Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ПОЛИТИЧКИ СКАНДАЛИ ЗБОГ КОЈИХ СУ "ПАДАЛЕ" ОСТАВКЕ: Блудничење са малолетницама их коштало славе, ево чија имена се налазе на списку

08.06.2024. 10:03
Bil Klinton
Бил Клинтон / Извор: Shutterstock

Неки од ових скандала имали су далекосежне последице, мењајући ток историје и обликујући јавну перцепцију о политичарима и њиховом деловању.

Политички скандали одувек су били део глобалне политичке сцене, често изазивајући неповерење међу грађанима. Они потресају темље власти и често излажу мрачне стране највиших службеника.

У наставку прочитајте политичке скандале које су обележиле 20. и 21. век:

Афера Вотергејт (1972-1974)

Један од најпознатијих политичких скандала у историји свакако је. Афера Вотергејт почела је 1972. године када је неколико провалника ухапшено у просторијама изборног комитета Демократске странке који се налазио у комплексу хотела Вотергејт у Вашингтону. То није била обична пљачка. Провалници су били у вези са људима из кампање за реизбор председника Ричарда Никсона, а ухваћени су како постављају прислушне уређаје и крађу документа.

Никсон је покушао да заташка цео случај, али када је откривена његова улога у завери, Никсон је поднео оставку 1974. године. Како пише History, афера Вотергејт је заувек променила америчку политику, наводећи многе Американце да преиспитују поступке лидера и да се критички односе према председницима.

Афера Иран-Контра (1986)

Током председничког мандата Роналда Реагана, откривено је да су званичници његове администрације тајно продавали оружје Ирану, који је био под ембаргом, и користили приходе за финансирање контра-револуционарних група у Никарагви. Овај скандал изазвао је огромне контроверзе и довео до озбиљних истрага, али Реган је успео да избегне директну одговорност, док су неколико званичника осуђени, а касније помиловани.

Афера Профјумо (1963)

Британска политичка сцена била је уздрмана када је отркивена афера између министра рата Џона Профјума и 19-годишње Кристине Килер, која је истовремено имала везу са совјетским аташеом. Почетком 1960-их Профјумо је био британски министар одбране, што је била веома висока позиција у влади Харолда Макмилана.

Био је ожењен глумицом Валери Хобсон. Профјумо је срео стриптизету Кристину Килер на једној журци у Кливдену на имању лорда Астора. Много година касније тврдио је свом сину да ју је срео много раније у једном ноћном клубу и да је можда попио пиће са њом.

Започео је са Кристином Килер љубавну везу, која је потрајала само неколико седмица. Гласине о тој љубавној вези избиле су 1962. у јавност. Осим тога у јавност су доспеле и информације да је Килерова имала везу и са совјетским војним аташеом Јевгенијем Ивановим. То је било доба Хладног рата, а Профјумо је био министар одбране. Због свега тога сматрало се да то може потенцијално угрожавати националну безбедност.

За цео случај заинтересовао се МИ5, али су детаљи о истрази изашли у јавност. Касније је Профјумо у парламенту морао да се брани од оптужби да је угрозио националну сигурност. Профјумо је од почетка негирао везу с Келеровом, да би касније признао и поднео оставку. Афера Профјумо се претворила у један од највећих скандала, а као последицу је имала пад Макмиланове владе и долазак лабуриста на власт.

Моника Левински и Бил Клинтон

Клинтон-Левински је био се**уални скандал у који су били укључени Бил Клинтон, председник Сједињених Држава, и Моника Левински, приправница у Белој кући. Њихова веза почела је 1995. када је Клинтон имао 49 година, а Левински 22 године, и трајала је 18 месеци, а завршила се 1997. године.

Левински је тврдила да је са Клинтоном девет пута имала се**уални однос. Клинтон је негирао те наводе, и изговорио реченицу која је постала најпознатија реченица из скандала: "Нисам имао се**уалне односе са том женом, госпођицом Левински". 

Пензионисани агент тајне службе постао прва особа која је јавно рекла да је председника и Левински видела саме заједно. Након што је неколико дана давала инетрвјуе, Левински је почетком августа сведочила пред великом поротом. Клинтон је пристао добровољно да сведочи, па је више од четири сата говорио о скандалу. Признао је "неприкладни интимни контакт". Исте вечери обратио се нацији преко телевизије, признајући први пут да је имао везу са Левински.

Клинтон се суочио са импичментом због лажног сведочења и ометања правде у вези са овом афером. Иако је на крају ослобођен од оптужби, скандал је доминирао медијима и озбиљно нарушио његову репутацију, остављајући трајни утисак на његов председнички мандат.

Бунга бунга журке Силвија Берлусконија

Један од највецих скандала који су обележили живот и каријеру Силвија Берлусконија су његове "бунга-бунга" журке. Силвио Берлускони био је познат по својим раскалашним забавама на којима је себи и својим гостима омогућавао "дружење" с разним лепотицама, од којих су поједине биле малолетне. Берлускони је у јуну 2013. године проглашен кривим за плаћање се**а.

"Партијање" британског премијера за време локдауна

Нкон низа скандала, међу којима су и илегалне журке за време короне, Борис Џонсон је у јулу 2022. године поднео оставку на место шефа британских Конзервативаца. Премијер је остао до избора Лиз Трас за његову заменицу. Џонсон је присуствовао забави у башти у Даунинг стриту бр. 10 у којој нису поштована ковид правила, и због тога је наишао на велику осуду јавности.

Доналд Трамп и звезда филмова за одрасле

Један од последњих скандала, који је читаву планету затресао, јесте фалсификовање докумената како би прикрио исплате звезди филмова за одрасле Сторми Данијелс уочи избора 2016. Доналд Трамп је је тако постао први амерички председник који је осуђен за кривично дело.

Њујоршка порота је прогласила Трампа кривим по 34 тачке оптужнице, док он негира кривицу.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Shutterstock

Недељу и по пре избора 2016. адвокат Доналда Трампа је платио звезди филмова за одрасле, Сторми Данијелс, 130.000 долара да би ћутала о наводној вези са тадашњим републиканским кандидатом за председника САД. Трамп је негирао да је имао аферу са њом и запретио јој је, преко свог адвоката, да ће морати да му плати милион долара сваки пут када прекрши споразум о ћутању. Међутим, у августу 2018. године, глумица је ипак дала интервју за ЦБС.

Данијелс је рекла да је Трампа упознала на голф турниру за богате у јулу 2006. Она каже да ју је позвао на вечеру и да су завршили у његовом хотелском апартману. 

Извор: Србија Данас/Мондо/Н.Д.