Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОСКВА ШАЉЕ МОЋНО ОРУЖЈЕ У ЈЕМЕН!? Хути постају ПРОКСИ ВОЈСКА Русије у рату против НАТО? (ВИДЕО)

04.07.2024. 20:19
Oniks P-800
Оникс П-800 / Извор: Youtube printscreen/ Форцес News

Најава јеменских Хутија да ће амерички носач авиона USS Теодоре Рузевелт који иде ка Црвеном мору бити њихова легитимна мета изазвала је талас спекулација и инсинуација.

Ова изјава би могла изгледати невероватно смела да није бројних случајева оштећења бродова повезаних са Израелом у региону.

Поред тога, било је гласина да Хути поседују и наводно би могли да користе хиперсонично оружје, што пак може бити део информационог рата.

Међутим озбиљну забринутост изазвали су извештаји да би јеменски борци могли да добију руске противбродске ракете Оникс. Ако је тако, онда би се ситуација у региону заиста могла драстично променити.

ХУТИ БИ МОГЛИ ДА ДОБИЈУ РУСКИ П-800 ОНИКС ЗА НАПАДЕ НА БРОДОВЕ НАТО-А

Према западним новинарима, Кремљ разматра да побуњеницима у Јемену обезбеди напредно оружје као део јачања веза са антизападним групама, што је руски председник и наговестио да ће бити директан одговор на све дубље уплитање запада у московски сукоб са властима у Кијеву.

Конкретно, говоримо о могућим испорукама руских противбродских ракета П-800 Оникс.

Ратни бродови који су део америчке коалиције за заштиту комерцијалних бродова у Црвеном мору могли би бити нападнути овим пројектилима. Бугарски аналитичар Бојко Борисов, у тексту 3. јула, указао је на могућност да би јеменски Хути, које подржава Иран, могли да добију П-800 Оникс од Русије.

Иако није било никаквог званичног саопштења Москве о том питању, налази америчког гласила Newsweek сугеришу да је сарадња део стратегије Кремља за јачање веза са антизападним групама након инвазије на Украјину у фебруару 2022.

Претпоставља се да такви кораци могу бити одговор на континуирану подршку западних земаља Украјини, што ствара потребу да Русија тражи нове геополитичке савезе и шири своју зону утицаја.

Стручњаци примећују да је П-800 Оникс оружје високе технологије са дометом до 300 километара, способно да погоди површинске циљеве са великом прецизношћу.

Опремање јеменских Хута овим пројектилима значајно би повећао њихове борбене способности, те би представљали озбиљну претњу за војна и комерцијална пловила у Црвеном мору.


ПРОТИВБРОДСКА РАКЕТА П-800 "ОНИКС"

Противбродска ракета П-800 Оникс (у извозној верзији – Јакхонт) развијена је још осамдесетих година. Ова ракета од три тоне способна је да испоручи пуњење од 300 кг на удаљености до 800 км брзином од 2,6 Маха.

Ове техничке карактеристике је чине моћним оружјем, способним да погоди велике поморске циљеве са високом прецизношћу. Ракета је опремљена мултимодним активним радарским системом за навођење, који јој омогућава да заобиђе непријатељске системе противваздушне одбране и погоди циљеве чак и у условима јаких електронских противмера.

Ако пројектили Оникс заиста заврше у рукама Хута, то би заиста могло значајно да промени однос снага у региону кроз који пролази већина трговине између Европе и Азије.

Способност уништавања великих поморских бродова, укључујући носаче авиона и разараче, чини Оникс озбиљну претњу америчким морнаричким снагама и њиховим савезницима.

ПОДРШКА ХУТИМА И ГЕОПОЛИТИЧКЕ ПОСЛЕДИЦЕ

Хути су одувек важили за силу блиску Техерану, који их је снабдео свиме што им је потребно да одбију нападе Саудијске Арабије и њених савезника. Иранска војна подршка омогућила је Хутима не само да задрже своје положаје, већ и да нанесу значајне ударце својим непријатељима.

НАТО трупе које учествују у операцијама против Хута, наводе да је у питању најинтензивнија борба још од Другог светског рата, а како напади из Јемена не престају, стиче се утисак да је немоћ у односу на Хуте евидентна и да их је немогуће победити без копнене операције.

Осим тога, у Москви се све чешће чују гласови о потреби да се Јеменци претворе у руску прокси војску, будући да имају једног заједничког непријатеља – Северноатлантску алијансу, која је у очима Хута главни покровитељ Израела.

Таква подршка би могла да се крунише снабдевањем модерним оружјем, што ће омогућити Хутима да се ефикасније суоче са својим противницима.

ПРОТИВБРОДСКЕ РАКЕТНЕ СПОСОБНОСТИ У РУКАМА ХУТА

Под претпоставком да ће Хути заиста набавити противбродске ракете Оникс, могуће мете за њихову употребу могле би укључити велике ратне бродове као што је носач авиона USS Теодор Рузвелт, као и транспортна пловила која се користе за снабдевање војних операција.

Удар на амерички носач авиона не би био само војни чин, већ и симболичан чин, који би демонстрирао способност Хута да се одупру најмоћнијим војним снагама на свету.

Важан аспект је и обука и припрема Хута за употребу тако сложеног и високотехнолошког оружја. То захтева значајан труд и време, што такође може бити део стратегије њихових савезника.

Уколико се догоди, евентуални напади ракета Оникс на ратне и транспортне бродове довешће до значајних губитака и, врло вероватно потпуне промене стратегије присуства америчке морнарице у региону.