Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СУДАР ТИТАНА ПРЕД ОЧИМА ЦЕЛОГ СВЕТА Ово је све што треба да знате о вечерашњем окршају Камале и Трампа - нова правила дебате могла би да промене све

10.09.2024. 23:13
Kamala i Tramp
Камала и Трамп / Извор: Youtube printscreen/Kamala Harris/Donald Ј Trump/Shutterstock

Прва дебата председничких кандидата демократа и републиканаца у Америци - Камале Харис и Доналда Трампа, биће одржана данас у 21 час по локалном времену. Камала Харис је пристала на правила мреже "АБЦ", која ће бити домаћин дебате. Она ће трајати 90 минута, а штабови Трампа и Харисове саопштили су да ће микрофони бити укључени само кандидату чији је ред за одговор.

За Харисову, ово је шанса да се докаже бирачима и свету, а за Трампа мисија да покаже зашто је његова противкандидаткиња недостојна функције председника.

Правила дебате Харис-Трамп

Мрежа "АБЦ" је поставила параметре основног формата дебате - трајаће 90 минута, са две рекламне паузе. Модератори ће бити водитељи АБЦ-а Дејвид Мјур и Линдзи Дејвис. Наглашено је да ће они бити једини људи који ће постављати питања, у нади да ће то зауставити председничке кандидате да једно другом постављају директна питања.

- Модератори ће настојати да спроведу договоре о времену и осигурају цивилизовану дискусију - саопштила је мрежа.

Званичник кампање Камале Харис, који је говорио за америчке медије под условом анонимности, рекао је да ће кандидат који стално прекида другог добити упозорење од модератора, а микрофони оба кандидата могу бити искључени ако постоји значајна бука, како би публика могла да разуме шта се дешава.

Након виртуелног бацања новчића одржаног у уторак и у ком је победио Трамп, он је одлучио да искористи предност да први изложи завршну реч, док је Харисова изабрала да стоји са десне стране бине. Као кандидаткиња владајуће странке, она ће прва изаћи на бину. Неће бити публике, писаних белешки или било каквих тема или питања унапред подељених са кампањама или кандидатима, саопштила је мрежа.

Нема уводних изјава, а завршне речи це трајати два минута по кандидату. Кандидатима ће бити дозвољено да користе оловку, папир и флашу воде.

Сваки кандидат има два минута да одговори на питање, два минута за контрааргумент и један додатни минут за накнадна појашњења.

Председничка кандидаткиња демократа каже да ће одлука да микрофони не буду активни током целе дебате бити на њену штету. Дебата ће бити одржана у Филаделфији, чему су претходили вишенедељни сукоби штабова Трампа и Харисове око локације и домаћина дебате.

Donald Tramp i Kamala Haris
Доналд Трамп и Камала Харис / Извор: Shutterstock

Проблем гашења микрофона током дебате

Када је Харисова заменила актуелног председника Америке Џозефа Бајдена као кандидата, њен штаб се залагао да микрофони буду укључени током целе дебате, рекавши раније да ће та пракса „у потпуности омогућити суштинску размену између кандидата“.

Ипак, саветници Камале Харис пристали су на гашење микрофона, иако кажу да ће актуелна потпредседница Америке тако бити "у фундаментално неповољној ситуацији, јер такав формат служи да заштити Доналда Трампа од директне размене мишљења".

- Сумњамо да је то главни разлог због ког је његов штаб инсистирао на гашењу микрофонима - поручили су сарадници Харисове.

Упркос тим забринутостима, пристали су на правила дебате на мрежи "АБЦ", како би она уопште била одржана.

- Схватамо да постоји ризик да Доналд Трамп у потпуности прескочи дебату, као што је претио да ће то учинити раније, ако не пристанемо на формат који он жели. Како не бисмо угрозили дебату, прихватили смо комплетан сет правила које је предложио "АБЦ", укључујући пригушене микрофоне - навели су из штаба Харисове.

Као неки вид гаранције, група новинара ће бити у близини председничких кандидата. Циљ овог маневра је да медији чују шта кандидат покушава да каже, у случају да му је микрофон угашен у том тренутку.

Donald Tramp i Kamala Haris
Доналд Трамп и Камала Харис / Извор: Shutterstock

Камала се спрема за преокрет

Чак и пре него што је Бајден одустао од председничке трке, а Камала Харис постала кандидаткиња демократа, актуелна потпредседница Америке је почела да саставља тим за припрему дебате, уочи очекиваног обрачуна са Трамповим потпредседничким кандидатом Џеј Ди Венсом.

Током протеклог месеца, Харисова је учествовала у припремним вежбама за дебату са малим тимом саветника. Припреме су укључивале лажне дебате, а улогу Трампа је добио Филип Рајнс, дугогодишњи помоћник Хилари Клинтон.

Велика предност коју Харисова има у припреми за дебату јесу савети двоје људи који су се већ сучељавали са Трампом - Џоа Бајдена и Хилари Клинтон.

Kamala Haris
Камала Харис / Извор: Shutterstock

Ипак, демократе упозоравају Харисову да не улази у дебату са превише самопоуздања и да никако не потцењује Трампа. Доказ за то су дебате против Бајдена и Клинтонове, из којих је Трамп изашао као победник.

Фокус Камале Харис биће на томе да докаже да може да води земљу, упркос критикама које је прате, да су њени планови за економију и илегалне мигранте ефикасни, као и да неће додатно нашкодити грађанима Америке. Харисова се суочава и са великим спољнополитичким изазовима, стога ће гледаоци са посебном пажњом пратити њене ставове о ратовима у Украјини и на Блиском истоку и како ће изгледати улога Америке у овим конфликтима, у случају да она буде изабрана за председника.

Најпростије речено, Камала Харис долази на дебату да убеди Америку и свет да она може да буде председник, а Трамп сасвим супротно - да је она превише слаба да би била предводила Сједињене Државе.

Трамп користи проверену тактику

Људи око Трампа обично избегавају употребу речи „припрема“ када је у питању дебата.

На неким вежбама, његови помоћници су били модератори, али чешће ови разговори служе као брифинзи са повременим испитивањем.

Док се Трампов тим нада да ће поновити резултате прве дебате против Бајдена, неки савезници бившег председника признају да је Харисова много другачији кандидат од актуелног председника. Они су такође изразили забринутост због тона који ће Трамп имати са Харисовом, напомињући да би често агресивно држање бившег председника могло да изгледа другачије током сучељавања са женом.

Donald Tramp
Доналд Трамп / Извор: Shutterstock

Извори америчких медија кажу да је Харисова и те како свесна какав став Трамп може да заузме на бини.

- Она је веома свесна ко је он и шта ће донети. Она има план, има визију, то ће и изнети - рекли су извори за CNN.

Трамп, са друге стране, планира да у дебату уђе са провереном тактиком коју је користио против Бајдена: напад је најбоља одбрана.

Анкете пред дебату: Трамп и Камала изједначени

Националне анкете за председничку трку у САД су се промениле када је Камала Харис преузела кандидатуру од Бајдена.

Док је Бајден заостајао за бившим републиканским председником на националном нивоу и у многим кључним државама, Харисова је добила око три бода више у националним анкетама откако је постала кандидат.

Када се овај учинак упореди са претходним изборима, подаци "Реал Цлеар Политицс" откривају да је вођство Харисове над Трампом слабије од његових претходних противника. Примера ради, 2016. године је Хилари Клинтон била у предности од пет поена, док је Бајден 202. године био испред њега Трампа за 6,3 поена.

О исходу америчких председничких избора одлучују трке у појединачним државама које имају одређени број гласова електора. То значи да трку одлучује неколико држава као што су Пенсилванија, Аризона и Џорџија.

Гледајући податке из "Реал Цлеар Политицс", Харисова је успела да смањи јаз у односу на Трампа, ако не и да га престигне у државама као што су Џорџија и Аризона.

Трамп и Харисова су и даље на два бода разлике у седам проблематичних држава, што је практично у границама статистичке грешке.

Србија Данас/Блиц

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно
požar u hotelu

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно

18.09.2024. 22:46
ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама
Nastradali dečak

ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама

18.09.2024. 21:42
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)
Rat u Libanu

НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)

18.09.2024. 21:11
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24