Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

Продали ВЕРУ за ВЕЧЕРУ: Некада велики савезник Ирана, а сада СЛУГЕ Саудијцима и Западу

20.06.2017. 18:49
Sudan
Судан / Извор: Профимедиа

Техеран се уздао у њих, а онда је уследио шок

Окретање леђа Ирану

Након што је умро један од највећих модерних исламистичких теоретичара Хасан ал-Тураби, Судан је почео значајно да мења своју спољнополитичку оријентацију. У последњих годину и по дана, Картум је напустио своју дугогодишњу сарадњу са Ираном и почео је да блиско сарађује са Саудијском Арабијом и другим арапским земљама. Ова политика је дала Судану много финансијске добити и одређену дипломатску похвалу међу западним државама. Али права добит јесте могућност да Судан нормализује односе са Сједињеним Америчким Државама.

СУКОБИ ИМ РАЗОРИЛИ ДЕТИЊИСТВО! УН: Због рата милион деце избеглица

Афричка држава, некада колонија,"кец је у рукаву" многих француских председника, чиме купује СЛОБОДУ

Vojska u Sudanu
Војска у Судану / Извор: Профимедиа

Међународне санкције Судану

Дуго година је Судан био под међународним санкцијама, али у јануару ове године САД су укинуле део санкција што је дало дашак могућности стварања добити од трговине, војне индустрије, међународне помоћи и улагања. Бела кућа је тада објавила да је Судан поправио свој став према људским правима, али то је тек први корак на врло дугачком путу према нормализацији односа Судана и САД-а. Само један раскорак на том путу могао би у потпуности поништити амерички став који је био инструменталан за дипломатску блокаду Судана након страховитих злочина у покрајини Дарфур.

Хрватску државу још увек не признаје 18 држава!

Zapadnoafrička vojska
Западноафричка војска / Извор: Профимедиа

Сукоби у земљи

Осим што би морао поправити своје међународне оцене о стању људских права, Картум би морао такође да спречи непријатељства унутар нације, укључујући борбе и сукобе у Дарфуру на западу земље, као и у Кордофану и Плавом Нилу на југу Судана. То су одредбе које је поставио још амерички председник Барак Обама, а Доналд Трамп их мора испоштовати ако се утврди да је судански напредак по тим питањима задовољавајући. На томе, САД обећавају олакшице у трговачком и улагачком ембаргу.

БЕСНИ грађански РАТ у Судану, најмање 14 мртвих

barak obama, donald tramp
барак обама, доналд трамп / Извор: Профимедиа

Омар Ал Башир - вођа Судана

Био би то први корак према враћању Судана у међународну заједницу. Ова просторно трећа највећа земља у Африци је на листи држава које спонзоришу тероризам, а последњих двадесет година њом влада председник Омар ал-Башир, који је на власт дошао 1989. као бригадир Суданске војске. Том приликом Башир је повео групу официра у миран државни удар у којем је збацио демократски изабрану владу премијера Садика ал-Махдија и започео преговоре с побуњеницима који су данас у новој држави Јужном Судану.

Сукоби владиних трупа и побуњеника у Судану: НАЈМАЊЕ 16 МРТВИХ

Omar al Bašir
Омар ал Башир / Извор: Профимедиа

Злочини у Дарфуру

Од тада је Башир три пута биран за председника, а у марту 2009. је постао први председник на дужности с оптужницом Међународног суда правде за руковођење војном мисијом у Дарфуру где су вршена масовна убиства, силовања и пљачке. Уједно је Башир био кључан у преговорима 2005. који су довели до краја Другог суданског грађанског рата и одобрио је референдум на југу земље. Тај је референдум довео до одвајања и стварања државе Јужни Судан.

НЕСРЕЋА У СУДАНУ: Авион принудно слетео, преживели сви путници и посада (ВИДЕО)

Omar Al Bašir
Омар Ал Башир / Извор: Профимедиа

На црној листи

Обама није предложио да се Судан скине са листе држава које спонзоришу тероризам, барем не до промене власти. Уз то би остале све санкције које ограничавају увоз оружја и америчку финансијску помоћ. Али, Американци ће зажмурити на оба ока ако Судан настави своју спољнополитичку преоријентацију, нарочито у прекиду односа с Ираном и повећању односа са Саудијском Арабијом, иначе познатом као скривеним финансијером тероризма по свету и америчким савезником.

КРЕНУЛО ЈЕ: Прве муслимане ВРАТИЛИ са аеродрома, само неколико сати након ТРАМПОВЕ ЗАБРАНЕ

Sudan
Судан / Извор: Профимедиа

Некада лојални ирански партнер

Судан је некада био лојалан ирански партнер. Од доласка Башира на власт и озбиљног угрожавања односа Судана са западним светом, Картум је кренуо да гради односе са Техераном који се такође нашао у међународној изолацији након Исламске револуције 1979. Уосталом, Судан је у то време био једна од земаља великог афричког замаха унутар иранске дипломатије који је започео с доласком Али Акбара Хашеми Рафсанџанија на председничко место у Ирану. Рафсанџани је схватио да је потребно стварати савезништва с афричким земљама за добијање веће подршке у Уједињеним нацијама као и у виду продаје иранских производа. Тако је Судан близу Газе, Јемена, Еритреје, Етиопије, а и повезан је са Сенегалом, земљама и подручјима које су оствариле солидну везу са Ираном. Суданска сарадња је награђена иранском финансијском и војном подршком, као и доставом нафте.

МУСЛИМАНИ КИВНИ НА ТРАМПА: Америка је ПОЛИЦИЈСКА држава!

Predsednik
Председник / Извор: Профимедиа

Осама бин Ладен

Када је Хасан ал-Тураби, тада председник парламента, почео сарадњу са исламистичким фундаменталистичким групама и позвао Осаму бин Ладена у Судан, САД су ставиле ову земљу на листу спонзора тероризма. Године 1998. Американци су бомбардовали Судан и гранатирали фармацеутску индустрију Ал-Шифа. Тураби је тада пао у немилост, а Картум је протерао припаднике Египатског исламског џихада и подстакао одлазак бин Ладена из земље. Познати кнез тероризма се потом упутио у Авганистан. Судан је чак почео да размењује обавештајне податке са Западом. Након удара 11. септембра Судан је обавио унутрашњу истрагу и почео је са избацивањем радикалних елемената из земље, због чега су екстремисти оптужили владу да ради за интересе САД-а.

ПАКАО ПРЕД ВРАТИМА: Ове године ДЕСЕТ РАТОВА беснеће у свету

Osama bin Laden
Осама бин Ладен / Извор: Профимедиа

Учешће у јеменском рату на страни Саудијаца а против Хута

Након што се Судан поделио на две земље, Картум је изгубио налазишта нафте и нашао се у великим финансијским проблемима. Тада је на сцену ступио Ријад који је силину новца уложио у Судан, обећавајући још и више ако би Суданци подржали саудијске војне напоре у Јемену. Тако је Судан ушао у саудијску сферу утицаја што је омогућило Баширу да створи и боље односе са Западом. До 2016. Судан је и службено захладио односе са Ираном, а суданска војска је ушла у саудијску коалицију која се бори против хутијевских снага у Јемену. Судански војници су јасно видљиви на ратишту, и они осигуравају критичне локације близу луке Аден па се придружују многобројним офанзивама против Хутија широм земље. Иронично, управо су Суданци били ти који су помагали исте хутијевске побуњенике у прошлости.

ТРАГЕДИЈА У НАЈМЛАЂОЈ ДРЖАВИ НА СВЕТУ: У заседи погинула 21 особа (ФОТО)

Saudi
Сауди / Извор: Профимедиа

"Обећање, лудом радовање"

Суданци се сада надају награди и укидању санкција, али то неће бити лако нити брзо. Башир све више чини прагматичне кораке како би приволео Американце, а то укључује низ унилатералних примирја на суданским унутрашњим ратиштима. Ту се није надао да ће многе наоружане групе и наоружани побуњеници одбити примирје и бојкотовати мировни процес, указујући да су мировне понуде неодрживе. Тако Картум показује склоност миру, али га не може добити, а с тим је тешко очекивати да ће Американци подржати смањивање санкција. С друге стране, у Вашингтону размишљају да ли би скидање санкција био знак да је сулудо очекивати било какав напредак у Судану, и најзад поново увести још оштрије санкције Картуму.

ЖИВОТ ЈОЈ СЕ ПРЕТВОРИО У ПАКАО! Сада је чека СМРТНА казна, иако је ЦЕО СВЕТ уз њу! (ФОТО/ВИДЕО)

Sudan
Судан / Извор: Профимедиа

Могућност избора новог председника?

Очито је стварна нормализација односа Судана и остатка света везана за самог Башира. Свако право помирење с Картумом укључује његово изручење Међународном суду правде, а наводно су САД забраниле Баширов долазак на недавно одржани арапско-амерички састанак на врху у Саудијској Арабији, чиме су управо послали такву поруку. Какав год став западни свет имао према Судану, он ће постати јаснији тек кад Башир оде с власти. То време можда и долази. Башир је најавио да ће одступити с места председника 2020. и да се више неће кандидовати за то место. Нови вођа, који ће засигурно бити одабраник Башира, мораће да осигура мирни прелаз власти, али и велики национални дијалог.

 

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити
Najnovija vest

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити

20.09.2024. 17:32
ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗБОГ ЧЕГА ИЗРАЕЛ НАПАДА ЛИБАН: Све се руши да би се пронашао ОН
F-15

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗБОГ ЧЕГА ИЗРАЕЛ НАПАДА ЛИБАН: Све се руши да би се пронашао ОН

20.09.2024. 17:04
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07
ИЗРАЕЛ КРЕНУО У НАПАД НА БЕЈРУТ: Гађано главно упориште Хезболаха
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ КРЕНУО У НАПАД НА БЕЈРУТ: Гађано главно упориште Хезболаха

20.09.2024. 15:38
ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити
Najnovija vest

ПРОНАЂЕНО ТЕЛО ПОЗНАТЕ ГЛУМИЦЕ! Мистериозно нестала јуче око 13 часова, а данас пронађена мртва две улице даље - По овој улози сви ћемо је памтити

20.09.2024. 17:32
ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу
Hitna pomoć

ТРАГЕДИЈА У ХРВАТСКОЈ! Човек пао са СТЕНЕ И ПОГИНУО, други ЗАГЛАВЉЕН НА ЛИТИЦИ - Све хитне службе покушавају да га спасу

20.09.2024. 17:23
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)
Novi helikopter

СПРЕМНИ НОВИ ХЕЛИКОПТЕРИ: Србија ће бити ојачана са најмање шест "МИ-35П" (ВИДЕО)

20.09.2024. 17:00
ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену
Ubistvo kod Smederevske Palanke

ОГЛАСИЛО СЕ ТУЖИЛАШТВО: Ево шта се догодило током трагедије у близини Смедеревске Паланке - Мушкарац на суров начин убио жену

20.09.2024. 17:20
ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници
Vojska Srbije

ОГЛАСИЛА СЕ ВЛАДА СРБИЈЕ О ВОЈНОМ РОКУ! Ево шта је усвојено на данашњој седници

20.09.2024. 17:08
Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије
Miljan Amanović, Goran i Novak Đoković

Ђоковић нови председник Тениског савеза Србије

20.09.2024. 15:00
ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)
Pejdžeri

ПРВИ СНИМЦИ НАКОН ИЗРАЕЛСКОГ НАПАДА НА ЛИБАН: Мртви се броје, стравичне сцене на улицама Бејрута (ВИДЕО)

20.09.2024. 16:07