Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

УН ПОДРЖАЛЕ ПРВИ ПЛУТАЈУЋИ ГРАД НА СВЕТУ: Биће отпоран на природне катастрофе - изградња ускоро (ВИДЕО)

23.11.2021. 19:43
Prvi plutajući grad
Први плутајући град / Извор: Фото: Youtube Printscreen/ Better World

Први плутајући град на свету биће изграђен код обала Јужне Кореје до 2025. године као начин да човечанство преживи пораст нивоа мора.

Уз подршку УН-а, плутајући град, изграђен на обали града Бусана, биће "инфраструктура отпорна на поплаве" и састојаће се од неколико вештачких острва која ће се издизати из мора како би се елиминисао ризик од поплава.

Самодовољни град ће производити струју из соларних панела на зградама, сопствену храну и свежу воду и превозити становнике између острва на футуристичким бродовима.

Пулмолог упозорава: Упорни кашаљ исцрпљује организам и слаби имунитет, ево КАКО ДА ГА СЕ РЕШИТЕ!

Пулмолог упозорава: Упорни кашаљ исцрпљује организам и слаби имунитет, ево КАКО ДА ГА СЕ РЕШИТЕ!

ИСКОРИСТИТЕ ЦРНИ ПЕТАК на Факултету друштвених наука и упишите се у школску 2022/23. годину

ИСКОРИСТИТЕ ЦРНИ ПЕТАК на Факултету друштвених наука и упишите се у школску 2022/23. годину

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У КОЛАПСУ: Болнице у Холандији пуне - пацијенте шаљу у другу државу

ЗДРАВСТВЕНИ СИСТЕМ У КОЛАПСУ: Болнице у Холандији пуне - пацијенте шаљу у другу државу

Такође би могао да издржи природне катастрофе, укључујући поплаве, цунамије и урагане категорије 5, јер ће његове плутајуће платформе бити усидрене за морско дно.

Изградња плутајућег града, за који се процењује да ће коштати 200 милиона долара, ускоро ће почети захваљујући "историјском споразуму" који су потписали корејски град Бусан, УН-Хабитат и њујоршки дизајнери Океаникс. Остаје нејасно да ли ће се становницима наплаћивати да тамо живе, или колико би кирија могла да кошта.

- Одрживи плутајући градови су део арсенала стратегија прилагођавања клими које су нам доступне. Уместо да се боримо са водом, хајде да научимо да живимо у хармонији са њом - рекао је Маимунах Мод Шариф, извршни директор УН-Хабитата.

- Радујемо се развоју климатских адаптација и решења заснованих на природи кроз концепт плутајућег града, а Бусан је идеалан избор за примену прототипа - додао је он.

Свако острво ће бити хексагоналног облика и имаће кречњачки слој који је два до три пута тврђи од бетона, али и даље може да плута, преноси Бизнис инсајдер.

Кавези испод сваке платформе могли би се користити за чување шкољки, морских алги или других морских плодова, док би рибљи отпад могао да се користи за ђубрење биљака.

Становници ће морати да живе од "примарно биљне исхране“, наводе из Океаникс, што ће довести до уштеде простора, енергије и воде.

Органски производи ће се ефикасно узгајати у аеропонским и аквапонским системима, допуњеним традиционалним фармама на отвореном и стакленицима.

Аеропоника подразумева узгој биљака у ваздуху или магли без употребе земље, док аквапоника подразумева узгој биљака и узгој рибе уз помоћ корисних бактерија.

Град ће током изградње дати приоритет материјалима локалног порекла, укључујући брзо растући бамбус који има шест пута већу затезну чврстоћу од челика и негативан угљенични отисак.

Све изграђене структуре у граду ће бити ниже од седам спратова због ниског тежишта и отпорности на ветрове, наводе из Океаникса.

Лета у Бусану су често врућа и влажна, тако да ће кровови зграде бити конструисани тако да бацају максималну сенку и истовремено да њихова површина може да се искористи за соларне панеле.

Величина града тек треба да буде одређена, али већа села која се простиру на 75 хектара могла би да приме до 10.000 становника, процењује Океаникс.

Град ће такође имати јавни трг, пијацу и "центре за духовност, учење, здравље, спорт и културу“, додаје компанија који наводно преговара са најмање 10 других влада о изградњи више плутајућих градова.

Цена пројекта је тренутно 200 милиона долара, али би трошкови могли да порасту у зависности од материјала и коначног дизајна, који је подложан променама, преноси Дејли мејл.

- Са сложеним променама са којима се суочавају обални градови, потребна нам је нова визија у којој је могуће да људи, природа и технологија коегзистирају. Нема бољег места од Бусана да се направи први корак ка одрживим људским насељима на океану, које је Кореја поносно изградила за свет - рекао је градоначелник Бусана Парк Хеонг-џун.

Као и многим приобалним градовима, Бусан је угрожен због пораста нивоа мора и поплава које могу да униште инфраструктуру вредну милијарде долара и присиле милионе климатских избеглица да напусте своје домове.

- Пораст нивоа мора представља огромну претњу, али одржива плутајућа инфраструктура може помоћи у решавању ове катастрофе која се прети - поручено је из Океаникса.

Најава изградње града уследила је пошто је у Глазгову одржан самит ЦОП26 о климатским променама када где се 200 земаља сложило да одрже циљеве Париског споразума.

Споразумом је договорено да сеповећање глобалне просечне температуре задржати испод 2 степена "и да се настави са напорима да се повећање температуре ограничи на 1,5°Ц“.

Ако се глобалне просечне температуре повећају за степен и по у односу на прединдустријско доба, ниво мора би могао порасти за чак 77 центиметара до 2100. године.