Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

МАСОВНА РАКЕТНА ПАЉБА НА ТЕЛ АВИВ: Израел се обрушио на генералног секретара УН, огласила се Европска унија (ФОТО/ВИДЕО)

24.10.2023. 07:49
Izrael, Palestina
Израел, Палестина / Извор: Shutterstock

Ескалација сукоба се наставља из сата у сат.

Осамнаести дан сукоба израелске војске и Хамаса. Док се погоршава хуманитарна ситуација у Појасу Газе, израелски војни врх истиче да се копнена офанзива на ту енклаву не доводи у питање. Иако је било незваничних најава да ће бити ослобођено око 50 талаца, Хамас пустио само две старије жене. Од почетка сукоба у Гази погинуло 5.087 особа.

ИЗРАЕЛ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБРИНЕ: Војна моћ Хезболаха је ИМПРЕСИВНА, цифре све говоре, оружје је веома прецизно и деструктивно!

ИЗРАЕЛ ТРЕБА ДА СЕ ЗАБРИНЕ: Војна моћ Хезболаха је ИМПРЕСИВНА, цифре све говоре, оружје је веома прецизно и деструктивно!

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: ИЗРАЕЛСКУ ВОЈСКУ ЧЕКА ПАКАО У ПОЈАСУ ГАЗЕ! Уколико уђу у Хамасов лавиринт тунела, не пише им се добро! (ВИДЕО)

СТРУЧЊАЦИ УПОЗОРАВАЈУ: ИЗРАЕЛСКУ ВОЈСКУ ЧЕКА ПАКАО У ПОЈАСУ ГАЗЕ! Уколико уђу у Хамасов лавиринт тунела, не пише им се добро! (ВИДЕО)

БАЈДЕН ШОКИРАО ИЗРАЕЛЦЕ: САД би могле да не подрже циљ Израела да уништи Хамас?! "Разговори о прекиду ватре могући, али..."

БАЈДЕН ШОКИРАО ИЗРАЕЛЦЕ: САД би могле да не подрже циљ Израела да уништи Хамас?! "Разговори о прекиду ватре могући, али..."

Шта знамо до сада?

  • Начелник генералштаба израелске војске Херци Халеви изјавио да су израелске копнене снаге "веома добро припремљене" за офанзиву на север Појаса Газе. 
  • Портпарол милитантног крила палестинског Хамаса Ал Касам, Абу Убаида, саопштио је да су, уз посредовање Египта и Катара, пуштене две заробљенице из Појаса Газе.
  • Нове сателитске слике показују да је Хамас поставио ракетне бацаче поред школа у Гази.
  • Амерички министар одбране Лојд Остин рекао је да је "забринут због потенцијалне ескалације" у региону.
  • Лидер палестинске милитантне групе Хамас Исмаил Ханије разговарао је са иранским министром иностраних послова Хосеином Амир-Абдолахијаном о средствима да се, како је саопштио Хамас, зауставе израелски злочини у Гази.
  • У Гази највећи проценат погинулих и даље чине деца.
  • Убијен Ибрахим ел Шакер, шеф Хамасове противтенковске јединице.
 
Израел ударио на Хезболах

 Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) саопштиле су данас да су у последњих неколико сати извеле ваздушне нападе на три терористичке ћелије и положај Хезболаха у јужном Либану.

Према ИДФ-у, војни дрон погодио је терористичке ћелије у јужном Либану, одакле су лансиране противтенковске вођене ракете на положаје ИДФ и оближње пограничне градове, пренео је Тајмс оф Израел. Тада су активиране и сирене у северним израелским заједницама Елкош и Нетуа.

Израел искритиковао Гутереша

Израелски министар спољних послова, Ели Коен, критиковао је данас генералног секретара УН, Антонија Гутереша, због његове критике израелских напада на Газу, упитавши га "у ком свету живи".

Господине генерални секретару, у ком свету живите? То дефинитивно није наш свет - поручио је Коен на седници Савета безбедности Уједњених нација о рату Израела и палестинске милитантне групе Хамас, преноси "Тајмс оф Израел".

Гутереш је претходно позвао на хитан хуманитарни прекид ватре у Појасу Газе и нагласио да "ужасни напади" палестинске милитантне групе Хамас на Израел не могу оправдати "колективно кажњавање палестинског народа".

Ниједна страна у оружаном сукобу није изнад међународног хуманитарног права - поручио је генерални секретар Уједињених нација.

Масивна баражна ракетна паљба на Тел Авив

Масивна баражна ракетна паљба погодила је данас регион Тел Авива три пута у неколико сати, а сирене се оглашавају широм региона око тог града.

Погођене су и области источно од града око аеродрома Бен Гурион, као и места на северу и југу, пренео је Тајмс оф Израел.

Претпоставља се да су ракете из Газе усмерене на најнасељенија подручја Израела.

Како се наводи, једна ракета испаљена из Газе можда је пала код насеља Алфеи Менаше на Западној обали, североисточно од Тел Авива.

Саопштено је и да у нападу нема повређених.

Тел Авив објаснио зашто се чека на почетак инвазије на Газу

Израел не жури пре покретања копнене инвазије на Газу, јер би њихове снаге "упале у смртоносну замку" коју је поставио Хамас да су ушле пребрзо, рекао је високи израелски дипломата.

- То би довело до тога да Израелске обрамбене снаге падну у све замке које је пажљиво припремио Хамас. Знамо да бисмо, да смо ушли у Појас Газе првог, другог или трећег дана, упали у смртоносне замке, а то би такође значило и врло важне губитке у погледу израелских војника - рекао је он на брифингу за медије у граду Сдероту, у близини Газе.

Потпуна копнена инвазија на Газу није био главни сценарио за који су се израелске снаге припремале последњих година, сигнализирао је виши дипломата.

- Ово није био начин на који смо замислили наше односе с регионом. Зато морамо да припремимо војнике. Такође морамо имати максималну интелигенцију како бисмо тачно схватили са чиме имамо посла - рекао је.

Огласио се шеф дипломатије Европске уније

 Шеф дипломатије Европске уније, Жозеп Борељ, овенио је данас да је међународна заједница предуго одбацивала палестинско питање, као да не постоји.  

Превише смо покушавали да одбацимо палестинско питање као да више не постоји и као да ће се решити само од себе. Улазимо у нову фазу стогодишњег рата између Израела и Палестинаца. То може бити веома опасно за глобални мир и међународна заједница се мора мобилисати како би избегла такав сценарио - навео је Борељ на свом блогу на сајту Европске уније.    

Он је указао на то да међународна заједница није успела ефикасно да имплементира Споразум из Осла, који постоји већ три деценије.    

Од Осла, број изаелских досељеника се утростручио на окупираним територијама, док је могућа палестинска држава поново збијена у лавиринт неповезаних подручја. Сваки дан позивамо на дводржавно решење, али као што ме је палестински представник питао током Генералне скупштине УН: "Осим позивања на то, шта радите да то решење и остварите?" - истакао је Борељ.   

САД сматрају да Израел нема јасан циљ у Појасу Газе

Америчка администрација је забринута, јер Израел за своје операције у Гази нема оствариве војне циљеве, што наводи Вашингтон на уверење да израелска војска (ИДФ) још није спремна за копнени напад на Појас Газе, пише Тимес оф Исраел.

Амерички министар одбране Лојд Остин имао је скоро свакодневне телефонске разговоре са израелским колегом Јоавом Галантом, током којих га је позвао на значај пажљивог разматрања начина напада на Газу, где ће терористи деловати из тунела и густо насељених подручја, преноси Тимес оф Исраел писање Њујорк тајмса, који се позива на неименоване америчке званичнике.

У недељном интервјуу за АБЦ, Остин је рекао да би копнена инвазија коју Израел планира да покрене могла да потраје дуже него што је Американцима било потребно САД да уклоне Исламску државу са власти у Мосулу, у Ираку, када је он био шеф Централне команде америчке војске.

- Урбане борбе су изузетно тешке. То иде спорим темпом. Ово може бити мало теже због подземне мреже тунела коју је Хамас изградио током времена и чињенице да су имали дуго времена да се припреме за борбу - рекао је Остин.

Газа засута флајерима

Израел бацио на Газу на хиљаде флајера, у којима траже од Палестинаца информације о таоцима које држи Хамас. Како се наводи, у замену за те информације гарантује им се безбедност и новчана помоћ.

Макрон Нетањахуу: Стабилност могућа ако Израел дозволи политичко решење
Макрон из Тел Авива: Први циљ ослобађање таоца

Макрон апеловао данас да се "не шири сукоб" између Израела и палестинског исламистичког покрета Хамас, истичући као "први циљ" ослобађање талаца у Гази.

- Мислим да је наша дужност да се боримо против ових терористичких група, али бих рекао, без ширења сукоба - рекао је Макрон на састанку са израелским председником Исаком Херцогом. "Први циљ који данас треба да имамо ослобађање свих талаца, без икакве разлике - додао је француски председник.

Редови за воду у Гази
Ослобођена Израелка обратила се медијима

Јошевед Лифшиц (85), која је једна од два таоца који су пуштени синоћ из заробљеништва Хамаса, каже да је прошла кроз пакао, описујући како су је отели Хамасови наоружани људи на моторима.

Више о томе кликом на овај ЛИНК

"Ракету није лансирао Израел"

Италијански министар спољних послова Антонио Тајани изјавио је данас да експлозију у болници у граду Газа прошле недеље није изазвала ракета коју је испалио Израел и такође, довео у питање број погинулих који су саопштили палестински званичници.

- Морамо да избегнемо негативан утицај пропаганде, јер ту ракету за коју је речено да је изазвала 500 смртних случајева, у стварности било је око 50 људи... није лансирао Израел - рекао је Тајани за телевизију Скај ТГ24, пренео је Ројтерс.

Министарство здравља Газе саопштило је да је број погинулих у болници 471.

Још шест припадника УН убијено у Гази
ИДФ: Погодили смо 400 циљева у Гази за 24 сата

Израелске одбрамбене снаге (ИДФ) кажу да су погодиле више од 400 циљева у Гази у протекла 24 сата, у односу на 320 које су јуче објавиле у истом тренутку. 

Нападнут избеглички камп у Гази

Израелска војска саопштила је да је погодила мету Хамаса у избегличком кампу у Гази, а палестинско Министарство здравља саопштило је да је десетине људи убијено или рањено у том нападу. 

Макрон стигао у Тел Авив

 Француски председник Емануел Макрон слетео је данас у Тел Авив, јавила је телевизија Ројтерс.

Он ће се састати са израелским премијером Бењамином Нетањахуом, израелским председником Исаком Херцогом и опозиционим лидерима центра Бенијем Ганцем и Јаиром Лапидом.

Очекује се да ће француски председник позвати на "заштиту цивилног становништва" у Гази, у тренутку када Израел спроводи континуирано бомбардовање Хамасових циљева у палестинској енклави и припрема се за копнену офанзиву са циљем уништавања милитантне групе која је на власти у тој области.

Израелски институт: Хезболах има између 150 и 200 хиљада ракета

Израелски институт за студије националне безбедности (INSS) проценио је да либански Хезболах има између 50.000 и 100.000 бораца, и да су Хезболахова средства за напад "импресивна" - њихов арсенал укључује између 150 и 200 хиљада ракета, минобацачких граната и пројектила, од којих се већина сматра веома прецизним и деструктивним. 

Израелска војска гађала око 400 циљева Хамаса у Појасу Газе

Израелска војска (ИДФ) саопштила је данас да је током протеклог дана извела нападе на око 400 циљева Хамаса у Појасу Газе и убила неколико команданата на терену и других терористичких оперативаца.

Према ИДФ-у, недавни удари су били фокусирани на Хамасове центре широм Појаса Газе, укључујући неколико у џамијама, и на терористичке оперативце који припремају ракетне нападе на Израел.

ИДФ је саопштила да је током ноћи изведен удар и на улаз у тунел Хамаса на обали Газе и командне центре, преноси "Тајмс оф Израел".

У недавним ударима погинуло је неколико високих официра Хамаса, укључујући заменике команданта батаљона Нусеират, Шати и Фуркан терористичке групе, саопштила је ИДФ. 

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ
Dete u bolnici

РАСТЕ БРОЈ ЗАРАЖЕНИХ! Становници У ПАНИЦИ, нема довољно информација о ОВОМ вирусу - све више ПОГАЂА ДЕЦУ

19.09.2024. 16:55
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"
Vladimir Putin

ПУТИН НИКАД ЗАДОВОЉНИЈИ: Русија направила историјски преседан - "Биће спремно 1.500.000 дронова"

19.09.2024. 16:29
СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА: Дечак (2) погинуо након што је на њега пао камин, родитељи га оставили самог са сестром
jezivo

СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА: Дечак (2) погинуо након што је на њега пао камин, родитељи га оставили самог са сестром

19.09.2024. 16:11
Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом
granica

Влада Мађарске усвојила акт о смањењу чекања на граничним прелазима са Србијом

19.09.2024. 17:57
НАСТАО ХАОС ЗБОГ СПОМЕНИКА АМФИЛОХИЈУ: Кулминирале тензије у СКУПШТИНИ Црне Горе - Министри из Бошњачке странке и албанских партија напустили седницу
Crna Gora

НАСТАО ХАОС ЗБОГ СПОМЕНИКА АМФИЛОХИЈУ: Кулминирале тензије у СКУПШТИНИ Црне Горе - Министри из Бошњачке странке и албанских партија напустили седницу

19.09.2024. 17:32
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
Сатима га ВЕЗАНОГ МУЧИО и ТУКАО: Притвор осумњиченом за убиство у околини Зајечара - Расветљено још једно дело?!
Hapšenje

Сатима га ВЕЗАНОГ МУЧИО и ТУКАО: Притвор осумњиченом за убиство у околини Зајечара - Расветљено још једно дело?!

19.09.2024. 16:55
(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику
Vladan Milojević

(САСТАВИ) СА ДВОЈИЦОМ НОВАЈЛИЈА: Милојевић са ових 11 напада Бенфику

19.09.2024. 17:31
ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)
Saobraćajna nesreća

ПРВЕ ФОТОГРАФИЈЕ СА МЕСТА НЕСРЕЋЕ У БЕОГРАДУ: Сцене као у ХОРОР филму - Ево шта се догодило (ФОТО)

19.09.2024. 17:25
ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)
Foto: Shutterstock

ИЗРАЕЛ ЖЕСТОКО НАПАО ЛИБАН! Рат на Блиском истоку се шири, огласио се вођа Хезболаха - Сирене за ваздушну опасност се огласиле (ВИДЕО)

19.09.2024. 16:34
ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку
Rodžer Federer, Novak Đoković

ИЗНЕНАДИО ИЗЈАВОМ: Федерер дуго ћутао, а сада се огласио о Новаку

19.09.2024. 16:49