Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МОЖДАНИ УДАР У КОМБИНАЦИЈИ СА ЛЕКОВИМА, АЛКОХОЛОМ И ДРОГОМ: Пола века касније није до краја разјашњена смрт БРУСА ЛИЈА (ВИДЕО)

14.06.2019. 19:35
Brus Li
Брус Ли / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/ WatchMojo.com

Мистерија око смрти познатог глумца никада није до краја разјашњена.

Тог јутра 20. јула 1973. године, Брус Ли је написао писмо свом америчком адвокату Адријану Маршалу око нових пројеката и преговора а онда је отишао у Голден Харвест студио.

Тамо се састао са Џорџом Лазенбијем, аустралијским Џејмс Бондом, да би разговарали о његовом учествовању у филму "Игра смрти". Ли је снимио већи део краја тог филма а хтео је да укључи Лазенбија, а о томе је причао и са Рејмондом Чоуом који је предложио да оду на вечеру.

Али Ли је пожелео "ноонер", секс у време ручка, па је отишао код глумице и љубавнице Бети Тинг Пеи и обећао да ће се касније састати са овом двојицом како би договорили детаље.

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У ЗОНИ ВЕЧИТОГ ЛЕДА: Рус случајно пронашао ДРЕВНУ вучју главу, стару 40.000 година (ВИДЕО)

ВЕЛИКО ОТКРИЋЕ У ЗОНИ ВЕЧИТОГ ЛЕДА: Рус случајно пронашао ДРЕВНУ вучју главу, стару 40.000 година (ВИДЕО)

"Меланија Трамп нова Џеки Кенеди": Трамп у емисији похвалио стил своје жене, али не само то...

"Меланија Трамп нова Џеки Кенеди": Трамп у емисији похвалио стил своје жене, али не само то...

Умрла шефица монструозне секте која је изгладњивала, дрогирала и премлаћивала децу! (ВИДЕО)

Умрла шефица монструозне секте која је изгладњивала, дрогирала и премлаћивала децу! (ВИДЕО)

- Била сам његова девојка - рекла је касније она и признала да је сем секса било и хашиша, али не алкохола или неких других тежих дрога. Ли је био узбуђен због састанка и онога што ће Џорџ Лазенби значити за његов филм. Улогу је понудио и Бети, која то баш није оберучке прихватила. Каже да јој није било угодно да на филму глуми његову девојку, док му је у стварном животу била љубавница.

- Никада нисам хтела да снимити тај филм. Било би ми неугодно - рекла је.

У њен стан је око 18 сати, стигао и Рејмонд Чоу, иако заправо и није потпуно јасно зашто. Можда зато што су га чекали цело поподне да се врати у студио, а када није дошао, одлучили су да дођу до њега, или су можда хтели да му помогну да наговори Бети да пристане на снимање филма. Био је то најтоплији дан у месецу.

- Бруце се није осећао баш најбоље, а ни ја се нисам осећао добро. Попили смо воде и тада је кренуо да глуми. Увек је био јако активан и уживљен у улогу. То га је исцрпило, па је попио мало воде. И након тога се осећао некако смушено и малаксало - каже Chou.

Убрзо је почео да се жали на главобољу. Ближило се време вечере, а његова главобоља била је све већа. Када је рекао да би хтео да се мало одмори, Чоу је покушао да оде.

- Рејмонд је мислио да је то нека измишљотина", присећа се Бети са смешком.

Дала му лекове против болова за које каже да их је узимао и раније. Ли је отишао у спаваћу собу да се одмори, а Бети се спустила у дневну собу, и гледала телевизију. Рејмонд је отишао око 19:45, кренуо по Лазенбија да би га одвезао у јапански ресторан у Мирамар хотелу. Након што су га неко време чекали, назвали су Бети која им је рекла да он и даље спава и да почну без њега. Када су звали око 21:30 рекла им је да и даље спава али да ће покушати да га пробуди. Ушла је у собу, покушавала и никако није успела. Хистерично је назвала Рејмонда и испричала му да не може да га пробуди. Рекао јој је да се смири и да ће одмах доћи.

Сетио се 10. маја када је Ли замало умро до церебралног едема. Тако је одмах и назвао лекара који му је тада спасио живот, др. Лангфорда. Али линија му је стално била заузета.

Када је Чоу стигао пронашао је Бруса како лежи потрбушке на кревету и Бети која је у стању потпуног шока, покушавала га да га пробуди. Чоу је схватио да је већ касно и да је већ преминуо. Славни глумац мртав је лежао на кревету своје љубавнице, а њих двоје били су једини сведоци. Размишљао је какав би то скандал могао да буде и како ће за његову смрт кривити и медији и остали. И тада је одлучио да спаси ствар и да би било најбоље да је Брус Ли умро негде другдје а не у стану своје љубавнице.

Поновно га је обукао, и размишљао шта би могао да направи, да ли да га одвезе до његовог стана који је био само пет минута од тог. На крају је одлучио да доведе лекара. Рекао је Бети да назове њеног личног лекара Еугена Чу Пох-хвеја, који је радио у баптистичкој болници. Она га је назвала, само му није рекла име пацијента о којем је реч.

Када је стигао Брус Ли је већ био у коматозном стању, без пулса и било каквих знакова живота. Безуспешно је покушавао да га оживи десет минута. Тада му је већ било јасно да је умро пре његовог доласка. Рејмонд му је објашњавао о каквој тешкој ситуацији је реч, али лекар није прихватио његов приједлог да га одвезу у болницу, већ је назвао хитну помоћ. Инсистирао је да је реч о колабирању и да га одведу у болницу "Краљица Елизабета", а не у ону у којој је радио, јер му таква пажња није била потребна. Пре доласка хитне Рејмонд је преузео контролу над ситуацијом, попут правог продуцента. Рекао је Бети да не каже ништа медијима и затим назвао његову супругу и рекао јој да је Ли на путу према болници, због стања сличног ономе из маја. Радници хитне помоћи стигли су за седам минута и нису одмах препознали пацијента. Покушавали су да му пронађу пулс, после је болничар Панг Так Сун објашњавао да "иако се особа чинила мртва, морао је да примени сву прву помоћ.

Супруга Линда у болницу је стигла 15 минута пре хитне помоћи. Чинило јој се да је у несвести, а лекарски тим почео је с масажом срца.

- Никад нисам помислила да би могао да умре, или да је већ мртав - присећа се.

Спојили су га на ЕКГ, и покушали да пробуде електродама. Линда је питала једног од лекара да ли је он и даље жив. Уместо одговора само јој је одмахнуо главом. Тумарала је ходницима и на питање лекара о аутопсији, потврдно одговорила. Вест о смрти 32-годишњег Брус Лија брзо се проширила. И многи су кренули према болници. Међу њима и новинари који су покушали да сазнају шта се догодило. Тако су дошли до Чарсла Ловеа. Новинар га је питао да ли је истинита гласина коју је чуо да је Ли погинуо у борби. Овај му је одговорио да је то само гласина, назвао га лудим јер је инсистирао на томе, и поклопио слушалицу.

Назвао је и Лијевој кући, где му се на телефон јавио осмогодишњи Брендон и на питање где му је тата, одговорио "Филм! Филм!".

Новинари су опколили њихову кућу, па је Чау Линду сместио у кућу лекара Лангфорда који је живео у близини. Тада је Линда поновно пожелела да га види и увери се да га стварно нема.

- Осетила сам невероватну снагу која је пролазила мојим телом. Знала сам шта морам да учиним и на који најбољи могући начин за Бруса, Брандона и Шенон - рекла је.

Полиција је стигла и у стан Бети Тинг Пеи поподне. Нису јој рекли да је Брус умро, а она изузетно узрујана није могла ништа да пита о његовом стању. Убрзо након што га је из њеног стана одвела хитна помоћ, назвала је своју мајку и млађег брата који су сад били у стану и тешили је. Полиција није пронашла никакве знаке борбе, а као доказе су спремили три чаше са стола, боце 7-Уп и Швепс џинџер пива, и кутију лекова против болова. Дала је изјаву, а по ономе што су она и Рејмонд рекли полицији, чини се да су били спремни, ипак је било речи о глумици која је јако добро знала да памти текст. Требало је ту пуно тога да припреми и намести, посебно по питању љубавнице о којој се распитивала и Линда. Прво је питала доктора Лангфорда који је рекао да "по његовим сазнањима није имао никакве друге односе".

Договорили су се шта ће рећи медијима. Андре Морган стигао је у Голден Харвест на позив Чауа, који се бавио контролом штете. Припремили су изјаве за медије са енглеског говорног подручја и за оне на кинеском. Договорили су се да ће рећи да се Брус Ли срушио док је шетао вртом са својом супругом Линдом. У то је време болница издала службено саопштење са узроцима смрти - глумац Брус Ли умро је од акутног церебралног едема, чији је узрок засад непознат.

- Хтели смо да заштитимо његов углед и Линду и осећања деце. Нисмо били толико глупи да смо мислили да ћемо се извући, хтели смо само да купимо време - рекао је Морган.

Лажна изјава о смрти издржала је три дана. Новинару Х.С. Чоу, требало је два дана да уз помоћ својих извора пронађе амбулантна кола и екипу хитне помоћи која је дошла по њега. Наговорио је возача да са њим поприча и тада је полако открио где је Бруце Ли био. "Чајна мејл" је објавио текст са насловом "Ко лаже око Лијеве смрти" а Рејмонд Чоу постао је мета медијског распитивања и убрзо престао да одговара на позиве новинара. И сви су се окренули Бети. А она направила кобну грешку, изменила прву причу.

- Тог петка увече када је умро ја нисам била кући, изашла сам са мајком - говорила им је.

Њену причу потврдио је и брат Питер и оптужбе назвао "фантазијом". Новинари су разговарали са комшијама који су им рекли да је Брус Ли био чест гост у њеном стану. Измислили су нову причу, овај пут њих троје, ону у којој су негирали оно што новинари нису могли доказати, а признали оно што нису могли негирати. Оповргавали су везу и даље наглашавали да је Брус умро у болници. Никада нису могли да признају да је био сам с Бети. Причу је изменила и Линда, која је рекла да се спремала за ручак са пријатељицом и да јој је Брус рекао да ће после доћи Члоу како би разговарали о идејама за "Игру смрти" и да ће највероватније вечерати са Лазенбијем. Рејмонд је рекао да је у Лијеву кућу стигао око 15 сати, радили су на сценарију до 17 сати и тада отишли до стана Бети Тинг Пеи како би је наговорили на улогу у филму. Био је то посао и ништа друго. Бети и Брус били су само пријатељи.
Остало је више мање слично ономе како је стварно и било, позлило му је, дала му је лекове и он је отишао да се одмори у њену собу. Још је био жив када је Рејмонд стигао, онако омамљен али жив, како су тврдили. Позвали су хитну помоћи која га је одвела у болницу у којој су службено његову смрт потврдили 23:30. И та се верзија држала 30 година. Тело је идентификовао старији брат Питер, и извршена је аутопсија. Након прегледа др. Р.Р. Лајсет утврдио је да је реч о "нормалном 30-годишњаку", а једине абнормалности које су пронашли биле су везане уз плућа, пробавни систем, бубреге и отекнуће мозга.

- Загушење и ендем мозга били су узрок смрти. Конгестија плућа и осталих органа показује да је највероватније едем прво зауставио респираторну функцију, док је срце и даље пумпало крв у артерије, које су се прошириле због мањка кисеоника. Едем је коначно узроковао заустављање срчаних центара у мозгу и зауставио срце - закључак је лекара.

Едем га је сигурно убио, нико није знао шта га је узроковало. Сумњали су да је повезан са тровањем од лекова, а у желуцу су нашли трагове таблета и канабиса. Састао се са лекарима који су глумцу спасили живот у мају. Како су били уверени да је канабис крив за први напад, тако су сада Лајсета уверили да је тако било и у овом случају. Убрзо је то дошло до медије и настао је савршени скандал. Прича о сексу, дрогама, превари и смрти.

- Медији у Хонг Конгу су једноставно полудели - присећа се Линда.

Прогласили су га зависником, који је са љубавницима учествовао у сексуалним оргијама, а преминуо након што је користио стимуланс попут Виагре, предозирао се са 707. Повезивали су га са ЛСД-ом, хероином и кокаином. Свиме. Кренула је потрага за "другим љубавницама" тј. женама с којима су га видели па су кренули да их повезују и направили од њега не само суперхероја већ и супер заводника. Имали су пет страница о њему са различитим женама, са смешком, рукама око врата и слично. Приче су биле свакакве, од оних да се предозирао, да је умро јер се превише сексао, да га је убила ерекција, отровао помоћник. А била је ту и прича да заправо није мртав. Његови обожаватељи нису могли да прихвате чињеницу да је неко тако млад и у добром стању умро. И зато су кривца затражили у разним мистеријама, традиционалним кинеско јапанским ривалима.

- У Јапану постоји традиција убица познатих као нинџе. Сваки од њих био је изузетно добар лекар, вешт у припремању различитих отрова - писао је Слекс Блок у првој биографији Брус Лија. Јако су биле честе гласине да је умро са ерекцијом, па су се новинари увукли у мртвачницу како би фотографисали његово тело.

- Платио сам им 1.500 хонгконшких долара да ми дозволе да направим слике његовог леша. Након фотографисања лица, покушао сам да фотографишем и ниже, али жена ме извукла из мртвачнице и рекла ми да би могла добити отказ због тога - прича Патрик Ванг, оснивач таблоида Кам Јех Пао.

Снимак његовог натеченог лица подстакао је многе да помисле да је ипак била реч о тровању. Након његове сахране у Хонг Конгу, Линда је најавила да ће бити покопан у Сијетлу. И дала изјаву медијима да би коначно зауставила све те гласине и трачеве.

Да ли препознајете дечака са слике? Похађао је школу у Европи, а близак друг био му је и СРБИН НИКОЛА... Данас пред њим ДРХТИ ЦЕО СВЕТ!

Да ли препознајете дечака са слике? Похађао је школу у Европи, а близак друг био му је и СРБИН НИКОЛА... Данас пред њим ДРХТИ ЦЕО СВЕТ!

НАЈНЕВЕРОВАТНИЈИ КУЋНИ ЉУБИМАЦ: За његову шетњу, општина му је доделила СПЕЦИЈАЛНУ ДОЗВОЛУ! (ВИДЕО)

НАЈНЕВЕРОВАТНИЈИ КУЋНИ ЉУБИМАЦ: За његову шетњу, општина му је доделила СПЕЦИЈАЛНУ ДОЗВОЛУ! (ВИДЕО)

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Кинези уживали у канабису још пре 2.500 година! (ФОТО)

НЕВЕРОВАТНО ОТКРИЋЕ: Кинези уживали у канабису још пре 2.500 година! (ФОТО)

- Ја лично не сматрам никога одговорним за његову смрт. Једино је важно да њега више нема и да се неће вратити - рекла је.

Фанови су били јако љути на Линду јер је његово тело пребацила у Сијетл и зато су сумњали да се нешто догађа. Голден Харвест зато је послао камермана да сними његову сахрану у Сијетлу и материјал донесе медијима у Хонг Конгу. То је само погоршало ствари. Наиме обожаватељи доброг ока приметили су да је ковчег замењен (због техничких проблема с влагом приликом превоза) и оптужили их да су заменили тело. Посебно гласни били су и они који су веровали да га је неко проклео. Посебно су се окомили на Бети Тинг Пеи.

- Чинило ми се као да људи желе да умрем. И ако се то настави, ја више не желим да живим. Брус је мртав, зашто то једноставно не остане не томе - рекла је за Чајна Стар.

Када молбе нису упалиле, почела је да претити тужбом, што је испало још горе. Убрзо се та 26-годишњакиња закључала у стан, није излазила и само је гледала телевизију. Да она зна нешто више и да је можда одговорна за његову смрт сматрали су широм света, студенти у Куала Лумпуру носили су транспаренте с њеним именом. Испало је да је реч о превари, У Хонг Конгу је постављена бомба на којој је писало да "Бети зна детаље" о Брусовој смрти. Током наредних недеља постављено је још неколико бомби са поруком "Освета за Брус Лија". Такво стање забринуло је британску колонијалну власт, јер су страховали од сукоба са прокомунистичким кинеским радикалима, који су хтели да их истерају из земље. Зато су наредили детаљну истрагу о смрти Бруса Лија.

Луди експеримент или фотомонтажа? Руски војник ХВАТА МЕТАК у лету (ВИДЕО)

 

"ИМАМ 15 ГОДИНА, НЕ ДАЈТЕ ДА УМРЕМ" Избодени тинејџер молио за помоћ док је КРВАРИО: "Истрчала сам из куће, али није му било спаса"
horor

"ИМАМ 15 ГОДИНА, НЕ ДАЈТЕ ДА УМРЕМ" Избодени тинејџер молио за помоћ док је КРВАРИО: "Истрчала сам из куће, али није му било спаса"

24.09.2024. 19:02
ЈЕЗИВО! ДЕВОЈЧИЦУ НАСМРТ ПРЕБИЛЕ ДРУГАРИЦЕ: Мучиле је, покушале да јој спале косу, РОДИТЕЉИ ЈЕ ПРОНАШЛИ БЕЗ СВЕСТИ - КАМЕРЕ СВЕ СНИМИЛЕ (ВИДЕО)
Kamere snimile brutalan napad

ЈЕЗИВО! ДЕВОЈЧИЦУ НАСМРТ ПРЕБИЛЕ ДРУГАРИЦЕ: Мучиле је, покушале да јој спале косу, РОДИТЕЉИ ЈЕ ПРОНАШЛИ БЕЗ СВЕСТИ - КАМЕРЕ СВЕ СНИМИЛЕ (ВИДЕО)

24.09.2024. 18:28
ШОК! МУШКАРАЦ УЖИВО У ПРОГРАМУ ПРИЗНАО ДА ЈЕ УБИО МАЈКУ: Остављено тело је пронашла њена ћерка (ВИДЕО)
Italijanska policija

ШОК! МУШКАРАЦ УЖИВО У ПРОГРАМУ ПРИЗНАО ДА ЈЕ УБИО МАЈКУ: Остављено тело је пронашла њена ћерка (ВИДЕО)

24.09.2024. 16:54
ЦРНИ БИЛАНС: Израелски напад на Либан однео 356 живота, 1.240 особа рањено!
Liban

ЦРНИ БИЛАНС: Израелски напад на Либан однео 356 живота, 1.240 особа рањено!

24.09.2024. 16:00
ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!
EU granični prelaz

ОВО ЈЕ НОВ ПРОТОКОЛ ЗА УЛАЗАК У ЕУ: Од 1. новембра остављате отиске прстију и фотографију или вас неће пустити!

24.09.2024. 18:57
ПРИТВОРЕНИКУ УНЕО НЕДОЗВОЉЕНЕ СУПСТАНЦЕ У ЗАТВОР: Ухапшен мушкарац у Београду - Ево колико новца је узео за "услугу"
hapšenje, policija

ПРИТВОРЕНИКУ УНЕО НЕДОЗВОЉЕНЕ СУПСТАНЦЕ У ЗАТВОР: Ухапшен мушкарац у Београду - Ево колико новца је узео за "услугу"

24.09.2024. 18:40
ТРАГЕДИЈА! СРБИН ПОГИНУО У БЕЧУ: Саобраћајку изазвао бахати возач који је потом ПОБЕГАО са лица места
horor

ТРАГЕДИЈА! СРБИН ПОГИНУО У БЕЧУ: Саобраћајку изазвао бахати возач који је потом ПОБЕГАО са лица места

24.09.2024. 18:37
ЗАЈЕДНИЧКО ОГЛАШАВАЊЕ РОДИТЕЉА ДАНКЕ ИЛИЋ: "Осећај суочавања са осумњиченима је грозан - Надамо се..."
Danka Ilić

ЗАЈЕДНИЧКО ОГЛАШАВАЊЕ РОДИТЕЉА ДАНКЕ ИЛИЋ: "Осећај суочавања са осумњиченима је грозан - Надамо се..."

24.09.2024. 18:24
ПОЧЕЛО 79. ЗАСЕДАЊЕ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ УН: Бајден одржао последњи говор на ГС УН, Србија чека обраћање Вучића
Aleksandar Vučić

ПОЧЕЛО 79. ЗАСЕДАЊЕ ГЕНЕРАЛНЕ СКУПШТИНЕ УН: Бајден одржао последњи говор на ГС УН, Србија чека обраћање Вучића

24.09.2024. 15:56
СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ПАНЧЕВА! Аутомобил подлетео под камион, па се ЗАПАЛИО - Хитне службе на лицу места
najnovija vest, najnovija

СТРАВИЧНА САОБРАЋАЈКА КОД ПАНЧЕВА! Аутомобил подлетео под камион, па се ЗАПАЛИО - Хитне службе на лицу места

24.09.2024. 18:31
ЗАЈЕДНИЧКО ОГЛАШАВАЊЕ РОДИТЕЉА ДАНКЕ ИЛИЋ: "Осећај суочавања са осумњиченима је грозан - Надамо се..."
Danka Ilić

ЗАЈЕДНИЧКО ОГЛАШАВАЊЕ РОДИТЕЉА ДАНКЕ ИЛИЋ: "Осећај суочавања са осумњиченима је грозан - Надамо се..."

24.09.2024. 18:24
ДОБРО ПОЗНАТО ИМЕ: Партизан зове бившег тренера да замени Станојевића
Aleksandar Stanojević

ДОБРО ПОЗНАТО ИМЕ: Партизан зове бившег тренера да замени Станојевића

24.09.2024. 17:45