Познати ТВ кувар због којег су многи били приковани за мале екране нажалост више није међу нама - пријатељи сломљени: "Вечан спокој, нека му је светла успомена"
Пријатељи и колеге се опраштају од њега на друштвеним мрежама
Познати кувар који је све увесељавао својим шаљивим емисијама, пронађен је мртав. Његови рецепти и начин на који је то преносио гледаоцима остаће дубоко урезано у сећање многих.
Алексеј Зимин је био познат као новинар, кувар и угоститељ и трагично је преминуо је у 52. години живота. Тело чувеног кувара је пронађено у стану у Београду, где је боравио како би припремао специјалну вечеру у једном од ресторана, али и представио свој недавно објављени пројекат – књигу на руском језику.
Иако званичан узрок смрти није саопштен, према незваничним информацијама, Зимин је преминуо природном смрћу.
Последње дане провео је у Београду
Зимин је стан у Београду изнајмио само неколико дана пре него што је пронађен мртав. Према информацијама, власник стана није могао да ступи у контакт с њим седам дана, због чега је отишао до његових врата, где је открио трагичан призор. Стан је био закључан изнутра, а његов изненадни нестанак изазвао је забринутост међу пријатељима и колегама.
Успон у гастрономији и новинарству
Зимин је био истакнути новинар и кувар, чије је име постало синоним за руску гастрономију. Као оснивач "Афисха.фоод", Зимин је радио на стварању платформе која је променила приступ храни и култури у Русији. Био је директор "Афисхе Мир", GQ и Гоурмент, и један од најважнијих новинара у области гастрономије. Такође је водио неколико кулинарских емисија и написао неколико књига. Његов ресторан у лондонском Сохо био је популарно одредиште љубитеља хране.
Његова страст за храном није била само професионална; Зимин је веровао да храна може бити одраз глобалних промена – од економије до рата и мира. За њега је кување било начин да се људима пружи мала срећа и утеха.
Оставио је неизбрисив траг
Зиминова смрт потресла је многе. Пријатељи и колеге се опраштају од њега на друштвеним мрежама, сећајући се његове страсти према храни и таленту који је инспирисао бројне људе. Књижевна критичарка Галина Јузефовић описала је Зимина као "симбол Москве која више не постоји", а новинар Александар Горбачов истакао је његов утицај на гастрономију, који је обликовао и инспирисао многе. "Афисха Еда" је постала кључна платформа која је променила приступ храни у Русији, а његови рецепти и даље живе у домовима људи широм света.
Зимин је био много више од колеге – био је пријатељ, ментор и инспирација. Остаће упамћен не само као велики новинар и кувар, већ и као особа која је доприносила стварању бољег света кроз своју уметност. Остаће заувек запамћен по својој животној ширини и невероватном таленте.