Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ОВИХ СЕДАМ ДРЖАВА ЋЕ ОДЛУЧИТИ ИЗБОРЕ У АМЕРИЦИ: Тесна трка Камале Харис и Доналда Трампа

15.09.2024. 12:09
Debata Donalda Trampa i Kamale Haris
Дебата Доналда Трампа и Камале Харис / Извор: Youtube/printscreen/Kamala Harris/Donald Ј Trump/shutterstock

Председнички избори у САД. године се приближавају, а постоји неколико савезних држава у којима би трка за Белу кућу могла ићи у оба правца.

Ове "swingstates" ("државе љуљашке", познате по томе што се никада са апсолутном сигурноћу не може предвидети на страну ког кандидата ће се "заљуљати" гласачи), познате и као "battleground статес" ("државе бојишта", од енг. battleground - израз који се користи за државе у којима се по правилу води "љута битка" за гласове) су играле кључне улоге у одлучивању председничких резултата 2016. и 2020. године, а према недавним анкетама, вероватно ће поново играти важну улогу овог новембра, пише The Week.

Бивши председник Доналд Трамп победио је 2016. године делом зато што је изградио "црвени зид" таквих држава на Средњем западу, при чему су његове победе у Мичигену, Пенсилванији и Висконсину често навођене као одлучујући фактори у трци. Актуелни председник САД Џо Бајден успео је да победи Трампа четири године касније углавном тако што је вратио те државе Демократској странци.

Ове године, и Трамп и демократски кандидат, потпредседница САД Камала Харис, мораће да освоје те државе како би постали следећи председник. Ево прегледа свих ових "бојишта" на председничким изборима 2024. године:

Висконсин

Америчка "земља млека" могла би поново да направи значајне рупе у предстојећим изборима, баш као што је то учинила 2016. и 2020. године. Вероватно је да ће пут ка председништву "проћи директно кроз Висконсин јер би ова клизна држава могла бити кључна у одлучивању која странка излази као победник," известио је Спецтрум News Milwaukee.

Иако Висконсин даје само 10 електорских гласова, "могао би поново бити кључна тачка", рекао је Ентони Чергоски, професор политичких наука на Универзитету Висконсин-Ла Крос. Ово је један од главних разлога зашто је ГОП (Гранд Олд Party, односно Велика стара партија, што је надимак Демократсек партије, оп.аут.) организовала Републиканску националну конвенцију баш у Милвокију.

Демографске промене у близини великих градова у Висконсину су приметне, будући да су предграђа Милвокија "историјски гласала за републиканце, али су се последњих неколико година преокренула ка демократама", наводи НПР. Ово би могао да буде одлучујући фактор у држави у којој су четири од последњих шест председничких трка одлучене са мање од 1% разлике у гласовима. Осим тога, "узбуђење међу лојалним демократама које је Харис изазвала замењујући Бајдена оживело је основу странке у Висконсину", навео је АП, посебно у областима где Харис "мора да постигне велике маргине" како би спречила Трампа да преокрене државу у своју корист.

Мичиген

Мичиген је такође постао предиктивна држава за оне који теже освајају Белу кућу — 2016. године, Хилари Клинтон је изгубила "Државу вукова" са само два гласа по мањка бирачком месту, а касније изгубила изборе. Бајден је освојио 16 електорских гласова те државе 2020. године у великој мери због подршке црним људима у предграђима Детроита, а сада ће Харис покушати поново да освоји ту демографску групу.

Међутим, недавна анкета WDIV/The Детроит News показује да Трамп тесно води у Мичигену, са мање од два процентна поена разлике међу кандидатима у ономе што The Детроит News описује као "статистички изједначено стање". Када су у питању специфична питања, становници Мичигене "тенденцијски мисле да би Трамп боље управљао америчком економијом, спољном политиком и јужном границом", наводи The Hill, док већина верује да би Харис "боље обављала посао у јачању америчке демократије и да је неко коме могу више веровати."

Али, Мичиген је генерално "нагнут више ка демократама од 2016. године него Висконсин", наводи CNN, иако је "могуће да се тај редослед може променити у новембру". Држава има велику арапско-америчку и муслиманску популацију, а план сваког кандидата за решавање рата између Израела и Хамаса може се показати као одлучујући фактор у трци.

Пенсилванија
 

Кључна држава која је обезбедила Бајденов праг победе 2020. године, са својих 19 електорских гласова Пенсилваније "може поново изабрати америчког следећег председника" ове године, наводи CNN. Када је реч о Пенсилванији, оба кандидата, Трамп и Харис, "морају да објасне гласачима како ће њихови животи бити побољшани њиховим администрацијама", рекао је др Тод Белт, професор политичког менаџмента на Универзитету Џорџ Вашингтон, за WICU-TV Ерие. Обоје кандидата "су говорили о смањењу цена за куповину кућа и у продавницама", али ниједан "није урадио добар посао" у објашњавању тих циљева.

И близина маргине могла би се променити у било којем тренутку с обзиром на рано стање трке. Пенсилванија је такође била погођена неоснованим оптужбама за изборне преваре од стране Трампа и његовог тима пре четири године, а неки се брину да би сличан сценарио могао да се одигра и ове године.

Многи људи који су радили на изборима тврде да би Пенсилванија "требало да ажурира свој вековни изборни закон, направи дугоочекивана прилагођавања у процесу гласања путем поште и ојача систем против лажних оптужби за превару", наводи Spotlight ПА. Најмање четворо од ових радника су рекли том медију да су потребне промене како би се "ојачао систем Пенсилваније против бесмислених оптужби за превару."

Џорџија
 

Иако традиционално републиканска тврђава, "Држава брескви" пролази кроз "транзицију од ГОП-овог упоришта ка премијерном бојишту док се политички календар окреће ка председничким изборима 2024. године", јавља АП.

АП-ова процена је дошла након што је демократски сенатор Рафаел Ворнок победио на изборима на крају 2022. године, учврстивши Џорџију са два демократска сенатора за уочљивију будућност. Међутим, како АП такође напомиње, Ворнокова победа "дошла је месец дана након што је гувернер Брајан Кемп предводио ГОП-ову генералну победу на државним уставним изборима у Џорџији."

Као резултат тога, Џорџија, као и Пенсилванија, постаје "критична тачка 'бојишта' за обоје док се боре да привуку пажњу гласача у овом историјском избору", јавио је The Гуардиан. Док је Бајден губио подршку од црних гласача у тој држави, демократе у Џорџији су виделе "значајан пораст популарности" под Харисовом. Међутим, Трамп је још био испред ње у недавним анкетама, и постоји "интензивна пажња" демократа да се смањи та предност.

Аризона
Бајденова победа у Аризони био је први пут да је демократа освојио ту државу још од бившег председника Била Клинтона 1996. године — и тек други пут да је Аризона прешла у плаву боју (боја амерички демократа, док  је републиканска црвена, оп.аут.) од 1940-их. Њених 11 електорских гласова ће поново бити кључан фактор у 2024. години.

Аризона се посебно може похвалити једним од највећих контингената независних гласача, што може бити одлучујуће у држави коју је Бајден освојио са само 10.000 гласова разлике 2020. године. Независни гласачи надмашују и демократе и републиканце у Аризони, према Реутерсу. Анкета коју је цитирао прошлог лета известила је да је "37% независних гласача на националном нивоу рекло да их кривични случајеви против Трампа чине мање склоним да гласају за њега на председничким изборима."

Док многи независни гласачи изгледа нису донели коначан став, други "и даље подржавају брзу бившу звезду ријалити шоуа, која без доказа тврди да је жртва правосудног система пристрасног према републиканцима", наводи је Реутерс.

Невада

Иако Невада има само шест електорских гласова, она би могло бити пресудна у трци за коју се очекује да ће бити изузетно тесна. Тако је било и 2020. године, када је Бајден победио у тој држави са само 3% процентних поена разлике.

Док већи део руралне Неваде остаје републикански, Лас Вегас и Рино и даље су упоришта Демократске странке. Међутим, бивши гувернер Неваде Стеве Сисолак (демократа) "је такође био једини актуелни демократски гувернер који је изгубио 2022. године", јавља Невада Current. Ово је делимично зато што је Сисолак "пропустио бројне прилике да оптужи свог републиканског противника, Џоа Ломбарда, за Трампа и 'Trampizam'", додаје Current.

Ко ће да победи у Невади може зависити од наратива који се ствара у "Сребрној држави". И поред блискости кандидата у анкетама, које су и даље унутар маргине грешке, Невада је често политичка енигма: та савезна држава је гласала за демократског кандидата за председника у последња четири изборна циклуса, али је имала само једног демократског гувернера од 1999. године.

Северна Каролина

Северна Каролина је "изненада постала кључна 'swing' држава" (swing статес, фраза која се користи за америчке савезне државе у којима се не може са сигурношћи рећи за кога ће гласати, оп.аут.) са уласком Харис у трку, наводи Форбес. Електорски гласови "Тар Хеел Стате" (Држава смоле) су сада показали да су неизвеснији него што се очекивало, а Харис "би могла постати само други демократски председнички кандидат који је победио у Северној Каролини за више од 40 година."

Демографски профил Северне Каролине као етнички разнолике и субурбане државе изгледа слично другим бившим републиканским државама "Сунчаног појаса" (Сун Белт - израз који се користи за описивање региона у САД који обухвата Флориду, Џорџију, Тексас, Аризону и Калифорнију, које су познате по топлој клими, растућим економијама и брзим демографским променама, оп.аут.), које су демократе преокренуле током последњих неколико циклуса, наводи Цоок Политицал Репорт. Али док држава "изгледа конкурентнија него икада", према Цоок-у, неодлучни гласачи "сада су највећи гласачки блок у Северној Каролини", јавља WFAE Charlotte. Осим тога, "број регистрованих демократа опада, а број регистрованих републиканаца расте", што значи да Трамп вероватно и даље има предност у тој држави.

 

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно
požar u hotelu

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно

18.09.2024. 22:46
ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама
Nastradali dečak

ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама

18.09.2024. 21:42
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)
Rat u Libanu

НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)

18.09.2024. 21:11
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24