Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

СВЕТА ЗЕМЉА У БУКТИЊИ РАТА! Гађан Тел Авив, у Гази ХОРОР сцене, Израел пронашао нову МЕТУ чим заврши са Хамасом!

31.10.2023. 07:14
Izrael, Pojas Gaze, Palestina
Израел, Појас Газе, Палестина / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/CBS Евенинг News

Настављају се сукоби у Појасу Газе несмањеном жестином.

Завршен је 25. дан рата између Израела и Палестине, сукоба који је започео нападом припадника палестинске организације Хамас на југ Израела из Појаса Газе 7. октобра. Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је одбацио позиве на прекид ватре у Појасу Газе, поручивши да би то било исто што и "предаја Хамасу". Он је током обраћања у Тел Авиву цитирао јеврејску Тору речима да је "сада време за рат". Хуманитарне агенције Уједињених нација поновиле су, с друге стране, позиве на хуманитарни прекид ватре и то током ванредне седнице Савета безбедности УН. Током бомбардовања Појаса Газе погинуло је више од 8.500 цивила, од тога више од 3.500 деце. Рањено је око 23.000 Палестинаца.

 
Гутереш: Хуманитарно право не може се селективно примењивати

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш апеловао је на заштиту цивила  у сукобу између Израела и палестинских милитаната Хамаса.

- Заштита цивила на обе стране је најважнија и мора се поштовати у сваком тренутку.  Међународно хуманитарно право успоставља јасна правила која се не могу занемарити. То није 'а ла царте мени' и не може се селективно примењивати - упозорио је Гутереш у саопштењу, преноси Џерусалем пост.

Он је нагласио потребу за пропорционалношћу и мерама предострожности свих страна у сукобу. 

Antonio Gutereš
Антонио Гутереш / Извор: Профимедиа

Израел још једном напао избеглички камп Џабалија, 6 људи убијено

Израелске снаге поново су бомбардовале избеглички  камп Џабалија у Појасу Газе, а у новом нападу погинуло је шесторо људи, јавља иранска агенција ИРНА, позивајући се на Ал Џазиру.

Власти Хамаса су навеле да је у претходном израелском ваздушном нападу на избеглички камп убијено или повређено око 400 људи, међу којима је велики број жена и деце. Како преноси ИРНА, група специјалних снага израелске војске напала је град Џенин на Западној обали. 

Блинкен у петак поново у Израелу

Амерички државни секретар Ентони Блинкен допутоваће у петак у другу ратну посету Израелу, након што је посетио Израел 12. октобра, јавља Тајмс оф Израел позивајући се на неименованог израелског званичника. 

Entoni Blinken
Ентони Блинкен / Извор: Профимедиа

Нетанијаху: Документ о пресељењу Палестинаца у Египат нема толики значај

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху саопштио је данас да документ којим се предлаже пресљење Палестинаца из Појаса Газе на Синајско полуострво у Египту нема толики значај, пошто је реч о ''прелиминарном документу''.

- Као и десетине таквих докумената које припремају политички и безбедносни ешалони. "Дан после" је тема о којој званични израелски канали нису разговарали, јер су сада усредсређени на демонтажу Хамасових управљачких и војних способности - наводи се у саопштењу Нетанијахуовог кабинета, преноси Си-Ен-Ен. 

Benjamin Netanijahu
Бењамин Нетанијаху / Извор: Профимедиа

Сунак разговарао о сукобу у Појасу Газе са Нетанијахуом и Абасом

Британски премијер Риши Сунак разговарао је данас телефоном са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом и председником Палестинске управе Махмудом Абасом о ситуацији у Појасу Газе, саопштила је британска влада.

- Премијер је данас поподне разговарао са израелским премијером Бењамином Нетанијахуом. Премијер је истакао важност брзог повећања прилива хуманитарне помоћи у Газу и поздравио посвећеност Израела да омогући значајно повећање залиха - наводи се у саопштењу објављеном на веб страници британске владе. 

Riši Sunak
Риши Сунак / Извор: Профимедиа

САД и Израел разматрају успостављање мировне мисије у Појасу Газе

САД и Израел разматрају могућност успостављања међународних мировних снага састављених од америчких, британских и француских трупа у Појасу Газе, у случају да Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) успеју да протерају палестинску милитантну групу Хамас из те енклаве. 

Ал-Кудра: Генератори струје у болницама у Гази на неколико сати од гашења

Генератори електричне енергије у болницама у Гази су на неколико сати од гашења, изјавио је данас портпарол Минситарства здравља у Гази Ашраф Ал-Кудра и послао ''последње упозорење'' међународној заједници да хитно снабде болнице нафтом.

- Позивамо сву нашу браћу у земљама које производе нафту да хитно интервенишу и снабдају болницу ал-Шифа и индонежанску болницу горивом које је потребно за спасавање живота болесних и повређених - рекао је Ал-Кудра, а преноси Ал Џазира. 

Palestina, Pojas Gaze
Палестина, Појас Газе / Извор: Профимедиа

Протести на железничкој станици у Ливерпулу у знак подршке Палестини

Више стотина демонстраната блокирало је вечерас централну лондонску железничку станицу Ливерпул стрит захтевајући прекид ватре на Блиском истоку.

Они су окачили транспаренте на балконе и заузели главни део станице. 

Катар осудио бомбардовање избегличког кампа у северној Гази

Минситарство спољних послова Катара снажно је осудило израелски напад на избеглички камп Џабалија у северној Гази, уз упозорење да је ширење израелских напада ''опасна ексалација'' која може да ''подрије настојање да се посредује и деескалира ситуација''. 

Pojas Gaze
Појас Газе / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/The Телеграпх

Хамас и Исламски џихад тврде да су гранатирали Тел Авив

Палестински милитантни покрет Хамас и палестинска група Исламски џихад саопштили су да су гранатирали Тел Авив.

- Бригаде Ал-Касам поново су гранатирале Тел Авив као одговор на ционистички масакр над цивилима - наводи се у саопштењу војног крила Хамаса.

Ово је треће гранатирање Тел Авива за 24 сата од стране војног крила Хамаса. Снаге Кудс, војно крило Исламског џихада, саопштиле су да су испалиле салве ракета према Тел Авиву и Ашкелону, преноси РИА Новости. 

Hamas
Хамас / Извор: Фото: Youtube/Printscreen/Wall Стреет Јоурнал

У Гази нехумани услови за жене приликом порођаја

Палестинске жене приморане су да се порађају без анестезије, да буду подвргнуте царским резовима док су будне и без таблета против болова усред интензивног бомбардовања Појаса Газе, упозорила је данас међународна хуманитарна организација ''АцтионАид''.

У саопштењу организације наводи се да постоји ''велика забринутост'' због недостатка чисте воде, што доприноси порасту болести и недостатку услова за основну хигијену, уз ''озбиљно погоршање свих животних услова'' широм палестинске териротије, преноси Си-Ен-Ен.

- Оно мало помоћи која процури у Газу једва да ће стићи до онима којима је потребна услед хуманитарне кризе која се одвија у Гази - наводи се у саопштењу.

Palestinka, Pojas Gaze
Палестинка, Појас Газе / Извор: Профимедиа

Истиче се да је ''посебно несигурна'' ситуација у којој се налазе болнице у северној Гази, пошто болнице Ал-Кудс и Ал-Шифа уопште не добијају никакву помоћ.

- Хаос и ужас који су настали у Гази погађају жене на разорне начине. Сваког дана чујемо за лекаре који порађају бебе жена које уимиру на порођају - рекла је представница ''АцтионАид-а'' Сораида Хусеин-Сабах. 

Израел обећава да ће обратити пуну пажњу на Хезболах "после Хамаса"

Израелски саветник за националну безбедност Цачи Ханегби поручио је данас да ће "дан након што се обрачуна са Хамасом", Израел применити "научене лекције против либанских милитаната Хезболаха". 

Он је рекао да Израел "заузима одбрамбени положај на либанском фронту" како би избегао преоптерећење својих снага док се фокусира на вођење рата против Хамаса у Појасу Газе, преноси Ројтерс. 

Израел признао злочин над људима у избегличком кампу: У ваздушним ударима ликвидиран командант Хамаса 

Портпарол израелске војске, Данијел Хагари, потврдио је да су израелски борбени авиони извели напад на избеглички камп Џабалија у Гази, за који је рекао да је убио вишег команданта Хамаса и изазвао колапс подземне инфраструктуре.

Израелске одбрамбене снаге саопштиле да је убијени командант Хамаса, Ибрахим Биари.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Лавров: Блиски исток постаје геополитичка арена за обрачун

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров разговарао је данас телефоном са сиријским колегом Фајсалом Микдадом, коме је рекао да је неприхватљиво ширење оружаног сукоба на територију Сирије и других земаља на Блиском истоку.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Влада Боливије прекинула је дипломатске везе са Израелом

Влада Боливије прекинула је дипломатске везе са Израелом, пренео је данас Ројтерс. Боливија је 2009. прекинула дипломатске везе са Израелом, након што је Израел покренуо офанзиву у Гази. Те две земље обновиле су односе десет година касније 2019. године.

Десет дана након напада палестинске групе Хамас на Израел и израелске потпуне опсаде Појаса Газе која је уследила, Колумбија је замолила израелског амбасадора да напусти земљу.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Ердоган: ЕУ и САД саучесници у израелским злочинима 

Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, оптужио је данас Израел да је починио "злочине против човечности" у Појасу Газе, уз подршку Сједињених Америчких Држава и Европске уније.

Ердоган је, након седнице владе, поручио да Израел мора да буде заустављен, преноси Ал Џазира.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Турска је спремна! Ердоган будно мотри на Газу! 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Турска спремна да преузме одговорност, у случају да се успостави регионални безбедносни механизам услед текућих израелских напада на Газу.

- Сматрамо да је неопходно створити нови безбедносни механизам у сарадњи са регионалним актерима. Турска је спремна да преузме одговорност ако се такав корак предузме - рекао је Ердоган новинарима после седнице Владе, преноси Дејли Сабах.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Нови састанак лидера Хамаса и иранског високог званичника

Ирански министар иностраних послова Хосеин Амирабдолахијан разговарао је данас у Дохи са лидером Хамаса Исмаилом Ханијеом о ситуацији у Гази, јавила је новинска агенција ИРНА. То је био њихов други састанак од 7. октобра када су милитанти Хамаса напали Израел. 

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Друштвена мрежа X блокирала је налог либанског покрета Хезболах

Друштвена мрежа X блокирала је налог либанског покрета Хезболах, због "кршења политике те платформе у вези са претњама насиљем", сазнаје Џерусалем пост.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

У Појасу Газе погинуло двоје деце француске националности

Двоје деце француске националности погинуло је на северу Појаса Газе, саопштило је данас француско Министарство спољних послова. У саопштењу се наводи да су њихова мајка и треће дете повређени.

Додаје се да конзулат Француске у Јерусалиму још није успео да успостави контакт са мајком убијене деце и да Министарство у овом тренутку не зна какво је стање породице. 

СЗО ''изузетно забринута'' због напада у близини болнице у Гази

Светска здравствена организација (СЗО) саопштила је данас да је забринута због извештаја о ваздушним нападаима у близини Болнице турско-палестинског пријатељства у последња два дана. Болница се налази јужно од града Газе, а главни је онколошки центар на територији целе енклаве, преноси Би-Би-Си. 

Каиро ће омогућити рањеним Палестинцима лечење у египатским болницама?

Каиро ће отворити прелаз Рафа како би омогућио да се рањени Палестинци лече у египатским болницама, први пут од избијања рата Израела и Хамаса, јављају израелски медији, позивајући се на палестинске и египатске изворе. Израелски Канал 12 наводи да Египат гради теренску болницу дуж границе.

Како наводи Тајмс оф израел, Египат до сада није желео да дозволи цивилима из Појаса Газе да пређу преко границе, дозвољавајући само пролаз хуманитарне помоћи која улази у Газу преко прелаза Рафа.

Предлози Израела да Египат прими избеглице из Појаса Газе разбеснели су Каиро, посебно зато што је Јерусалим одбио да јавно обећа да ће онима који напусте ту палестинску територију бити дозвољен повратак. 

Званичник УН дао оставку због ''геноцида у Гази''

Директор Канцеларије комесара за људска права УН Крејг Мокхибер дао је данас оставку на ту функцију у знак протеста што УН ''нису успеле да зауставе геноцид у Гази''.

Како преноси Си-Ен-Ен, он је у писму у којем образлаже разлог оставке навео да је Газа ''школски пример геноцида'' и додао да је живео у Гази радећи на оснаживању људских права 90-их година прошлог века.

Он је оптужио САД, Велику Британију и друге европске земље да ''пружају дипломатско и политичко покриће за прикривање злочина Израела''. Мокхибер је навео да УН више пута нису успеле да зауставе геноцид у разним деловима света.

- Високи комесару, поновно нисмо успели - навео је он у писму које је адресирао Комесару Ун за људска права Волкеру Турку. 

81 рањени становник Газе прелази у Египат на хитно лечење

Управа за прелазе и границе у Појасу Газе саопштила је данас да ће 81 становник те палестинске енклаве са тешким телесним повредама бити пуштен у Египат на хитно лечење.

Египатске власти потврдиле су властима Газе да ће 81 особи бити дозвољено да уђе у земљу након што су тешко рањени у нападима израелских снага, пренео је Ројтерс.

Галант: ИДФ остварио напретке у Гази, али и плаћа високу цену

Израелски министар одбране Јоав Галант изјавио је данас да израелска војска (ИДФ) остварују "значајне напретке" у копненој операцији у Појасу Газе, али да за то "плаћа високу цену".

- Распоређујемо снаге у великом обиму, дубоко у Појасу - рекао је Галант, преноси Тајмс оф Израел.

Навео је да се воде борбе против снага које делују у Гази, као и да су "резултати и достигнућа на бојном пољу веома високи".

- Нажалост, у рату постоје и цене, а цене су последњег дана биле високе - казао је Галант. Упркос томе, наглашава Галант, Израел је одлучан да настави и победи у сукобу против палестинске милитантне групе Хамас. 

Ердоган: Турска спремна да преузме одговорност за безбедносни механизам у Гази

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да је Турска спремна да преузме одговорност, у случају да се успостави регионални безбедносни механизам услед текућих израелских напада на Газу.

- Сматрамо да је неопходно створити нови безбедносни механизам у сарадњи са регионалним актерима. Турска је спремна да преузме одговорност ако се такав корак предузме - рекао је Ердоган новинарима после седнице Владе, преноси Дејли Сабах. 

САД шаљу још 300 војника на Блиски исток

САД ће послати још 300 војника у регион Централне команде САД задужне за Блиски исток и поједина подручја Африке, саопштено је данас из америчког Министарства одбране.

- Додатне трупе обезбедиће већу способност и помоћ у уклањању експлозивних убојитих средстава, као и у комуникацији. Обезбедиће и другу подршку за снаге које су већ у том региону - рекао је портпарол Министарства Патрик Рајдер.

Он је истакао да Министарство неће открити где конкретно шаље снаге, али је нагласио да ''неће ићи у Израел".

- Њихова улога је да подрже регионалне акције одвраћања и додатно појачају капацитете заштите америчких снага - рекао је Рајдер.

У Средоземном мору стационирана су два америчка носача авиона, ''Двајт Д. Ајзенхауер" и "Џералд Р. Форд". Поред тога, у тај регион упућене су и снаге за брзо реаговање америчких маринаца на амфибијском јуришном броду USS ''Батан'', које су деловале у водама Блиског истока. 

Узбуна! Египат распоредио тенкове на граници са Појасом Газе!

Оружане снаге Египта стационирале су данас тенкове и оклопна возила у близини прелаза Рафа на граници са Појасом Газе.

На терену се налазе десетине возила, преноси Тајмс оф Израел. Портал наводи да Египат страхује од прилива десетина хиљада палестинских избеглица због напада Израел на Појас Газе и досад је границу држао углавном затвореном, пропуштајући само камионе са хуманитарном помоћи.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Неочекивана одлука Хамаса

Хамас је саопштио да ће наредних дана ослободити стране таоце у свом заробљеништву, након обећања да ће претворити Газу у гробље за израелску војску. У телевизијском обраћању, Абу Обеида, портпарол бригада Ал-Касам, рекао је: 

- Обавестили смо посреднике да ћемо ослободити одређени број странаца у наредних неколико дана.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Премијер Египта изјавио је да би пресељење Палестинаца на Синајско полуострво било изједначено са чином рата

Премијер Египта Мустафа Мадбули одбацио је планове да расељени Палестинци из Појаса Газе буду премештени на египатско Синајско полуострво, преносе британски медији. 

Он је, приликом посете Синају, поручио да ниједан регионални сукоб не треба да се решава на рачун Египта. Претходно је план одбацио и портпарол палестинског председника Набил Абу Руденех који је рекао да су палестинске власти против преласка на било које место.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Бајден у проблему због предстојећих избора 

Муслимани у САД рекли су да ће радити на мобилизацији милиона муслиманских гласача да ускрате донације и гласове председнику Џоу Бајдену на изборима. Осим ако не предузме хитне кораке да обезбеди примирје у Појасу Газе.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

"На стотине убијено и рањено" Крвави израелски напад на избеглички камп у Гази 

Избеглички камп у Џебалији на северу Газе је погођен, а страхује се да има више десетина страдалих. Хамас је одмах за напад оптужио израелске снаге, а званични Израел је рекао да се случај испитује.

Више о томе прочитајте ОВДЕ

Стари амерички јастреб понудио "најбољи сценарио" за Блиски исток, поменуо Русију и Кину

Некадашњи амерички државни секретар, Хенри Кисинџер, изјавио је данас да решење за сукоб Израела и Палестинаца није гаранција да се неће све поновити. Додао је да подржава мирно решење ситуације на Блиском истоку, али истиче да је оно далеко све док је палестинска милитантна група Хамас умешана у сукоб.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Директор ФБИ: Постоји све већа претња од терористичких напада у САД након напада Хамаса на Израел 

Директор ФБИ Кристофер Реј упозорио је данас да би напад Хамаса на Израел могао да послужи као инспирација за терористичке претње у САД.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

НАТО заузео страну у сукобу између Израела и Хамаса?!

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг осудио је нападе Хамаса на Израел, али је нагласио да израелски одговор мора да буде у складу са међународним правом.

Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Хезболах испалио ракете на север Израела, ИДФ гађа ћелију милитантне групе

Либанска милитантна група Хезболах испалила је данас ракете на два положаја израелске војске (ИДФ) на северу Израел, саопштио је ИДФ и додао да је извршен напад на ћелију Хезболаха у јужном Либану.

Из израелске војске наводе да се ћелија спремала да изврши напад противтенковским вођеним пројектилима на северни Израел, преноси Тајмс оф Израел.

Поред тога, наводно су се догодила и два неуспешна лансирања пројектила из Либана који нису прешли на територију Израела. 

Јеменски Хути преузели одговорност за напад на израелски град Еилат

Јеменски Хути преузели одговорност за напад дроном на израелски град Еилат, јавља АФП.

Сирене за ваздушну опасност огласиле су се у области града Еилат на Црвеном мору због дрона који се приближио Израелу. Израелска војска је саопштила да је пресрела беспилотну летелицу.

Еилат је најјужнији град у Израелу, одмаралиште и лука на Црвеном мору.

Окршаји у вароши Тубас на Западној обали

Девет особа је повређено, од којих двоје теже, у сукобу са израелским снагама у Тубасу на Западној обали, саопштио је палестински Црвени полумесец.

Израелци упали у тајне Хамасове тунеле у Гази: Трају жестоке борбе

Израел је објавио да су његове снаге напале наоружане припаднике Хамаса унутар големе мреже тунела исламиста испод Газе, након што је премијер Бењамин Netanyahu одбацио позиве на прекид борби како би се ублажила хуманитарна криза у палестинској енклави. Тунели су кључни циљ за Израел док шири копнене операције унутар Газе како би уништио владајући покрет Хамас након његовог оружаног напада прије три недеље у којему је, према израелским властима, убијено више од 1400 људи.

- Током прошлог дана израелске обрамбене снаге (ИДФ) погодиле су приближно 300 циљева, укључујући лансирне протутенковске и ракетне локације испод земље, као и војне комплексе унутар подземних тунела који припадају терористичкој организацији Хамас - објавио је ИДФ.

gaza
газа

Више о овој вести можете прочитати ОВДЕ.

ИДФ: Убили смо хамасовца који је заповедао масакром наших цивила

Израелске обрамбене снаге (ИДФ) и Израелска управа за безбедност (ИСА) тврде да су убиле заповедника Хамаса у заједничкој операцији. У изјави објављеној на Телеграму, двије агенције рекле су да је убијени милитант Насим Абу Ајина - заповједник Хамасовог батаљуна Беир Лахиа.

Тврдили су да је он особа која је "водила масакр 7. листопада у кибуцу Ерез и Мошав Нетив ХаАсара". Такођер је судјеловао у развоју дронова и параглајдера за Хамас, рекли су.

- Његова елиминација значајно штети напорима терористичке организације Хамас да прекине копнене активности ИДФ-а - закључује се у саопштењу. Борци Хамаса убили су више од 1400 Израелаца и заробили више од 200 људи док су 7. октобра харали југом земље. Убијени и заробљени су махом цивили.

Израел је одговорио зрачним нападима на Газу, копненим операцијама и потпуном блокадом Појаса.

"Цела болница се тресе од израелског бомбардовања"

Марван Џилани, главни директор Палестинског Црвеног полумесеца (ПРЦС), дао је изјаву за BBC из Рамале на окупираној Западној обали, око 82 км од севера Газе.

Каже да су тијеком ноћи израелске бомбе падале релативно близу болнице Ал Кудс у граду Гази, а његови колеге у тој установи кажу да су удари били тако близу да се "цела зграда тресла". Додаје како нису "знали хоће ли погодити болницу”.

Две помоћне зграде Ал Qudsa - центар за хитну медицинску помоћ и главно складиште - "тешко су оштећене и сада нису у функцији", додаје Џилани. Каже да болница није примила никакву помоћ и да су чланови особља "колабирали због... физичког и психичког стреса".

- Замислите колики је стрес код људи који ондје бораве, брину се о пацијентима, пружају уточиште - једноставно је огроман.

Америка подржала израелско одбијање примирја

САД је одбио међународне позиве на прекид ватре између Израела и Хамаса, у договору с израелским премијером Бењамином Нетанијахуом.

Саветник Бијеле куће за националну сигурност Јохн Kirby рекао је да прекид ватре није "тренутачни прави одговор", те је позвао на "паузе" у борбама како би се помоћ могла испоручити у Газу.

Папа у потпуности дели став Русије о решавању сукоба у Израелу

Папа Фрања дели став председника Русије Владимира Путина по питању решавања палестинско-израелског сукоба, изјавио је за Спутњик председник Светског савета старовераца Леонид Севастјанов који одржава контакте са папом.

- Папа у потпуности дели став Русије о решавању сукоба у Израелу. Он позива на стварање и Израела и независне Палестине, на прекид ватре и примирје, отварање хуманитарних коридора, као и на хитно ослобађање свих талаца који су отети 7. октобра - истакао је Севастјанов, позивајући се на личне разговоре са папом.

papa
папа / Извор: Фото: Профимедиа

Путин је раније рекао да је решавање кризе на Блиском истоку могуће искључиво на основу формуле о „две државе“ коју је одобрио СБ УН, а која предвиђа стварање независне Палестине у оквиру граница из 1967. године са престоницом у Источном Јерусалиму.

Нападнуте америчке базе у Ираку! 

Две наоружане беспилотне летелице гађале су ирачку ваздушну базу Аин ал-Асад, у којој се налазе америчке снаге, али није било жртава или штете, рекли су Ројтерсу данас безбедносни и владини извори у Багдаду.

У понедељак је са четири ракете типа "каћуша" извршен напад на ваздушну базу Аин ал Асад, у којој се налазе америчке и друге међународне снаге у западном Ираку, саопштили су безбедносни извори, а није познато да ли је било жртава и штете у овом удару, наводи британска агенција

Више о овој вести можете погледати на ОВОМ линку.

Израел пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе

Израел је пристао да свакога дана пушта 100 камиона хуманитарне помоћи у Појас Газе, после интензивног дипломатског ангажмана администрације председника САД Џозефа Бајдена, изјавио је амерички званичник за Тајмс оф Израел.

Како је наведено, договор је уследио неколико сати након што је Агенција УН за помоћ палестинским избеглицама (UNRWA) упозорила да ограничени број камиона помоћи који улазе у Газу не може да задовољи "хуманитарне потребе без преседана" у тој палестинској енклави.

 Више о томе можете погледати на ОВОМ линку.

Турска осудила бомбардовање у којем оштећена болница турско-палестинског пријатељства у Појасу Газе

Министарство спољних послова Турске осудило је јутрос израелско бомбардовање у којем оштећена болница турско-палестинског пријатељства у Појасу Газе.

На снимку објављеном синоћ види се да је трећи спрат болнице доста оштећен и да се одатле шири дим.

- Пошто су све неопходне информације, укључујући координате те институције, која је једина болница за оболеле од рака, дате унапред израелским властима, нема објашњења за такав напад - пише у саопштењу које су објавили израелски медији, преноси Бета. 

Погођено 300 мета Хамаса за 24 сата

Израелска армија саопштила је да је погодила око 300 мета Хамаса за 24 сата, укључујући ракетне бацаче и тунеле које користи палестински покрет.

У саопштењу се наводи да је у ударима убијен "већи број" бораца Хамаса, не прецизирајући колико.

Уништен дом високог палестинског званичника Ел Арурија

Кућа заменика шефа политичког бироа покрета Хамас Салеха ел Арурија бомбардована је у граду Арура, северозападно од Рамале, јављају палестински медији.

Израелска војска гађала положаје Хезболаха

Израелска војска је саопштила да је успешно гађала инфраструктуру Хезболаха у Либану, укључујући оружје и објекте које користи покрет.

Нетанијаху: Трећа фаза рата против Хамаса

Израелски премијер Бењамним Нетанијаху изјавио је да је Израел ушао у трећу фазу рата против Хамаса.

- У јеку смо рата. Поставили смо јасан циљ да се униште војне и управљачке способности. То чинимо систематски. Прва фаза је окончана. Друга фаза, која подразумева ударе из ваздуха траје све време. Трећа фаза – израелска војска проширила је копнени улаз у Појас Газе - навео је Нетанијаху, саопштено је из канцеларије израелског премијера.

Израелски генерал ушао у Појас Газе

Генерал мајор Јарон Финкелман, шеф Јужне команде Израелских одбрамбених снага (ИДФ), ушао је са трупама у Појас Газе.

То је јуче објавила израелска војска, а пренео Тајмс оф Израел.

- Шеф Јужне команде ИДФ генерал мајор Јарон Финкелман ушао је са копненим снагама у Појас Газе како би обавио процену ситуације - саопштено је из ИДФ. 

Хамас противтенковским ракетама гађа израелске снаге које нападају град Газу

Палестински милитантни покрет Хамас је саопштио да његови борци узвраћају из тешког пешадијског наоружања и противтенковским ракетама према израелским снагама у северној и јужној Гази, које од јутрос нападају главни град енклаве, што изазива забринутост због тешког положаја палестинских цивила који ту живе.

Израел је последњих дана проширио копнене операције у Појасу Газе, напредујући према граду Гази из два правца и покушавајући да тенковима "пресече" појас на два дела.

Очевици су за Ројтерс рекли да су израелске снаге у понедељак гађале главни пут у правцу север-југ у Појасу Газе и напале град Газу из два правца.

Бригаде Ал Касам, милитантно крило Хамаса, саопштиле су јутрос да су испалиле противтенковске ракете на израелске снаге и да трупе "нападају на јужну осу Газе". Хамас је такође саопштио да је ракетама гађао два израелска тенка и булдожера у северозападној Гази, преноси Гардијан. 

УН траже отварање још једног прелаза за испоруку хуманитарне помоћи у Газу

Уједињене нације су саопштиле да је потребно отворити још један гранични прелаз за испоруку хуманитарне помоћи у Појас Газе.

- Више од једног граничног прелаза је потребно за испоруку хуманитарне помоћи опкољеном Појасу Газе, а Керем Шалом, који је под контролом Израела, једини је прелаз опремљен за брзу обраду довољно великог броја камиона - рекла је виша званичница УН Лиса Доутен на хитној седници Савета безбедности поводом хуманитарне ситуације у Гази.

Додала је да су догађаји који су се одиграли од 7. октобра када је палестинска милитантна група Хамас напала Израел били "ништа друго, до разорни и срцепарајући".

- Не заборављамо 1.400 убијених људи и још хиљаде повређених и отетих у бруталном нападу Хамаса. Недискриминаторна ракетна ватра се наставља из Газе на насељена подручја Израела, узрокујући више цивилних жртава, расељавања и трауме - истакла је Доутен.

Она је навела да је ситуација у Појасу Газе катастрофална и позвала на моментално пуштање свих заробљеника. 

САД: Савет безбедности УН да се уједини,хуманитарна криза у Гази све страшнија

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас Гринфилд позвала је подељени Савет безбедности УН да се уједини, у тренутку када „хуманитарна криза у Гази из дана у дан постаје све страшнија".

Услед све веће забринутости САД због раста палестинских жртава, Томас-Гринфилд је у понедељак на хитној седници СБ УН рекла да је амерички председник Џозеф Бајден поновио израелском премијеру Бењамину Нетањахуу, да "Израел има право и одговорност да брани своје грађане од тероризма", али да то "мора да чини на начин и у складу са међународним хуманитарним правом”.

un
ун / Извор: Фото: Shutterstock

Амбасадор Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја изјавио је на синоћној седници да се на Блиском истоку дешава катастрофа "библијских размера", додавши да "никакве хуманитарне паузе неће помоћи".

- Обим губитака агенција Уједињених нација је шокантан. Највећа болница у Гази је угрожена, девет болница је неупотребљиво, а број цивилних жртава расте јер је Газа одсечена од остатка света - рекао је Небензја. Додао је да су само 94 камиона са хуманитарном помоћи ушла у ту област, док је, према његовим речима, Израел блокирао те операције.

- Упркос недвосмисленој реакцији широм света, Западни Јерусалим је започео практичну примену свог плана да очисти енклаву", рекао је Небензја. Навео је да је Савет безбедности УН "парализован због става Сједињених Америчких Држава". "Никакве хуманитарне паузе неће помоћи. Хуманитарна помоћ се не може пружити у јеку непријатељстава на терену. Надам се да сви овде то разумеју - нагласио је Небензја.  

Шахар: УН су изневериле Израел

Израелска амбасадорка при Уједињеним нацијама у Женеви Меирав Еилон Шахар саопштила је да су УН "изневериле" њену земљу.

Она је у понедељак рекла да шефови агенција УН нису учинили довољно да осуде милитантни исламистички покрет Хамас и растући антисемитизам, преноси Ројтерс. "Морам рећи, начелно, Уједињене нације су изневериле народ Израела", изјавила је Шахар новинарима, додавши да неки шефови агенција нису осудили нападе Хамаса 7. октобра на израелску територију.

Њена изјава се односила на коментаре директора Светске здравствене организације (СЗО) Тедроса Адханома Гебрејезуса на друштвеним мрежама, где је изразио забринутост због смрти палестинских цивила у Гази, дан након најсмртоноснијег напада на Израел од оснивања земље 1948., наводи Ројтерс.

"Шта се дешава, када овде, у Женеви, имате Светску здравствену организацију, која следећи дан, 8. октобра, почне да говори о Гази? ", рекла је Шахар.

Израел је раније критиковао и генералног секретара УН Антонија Гутереша којег је оптужио да оправдава нападе Хамаса на Израел. Гутереш је одбацио оптужбе Израела, и рекао да је реч о погрешном тумачењу његових изјава. 

Бригаде Ал Касам противтенковским ракетама гађају израелске снаге

Бригаде Ал Касам, милитантно крило Хамаса, саопштиле су јутрос да су испалиле противтенковске ракете на израелске снаге и да трупе "нападају на јужну осу Газе".

Хамас је саопштио да је ракетама гађао два израелска тенка и булдожера у северозападној Гази, преноси Гардијан. Израел је последњих дана проширио копнене операције у Гази, напредујући према граду Гази из два правца, а тенкови су наводно били на главном путу север-југ у очигледном покушају да пресеку појас на два дела.

Здравствене власти Газе су објавиле да је 8.306 људи, укључујући 3.457 малолетника, убијено у израелским ударима откако је Хамас покренуо нападе на Израел 7. октобра, када је убијено 1.400 људи и узето 240 талаца.

Званичници УН су саопштили да је више од 1,4 милиона цивилног становништва Газе од око 2,3 милиона њих остало без крова над главом. (Крај) ај/јбу  

Израел уводи додатне јединице у Појас Газе

Израелска војска уводи додатне јединице у Појас Газе, а копнена операција у енклави наставља да се шири, саопштио је портпарол израелске војске Данијел Хагари.

Снаге израелске војске настављају да проширују копнену операцију у Појасу Газе.

Додатне пешадијске, оклопне и инжињеријске јединице улазе у Газу како би наставиле координисана дејства на земљи, у ваздуху и на мору пуном снагом , рекао је Хагари на вечерњем брифингу.

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи
Donald Tramp

"ИЗРАЕЛ ЋЕ НЕСТАТИ ЗА ДВЕ ГОДИНЕ" Доналд Трамп упутио ЗАПАЉИВЕ РЕЧИ бирачима и дао прогнозу шта ће се десити ако Камала победи

20.09.2024. 10:34
СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија
Al Kaida

СТРАВИЧАН НАПАД АЛ КАИДЕ Десетине погинулих у језивом удару на главни град, нападнут аеродром и полицијска академија

20.09.2024. 09:22
ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"
poplave u Mađarskoj

ДУНАВ ДОСТИЖЕ СВОЈ ВРХУНАЦ! Прогнозе никад горе, да ли овакав сценарио прети Србији? "Одбрана од поплава је тешка"

20.09.2024. 09:16
Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"
Sergej Lavrov

Сергеј Лавров: "Русија ће бранити своје интересе на Арктику и дипломатски и ВОЈНО"

20.09.2024. 09:01
Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели
Tomislav Momirović

Момировић: Наш посао је да за грађане обезбедимо најбоље цене - и у томе смо упели

20.09.2024. 13:30
МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије
"Zastava 2024"

МАЛИ О ВОЈНОМ ПРИКАЗУ"ЗАСТАВА 2024": Са поносом гледамо на снагу и посвећеност сваког припадника Војске Србије

20.09.2024. 13:27
"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

"НЕ ДАМ ЈА, А И НАЧЕЛНИК СЕ НЕ БИ СЛОЖИО" Ево како је Вучић одговорио на питање да ли ћемо дати некоме наше тенкове

20.09.2024. 13:24
"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ПОМИСЛИЛА САМ ДА ЈЕ СЛАВЉЕ" Потресна исповест мајке дечака рањеног у масакру у "Рибникару" која је КОБНОГ ДАНА БИЛА У ШКОЛИ открива нове детаље

20.09.2024. 12:41
ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници
Aleksandar Vučić

ЗАСТАВА 2024: "ИЗУЗЕТНО САМ ПОНОСАН, ДАНАС ОДЛУКА О ВОЈНОМ РОКУ" Председник Србије се обратио јавности са аеродрома у Батајници

20.09.2024. 11:15
Преминула глумачка легенда Радмила Живковић
najnovija vest, najnovija

Преминула глумачка легенда Радмила Живковић

20.09.2024. 12:23
"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"
Suđenje za masakr u Ribnikaru

"ТАТА, ОН ЈЕ ИМАО ЦРВЕНЕ ОЧИ, ОЧИ ЂАВОЛА" Малишан прескакао тела својих рањених другара бежећи од дечака убице - наставља се суђење за масакр у "Рибникару"

20.09.2024. 11:19
ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом
Pakistan, poplave

ПОПЛАВНИ ТАЛАС СТИГАО У СРБИЈУ! Пређена граница одбране, ОВАЈ ГРАД налази се пред потопом

20.09.2024. 10:50