па чак и медијском подцењивању.

Декрет од 31. јануара садржи логичну ману. Одлука да се блокирају летови за и из Кине не доноси било какав резултат када је у питању инфекција, јер ће се они који су морали да се врате из заражених подручја, то учинити преко других аеродрома, без подвргавања даљим проверама.

Међутим, први корак је боље ишта него ништа, или готово ништа, што ће уследити на нивоу доношења одлука, између подцењивања и упитне великодушности.

Italija
Италија / Извор: Профимедиа

Неприступачне маске

У организацији Министарства спољних послова 15. фебруара у 14.50, директан лет за Пекинг креће из интервентне базе УНХРД-а у Бриндисију. На броду су и две тоне санитетског материјала, поклон из Фарнесине у Кини.

Неколико дана касније, заштитне маске и комбинезони за здравствене раднике биће немогуће наћи у најугроженијим регионима Ломбардије. Декрет о хитним ситуацијама, који следи препоруке СЗО, постаје својеврсни кишобран под који се може сакрити сваки администратор који одлучи да не делује.

Лекари три велике ломбардијске болнице: миланске Нигуарде, Папа Ђовани XXIII из Бергама и Света Ана из Кома пишу захтев, тражећи да провере број места у јединицама интензивне неге у региону. Увече, 21. фебруара, у Бергаму се одржава састанак свих болница из региона, а на дневном реду је још једно писмо у коме се истиче да "с обзиром на тренутне услове" ове болнице нису у стању да се изборе са епидемијом, ако до ње дође.

Нажалост, она је већ стигла.

Месец празнине

Први владин документ који објашњава како се кретати и шта треба урадити је од 1. марта, месец дана касније. Потписује га генерални директор за здравствено планирање италијанског Министарства здравља, Андреа Урбани.

Он прихвата захтеве Техничко-научног одбора (ЦТС) Цивилне заштите према коме је "неопходно да се на националном нивоу усклади модел сарадње" за повећање доступности кревета за 50 одсто у јединицама интензивне неге и 100 одсто када је реч о пнеумолошким и заразним болестима".

Комесар Ангело Borreli потписује споразум са компанијом "Сиаре" о набавци механичких вентилатора, неопходан за интензивну његу, али шест дана касније. Шта се догодило у овом месецу лимба, између првог и последњег викенда у фебруару?

Различита мишљења

У влади постоје различита мишљења. Роберто Сперанза је на тврдој линији. Када су двојица кинеских држављана, једине две болесне особе у Италији 2. фебруара хоспитализоване у Спаланзани, вирусолог Роберто Буриони рекао је у једној ТВ емисији да је ризик "за нас нула".

Уместо тога, министар здравља је драматизовао, рекавши: "Донели смо веома опрезне одлуке, земља мора бити спремна“. За Сперанзу је "затварање свега" мантра која се понавља у сваком савету министара, међутим премијер Ђузепе Конте није уверен.

У марту, када је крива заразе порасла, данима је одолева притиску гувернера са севера. Десничарски политичар Матео Салвини, који ће у овој кризи неколико пута променити курс, тражи више храбрости, али Конте не жели да попушта "уцени" деснице.

Струја која је ишла из Венеције (Палацо Ћини), заступала је став да се корак по корак затвори земља, заправо је била уредба после уредбе. Постепена стратегија заснива се на уверењу да ће само дубок осећај раширеног страха учинити тако тежак облик социјалног затвора толерантним.

Italija, sahrana u doba korone
Италија, сахрана у доба короне / Извор: Реутерс

Без редоследа

У одлучујућим тренуцима, позивајући се на институционално јединство, институције напредују без посебног редоследа. Уредба којом се успостављају рестриктивне мере за Ломбардију стиже 23. фебруара, са потписом гувернера Ломбардије Атилија Фонтане и министра здравља Италије Роберта Сперанце, који су заговорници тоталног "закључавања".

Истог дана, у 18.30 сати у дворани Биађи у палати Ломбардија, 500 градоначелника из читавог региона затражиће изузеће за тржне центре и спортске активности. Ломбардија одустаје након 72 сата, са одступањем које омогућава да барови остану отворени чак и после 18 сати.

Само неколико дана касније, 27. фебруара, градоначелник Милана Ђузепе Сала покреће кампању #Milanononsiferma, коју у Бергаму следи Гиоргио Гори. Салвини у видеу тражи да се "поново отвори све", позивајући стране туристе да мирно посете најлепшу земљу на свету, док секретар Демократске странке Николо Зингарети јавно позива на испијање аперитива, што ће га касније коштати заразе короном.

Дан касније, стручњаци из први пут показују криву епидемије која тих дана има индекс заразе већи од два.

- Ако би се ситуација прошири, у ризику је цео болнички систем - речено је тада.

Данас изгледа нестварно, али регион Емилиа Ромања је тражио да биоскопи и позоришта буду отворени, а Венето је желео изузеће за бање.

Црвена зона

Сунчана и свечана недеља била је 8. марта, када су отворени кафићи, а велики број људи изашао напоље. Дан касније, 9. фебруара, после састанка са лидерима опозиције, Конте најављује да цела Италија постаје црвена зона.

Прошло је 38 дана од тог 31. јануара када је проглашена ванредна ситуација. Доктор Поидомани се разболео од Covid-19. Хоспитализован је 2. марта, био је на intenzivnnoj нези, и изашао је десет дана касније. Прошлог петка, двоструки брис је показао негативан резултат. Данас ће се вратити и радити у својој клиници, пише "Коријере да ла Сера".

РАСТЕ БРОЈ МРТВИХ У БЕЛГИЈИ! Више немају довољно тестова, плаћају цену НЕОЗБИЉНОСТИ

РАСТЕ БРОЈ МРТВИХ У БЕЛГИЈИ! Више немају довољно тестова, плаћају цену НЕОЗБИЉНОСТИ

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА: Корона вирус може да изазове МОЖДАНИ УДАР код млађих пацијената

ЈЕЗИВО ОТКРИЋЕ ЛЕКАРА: Корона вирус може да изазове МОЖДАНИ УДАР код млађих пацијената

ПАНИКА У ЊУЈОРКУ! КОРОНА ПРЕШЛА НА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ: Две мачке тестиране позитивне на смртоносни вирус

ПАНИКА У ЊУЈОРКУ! КОРОНА ПРЕШЛА НА КУЋНЕ ЉУБИМЦЕ: Две мачке тестиране позитивне на смртоносни вирус

СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ У ПАНИЦИ ЗБОГ КОРОНЕ: Ово су места за којима влада помама међу њима, како би се изоловали

СВЕТСКИ МИЛИЈАРДЕРИ У ПАНИЦИ ЗБОГ КОРОНЕ: Ово су места за којима влада помама међу њима, како би се изоловали

СПАСИ АМЕРИКУ ОД КОРОНЕ, ОСТАВИ НАС НА МИРУ! Хегемонија САД се УРУШАВА, стиже одговор на БРУТАЛНЕ ПРЕТЊЕ

СПАСИ АМЕРИКУ ОД КОРОНЕ, ОСТАВИ НАС НА МИРУ! Хегемонија САД се УРУШАВА, стиже одговор на БРУТАЛНЕ ПРЕТЊЕ

 

ПЕНТАГОН ПОТВРДИО! Американци шаљу нове трупе на Блиски Исток: Спремни смо да зауставимо ширење сукоба
Pentagon

ПЕНТАГОН ПОТВРДИО! Американци шаљу нове трупе на Блиски Исток: Спремни смо да зауставимо ширење сукоба

23.09.2024. 21:28
ЛИБАН ГОРИ У КРВАВОМ СУКОБУ: Више од 300 мртвих и 1.000 рањених, Турска тражи хитну акцију, Ирак сазива ванредни састанак!
Napad na Liban

ЛИБАН ГОРИ У КРВАВОМ СУКОБУ: Више од 300 мртвих и 1.000 рањених, Турска тражи хитну акцију, Ирак сазива ванредни састанак!

23.09.2024. 20:33
ЕРДОГАН БЕСАН, НАСЛУЋУЈЕ КАТАСТРОФУ: Црне прогнозе турског председника због напада Израела на Либан - цео регион клизи у рат?!
Redžep Erdogan

ЕРДОГАН БЕСАН, НАСЛУЋУЈЕ КАТАСТРОФУ: Црне прогнозе турског председника због напада Израела на Либан - цео регион клизи у рат?!

23.09.2024. 20:04
"ПРЕД НАМА СУ СЛОЖЕНИ ДАНИ, ОД ВАС ТРАЖИМ ДВЕ СТВАРИ": Прво обраћање Нетањахуа након драматичне ескалације сукоба!
Bendžamin Netenjahu

"ПРЕД НАМА СУ СЛОЖЕНИ ДАНИ, ОД ВАС ТРАЖИМ ДВЕ СТВАРИ": Прво обраћање Нетањахуа након драматичне ескалације сукоба!

23.09.2024. 19:19
МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

ТУЖНО

Stradala porodica

МАЈКА СТРАДАЛЕ ДЕЦЕ ТРАЖИЛА ЈЕ ДА СЕ САХРАНЕ КОД ЦРКВЕ: Жели да се тамо остави место и за њу...

23.09.2024. 22:59
ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!
Dunav

ВОДОСТАЈ ДУНАВА У ПОРАСТУ: Ово су најкритичније тачке и прогноза очекиваних поплава!

23.09.2024. 22:34
ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"
Vučić i Nebenzja

ВУЧИЋ ОДЛИКОВАО НЕБЕНЗЈУ ОРДЕНОМ СРПСКЕ ЗАСТАВЕ ПРВОГ СТЕПЕНА: "Русија и Србија годинама гаје братсво и пријатељство"

23.09.2024. 22:18
САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!
Porodica stradala kod Ušća

САСЛУШАН ВОЗАЧ КОЈИ ЈЕ УСМРТИО ПОРОДИЦУ: Водник прво ћутао, а онда открио ШОКАНТНЕ детаље трагедије!

23.09.2024. 21:41
КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)
174. večiti derbi

КАТАСТРОФА ПАРТИЗАНА: Хет-трик Ендиајеа, Звезда се поигравала у Хумској (ВИДЕО)

23.09.2024. 17:56
"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године
Aleksandar Vučić

"ОНИ ЋЕ НОВИХ 100 МИЛИОНА ЕВРА ДА УЛОЖЕ У НАШУ ЗЕМЉУ" Вучић саопштио низ важних вести из Њујорка: Пандорина кутија је отворена 1999. године

23.09.2024. 17:45
СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ
Aleksandar Stanojević

СТАНОЈЕВИЋ СЕ ПОЈАВИО СА ФЛАСТЕРОМ НА ГЛАВИ

23.09.2024. 21:22
Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)
Ukrajina

Украјинска војска ПРОБИЛА РУСКУ ГРАНИЦУ на још једном месту?! Објављен снимак жестоког окршаја (ВИДЕО)

23.09.2024. 19:52