Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

НАПЕТО У ВЕНЕЦУЕЛИ! Мадуров говор испратио цео свет: ОСТАЈЕМ ПРЕДСЕДНИК! (ФОТО/ВИДЕО)

24.01.2019. 08:01 00:41
Venecuela
Венецуела / Извор: Реутерс

Дешавања у Венецуели најбољи показатељ како Запад "обара" демократски изабаране председнике држава, мењајући власт на "своју руку"

Стање у Венецуели, дан након што је председник националне скупштине Хуан Гуаидо прогласио себе за "прелазног председника" државе је напето. Гуаидо има дирктну подршку Вашингтона као и других западних држава. Председник Венецуеле Николас Мадуро, усред велике кризе која је изазвана америчким признавањем узурапатора Хуана Гуаида, обратио се синоћ народу позвавши на мир и уздржаност.

Мадуро је позвао и војску земље на јединство.

- Молим оружане снаге, војску наше земље, на максималну верност, максимално јединство и максималну дисциплину. Поново ћемо победити. Победићемо у овој борби - рекао је Мадуро на митингу.

ПРЕТИ ЛИ ГРАЂАНСКИ РАТ: Удар на Мадура по америчком рецепту

Председник Мадуро донео је одлуку да Венецуела прекида дипломатске односе са САД након покушаја да изврши државни удар, и да ће све америчке дипломате бити протеране из Венецуеле.

Зашто је Венецуела толико битна Вашингтону? Сигурно један од важнијих разлога јесте нафта јер Венецуела од свих држава на свету има највеће доказане резерве нафте. Њене резерве су 300 милијарди барела, подаци су америчке Администрације за енергетске информације (ЕИА). Ако се у обзир узме нафтно богатство ове Латиноамеричке државе потпуно је јасно због чега је Американцима у интересу да свргну Мадура и на власт доведу "своје послушнике". 

АМЕРИКА ИМА 302 МИЛИОНА БАРЕЛА РАЗЛОГА ДА ПРАВИ ХАОС У ВЕНЕЦУЕЛИ! Зашто САД желе да свргну председника земље која има НАЈВЕЋЕ НАФТНЕ РЕЗЕРВЕ НА СВЕТУ?!

Портал СрбијаДанас прати најновија дешавања у Венецуели из часа у час, останите уз нас.

00:39 - Велика Британија очекивано подржала узурпатора

Британски министар спољних послова Џереми Хант рекао је да председник Венецуеле Николас Мадуро "није легитимни лидер" те земље и поновио подршку Лондона лидеру опозиције Хуану Гуаиду.

23:53 - Амбасадорка Венецуеле у Београду о нападима на Николаса Мадура

Амбасадорка Дија Надер де ел Андари је за Спутњик на српском говорила о ситуацији у Венецуели.

- Оно што се дешава у Венецуели није политичка криза, већ је реч о последицама једне економске кризе која је индукована и наметнута од стране САД, ЕУ… Ради се о нечему што је почело пре доласка председника Николаса Мадура на власт, још за време Уга Чавеса, када је против нас почео да се води рат на више нивоа. Ово данас што видимо је да Сједињене Америчке Државе, без икаквих маски, без сакривања, покушавају да свргну владе, па тако и нашу.

Цео интервју амбасадорке Дије Надер де ел Андари прочитајте кликом ОВДЕ.

21:12 - Мадуро се обратио нацији

Председник Венецуеле Николас Мадуро обратио се јавности поводом ситуације у земљи.

Мадуро објавио: Никада нећу одустати од обавеза према својој домовини! (ВИДЕО)

Председник Венецуеле изјавио је да је одлучио да затвори амбасаде и конзулате у Сједињеним Америчким Државама.

Мадуро је рекао и да се слаже са ставом Мексика и Уругваја да је потребан дијалог.

- Никада нећу одустати од обавеза према својој домовини, никада то нећу учинити - нагласио је председник Венецуеле.

20:58 - Венецуела наредила затварање амбасаде и конзулата у САД
20:10 - Амбасадор Русије у Венецуели: На Гваида вршен јак притисак

На председника Националне скупштине Венецуеле Хуана Гваида вршен је јак спољни притисак пре његовог самопроглашења за председника, изјавио је амбасадор Русије у Каракасу Владимир Зајемски.

19:19 - Венецуеланска амбасада у Вашингтону стаје са пружањем конзуларних услуга
18:56 - Гувернери Венецуеле против мешања САД, подршка Мадуру

Гувернери Венецуеле противе се мешању Сједињених Америчких Држава у интересе земље, подржавши режим Николаса Мадура, наводи се у изјави коју је прочитао гувернер државе Миранда Хектор Родригес. 

- Ми, гувернери, које је народ изабрао демократским путем и који у потпуности користимо своја законска и уставна овлашћења, одбацујемо агресију Сједињених Америчких Држава на мир и државне институције земље - изјавио је гувернер, говорећи окружен својим колегама.

18:51 -  Русија одговорила Пацолију: Непризнати признао непризнатог!

Заменик руског амбасадора при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански одбрусио је министру спољних послова лажне државе Косова Беџету Пацолију који је Хуану Гуаиду поручио да га Приштина признаје као привременог председника Венецуеле! 

Више о томе читајте ОВДЕ

18:42 - Бела кућа жели да укине приходе Мадуру

Бела кућа ангажована је на укидању извора прихода Венецуеле председника Николаса Мадура, изјавио је данас саветник за националну безбедност САД Џон Болтон. 

18:24 - САД траже хитну седницу Савета безбедности УН

Амерички државни секретар Мајкл Помпео затражио је за суботу заказивање хитне седнице Савета безбедности УН због Венецуеле, саопштио је новинарима данас амбасадор Јужноафричке Републике при УН. 

18:07 - Ердоган: Трампови коментари о Мадуру "шокантни"

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган сматра изјаве свог америчког колеге Доналда Трампа о Венецуели "шокантнима" и напоменуо је да демократије морају да поштују резултате избора других држава. Више о томе можете прочитати ОВДЕ

17:46 - Путин подржао Мадура

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Венецуеле Николасом Мадуром.

Nikolas Maduro, Vladimir Putin
Николас Мадуро, Владимир Путин / Извор: Профимедиа

Путин је изразио своју подршку легитимним властима Венецуеле у условима споља испровоцираног заоштравања унутрашње политичке кризе.

17:36 - Огласила се војска Венецуеле

Министар одбране Венецуеле Владимир Падрино Лопез изјавио је да се у држави одиграва државни преврат.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

17:31 - Британија тврди да Мадуро нема легитимитет
17:28 - Медији тврде да има 16 мртвих

Најмање 16 особа погинуло је у сукобима током антивладиних протеста у Венецуели, јавља Tass позивајући се на портал Ел Питасо. 

17:23 - Шешељ: Американци су спремни да иду до краја

Председник СРС проф. др Војислав Шешељ рекао је да Американци покушавају да оборе легални и легитимни режим у Венецуели, те да су спремни да иду до краја, али није сигуран да ће Американци војно интервенисати. Више о томе можете прочитати ОВДЕ.

17:22 - Куба подржава Мадура

Куба, која је најближи савезник Венецуеле, подржава социјалисту Николаса Мадура у борби против, како су навели ,"државног удара" који овој држави треба да наметне владу која ће бити "покорна" Сједињеним Државама. 

16:21 - Није само Венецуела и Југославија: Америка има дугу историју МЕШАЊА У ТУЂЕ ПОСЛОВЕ и кршења међународног права

Вијетнам, Гренада, Либија, Панама, СР Југославија, Ирак, Сирија... Шта је заједничко свим овим земљама? У праву сте - велико интересовање Америке за њих.

Више о томе можете прочитати ОВДЕ

16:00 - Гутереш позвао на дијалог

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је на дијалог у Венецуели, наводећи да би требало избећи насиље након што су САД и многе латиноамеричке земље признале венецуеланског лидера опозиције Хуана Гуаидоа за председника.

Antonio Guteres
Антонио Гутерес / Извор: Профимедиа

Гутереша су новинари на Светском економском форуму у Давосу питали да прокоментарише дешавања у Венецуели.

- Дијалог је од суштинске важности, да се избегне насиље и ескалација - кратко је одговорио Гутереш, пренео је АП.

13:40 - Русија покреће питање Венецуеле пред УН?

Русија не би требало да иницира разматрање питања о ситуацији у Венецуели у Савету безбедности Уједињених нација све док јој се венецуеланске власти не обрате са тим захтевом, изјавио је шеф Комитета за међународне односе Савета Федерације Константин Косачов.

„Колико сам упућен, Венецуела нам се још није обратила за помоћ. Моје лично мишљење је да би реакција руске стране у Уједињеним нацијама требало да буде узрокована обраћањем венецуеланских власти, а не на нашу иницијативу“, саопштио је Косачов телевизији „Русија 24“.

Ujedinjene nacije
Уједињене нације / Извор: Профимедиа

Опширније прочитајте ОВДЕ

13:30 - Лавров послао поруку опозицији у Венецуели: Не будите пиони у туђој прљавој игри!

Русија позива да се одустане од планова за војну интервенцију у Венецуели, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров током прес-конференције са алжирским колегом Абделкадером Месахелом.

„Наравно, посебну забринутост изазивају сигнали који се чују из неких престоница да није искључено и оружано мешање споља. Позивамо да се категорички одустане од тог размишљања“, изјавио је Лавров.

Sergej Lavrov
Сергеј Лавров / Извор: Профимедиа

Више можете прочитати ОВДЕ

13:00 - Ко је Хуан Гуаидо, вођа опозиције у Венецуели, којег је Вашингтон признао као „новог председника“ ове земље?

Опширније прочитајте ОВДЕ

12:40 - Макрон против Мадура

Француски председник Емануел Макрон поздравио је данас "храброст стотина хиљада Венецуеланаца који марширају за своју слободу".

Emanuel Makron
Емануел Макрон / Извор: Профимедиа

12:15 - У Давосу главна тема Венецуела

Последице најновијих догађаја у Венецеули биће кључне тачке данашње дискусије на Светском економском форуму у Давосу. 

Данас и сутра разговараће се о глобалној трговини, посебно о спору између САД и Кине, климатским променама, светским политичким и пословним елитама и ономе шта се дешава у Венецули након што су САД признале опозиционог лидера Хуана Гуаида за привременог председника, пренео је АП. 

Опширније прочитајте ОВДЕ

12:00 - ЕУ још није признала Хуана Гуаида за привременог председника Венецуеле

Европска унија позвала је данас власти Венецуеле да поштују грађанска права, слободу и безбедност председника Конгреса Хуана Гуаида, али га није признала као привременог председника.

Brisel
Брисел / Извор: Профимедиа

11:40 - Да ли ће Русија дати азил Мадуру?

Москва сматра председника Венецуеле Николаса Мадура легитимним шефом државе, саопштио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, одговарајући на питање да ли је Москва спремна да пружи политички азил Мадуру.

Детаљније прочитајте ОВДЕ

11:10 - Твитер признања: Албанија и Грузија очекивано подржале Гуаида

Албанија и Грузија признале су, бар на Твитеру, самопроглашеног председника Венецуеле. Албанија признаје Хуана Гваида за привременог председника Венецуеле, поручио је премијер Еди Рама у својој поруци на Твитеру.

„У име народа Албаније, желим да Гваидо и храбри народ Венецуеле успеју да елиминишу нелегалне силе које су уништиле ту земљу“, написао је Рама.

И Грузија је признала председника Скупштине Венецуеле за привременог председника те земље, саопштио је шеф грузијске дипломатије Давид Залкалијани.

11:00 - Ко је до сада признао Хуана Гуаида за председника Венецуеле?

Поред Америке и друге земље Северне и Јужне Америке саопштиле су да признају лидера опозиције Хуана Гваида као привременог председника Венецуеле. Канада, Бразил, Аргентина, Колумбија, Парагвај, Чиле, Перу, Гватемала објавили су да признају лидера опозиције као привременог председника Венецуеле.

Међутим, председник Мадуро има јаку подршку светских сила Русије и Кине. Мексико и Боливија, такође, саопштиле су да и даље да признају Николаса Мадура као председника Венецуеле.

10:55 - Рама: Албанија признаје Гуаида за привременог председника

Албанија признаје Хуан Гуаида за привременог председника Венецуеле, поручио је премијер Еди Рама.

Он је то написао у поруци на Твитеру.

10:00 - Русија упозорава САД: Не мешајте се јер ће имати катастрофалне последице!

Русија упозорава Сједињене Америчке Државе да се војно не мешају у кризу у Венецуели јер би то могло да има катастрофалне последице, изјавио је заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Moskva
Москва / Извор: Профимедиа

Детаљније прочитајте ОВДЕ

09:00 - Кина против мешања у унутрашње ствари Венецуеле

Кина подржава Владу Николаса Мадура, саопштила је на конференцији за штампу званична представница кинеског Министарства спољних послова Хуа Чањинг.

Опширније прочитајте ОВДЕ

08:20 - Војска не признаје Гуаида за привременог председника

Војска Венецуеле одбија да призна председника парламента Хуана Гуаида за привременог председника, саопштио је министар одбране Падрино Лопез.

"Војници не признају председника који нам је наметнут под утицајем страних интереса и самопрокламовано, незаконито. Оружане снаге бране Устав и гарантују национални суверенитет", написао је Лопез на Твитеру.

Детаљније прочитајте ОВДЕ

08:15 - Ердоган: Брате Мадуро, држи се

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је у телефонском разговору изразио подршку председнику Венецуеле Николасу Мадуру, саопштио је портпарол турског лидера Ибрахим Калин.

„Наш председник је позвао председника Венецуеле Мадура, изразио му подршку Турске и рекао: ‘Брате Мадуро, држи се, ми смо с тобом!’. Турска ће под руководством свог лидера бранити свој принципијални став — против покушаја државних удара“, написао је Калин на твитеру.

Erdogan
Ердоган / Извор: Профимедиа

Детаљније прочитајте ОВДЕ

08:00 - Жестоки сукоби у Каракасу

Један број медија преноси да се чују експлозије граната и бомби пуњених сузавцем.

Како се наводи, сукобили су се припадници полиције и демонстранти у рејону Петаре.

07:45 - Огласила се и Русија

Догађаји у Венецуели показују како се у реалности односи Запад према међународном праву, написала је званична представница МИП Русије Марија Захарова.

- На примеру догађаја у Венецуели се добро види како се напредно западно друштво у стварности односи према међународном праву, суверенитету и немешању у унутрашње ствари државе, мењајући тамо власт на своју руку - написала је Захарова на фејсбуку.

07:30 - Америка одбија да повуче дипломате из Каракаса

Амерички државни секретар Мајк Помпео дбио је да повуче америчке дипломате из Каракаса аргументујући да влада која је донела ту одлуку више није легитимна.

07:00 - Министар спољних послова Шпаније Жозеп Борел: Чека се заједнички став Европске уније

Борел је изјавио да док се не постигне заједнички став ЕУ о ситуацији у Венецуели, Мадрид неће давати изјаве у вези са самопроглашењем председника парламента Венецуеле Хуана Гваида као привременог шефа државе.

Шпански министар је позвао на „јединствене акције“ ЕУ, што захтева „што хитнију расправу министара спољних послова“.  

 

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"
Viktor Orban

ОРБАН ЖЕСТОКО УДАРИО НА ЕУ: Да чекамо да нас Брисел спаси, били бисмо до грла у води"

19.09.2024. 22:26
НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)
Poljska

НАЈГОРЕ ПОПЛАВЕ ВЕКА! У Пољској се људи селе на КРОВОВЕ, градови су тотално уништени (ФОТО, ВИДЕО)

19.09.2024. 21:55
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада
Izraleski avion

ИЗРАЕЛ ИЗВЕО ВИШЕ ОД 60 НАПАДА! Либан на мети жестоког напада

19.09.2024. 22:43
КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену
Hitna pomoć, policija

КАРАМБОЛ НА БЕЖАНИЈСКОЈ КОСИ Комби од силине ударца преврнут, Хитна помоћ и полиција на терену

19.09.2024. 22:05
ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију
Italijanska policija

ЈЕЗИВИ ДЕТАЉИ ЗЛОЧИНА: Убио КРИСТИНУ па ОТИШАО да се пријави у полицију

19.09.2024. 21:34
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани
FK Crvena zvezda

МАЛО ЈЕ НЕДОСТАЈАЛО ЗА РЕМИ: Бенфика савладала Звезду на Маракани

19.09.2024. 18:27
КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?
Vojska Srbije

КОНАЧНО ОТКРИВЕНО како ће да изгледа служење ВОЈНОГ РОКА у СРБИЈИ - да ли су телефони НАЈВЕЋИ ПРОБЛЕМ?

19.09.2024. 21:11
"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић
FK Crvena zvezda

"Бенфика нема везе с мозгом" Делије жале због пораза, на удару је и Милојевић

19.09.2024. 20:45
СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)
Ukrajinska vojska

СНИМЦИ КОЈИ ЛЕДЕ КРВ У ЖИЛАМА! Руси извршили жесток напад у Курску - Пламен прогутао украјинску дефанзиву (ВИДЕО)

19.09.2024. 18:38