Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ВИКАО ЈЕ "У ПОМОЋ!" Пронађен нестали мушкарац ЖИВ И ЗДРАВ у близини националног парка и аутопута - одмах се огласио и открио ЗАШТО НИШТА НИЈЕ ПОНЕО СА СОБОМ

22.06.2024. 14:25
Spasavanje
Спасавање / Извор: Србија Danas/Shutterstock

Мушкарац је пронађен у државном парку у близини ауто-пута, десет дана након што је нестао.

Лукас Меклиш (34) пронађен је након што су људи пријавили да су чули да неко зове у помоћ. Нестанак Меклиша пријавила је његова породица 15. јуна. Нису га видели од 11. јуна, преноси Крон 4.

Више људи је рекло да су чули да неко виче у помоћ, али нису могли да пронађу заглављену особу. Дрон (беспилотна летелица) шерифа округа Санта Круз приметио је Меклиша у шуми близу Фореман Крика између Емпајер Грејда и аутопута Биг Басин у Калифорнији.

Spašen Lukas Mekliš
Спашен Лукас Меклиш / Извор: Сан Матео County Фире Департмент

- Захвални смо што смо учествовали у спасавању Меклиша уз помоћ и подршку наших партнера за узајамну помоћ - саопштила је полиција.

Ренџери Државног парка први су га открили, а ватрогасне екипе су му помогле да се одведе на сигурно.

Открио зашто ништа није понео са собом

Потрага за Лукасом била је у многоме отежана и због чињенице да је са собом у тренутку док се за њим трагало имао само батеријску лампу и маказе. Разлог томе је то што је нестали момак кобног јутра кренуо на трочасовно пешачење пре посла, те је код себе имао само та два предмета. Самим тим, теже је било лоцирати несталог момка.

То је Меклиш открио у разговору са медијима одмах након што је пронађен, преноси Sky News.

- Нисам ништа понео јер сам мислио да идем на трочасовно пешачење да бих отишао на посао - рекао је он.

Дане проводио са пумом?

Мушкарац, који је нестао 11. јуна у дивљини калифорнијских шума, пронађен је након десет дана потраге - али оно што је задивило и изненадило је његове сведочење како и са ким је провео дане током свог нестанка.

- Имао сам пуму која ме је пратила, али је била кул. Држала се на дистанци. Доживео сам то као да је само неко пазио на мене - објаснио је.

Меклиш је пио воду из потока, јео шумско воће и спавао на кревету од мокрог лишћа док је викао "У помоћ".

- Желим бурито или тако чинију. То је оно о чему сам размишљао сваки дан када сам, након првих пет дана, почео да схватам да сам заглибио - додао је.

- Само сам пешачио. Сваког дана сам ишао уз кањон, низ кањон до следећег водопада, где сам сео поред водопада и пио воду из чизме - додао је Лукас.

Меклиш није имао веће повреде и након проналаска се састао са својом породицом.


Србија трага за Миланом

Подсећамо, у околини Ниша тренутно се трага за несталим Миланом Ђорђевићем.

Милан Ђорђевић (41) фармацеут из Ниша нестао је 10. јуна, а траг му се изгубио на Сувој планини, једном од омиљених излетишта становника тог дела Србије.

Nestao Milan Đorđević
Нестао Милан Ђорђевић / Извор: Друштвене мреже

Милан Ђорђевић живи у Нишу са супругом и двоје деце, али тог 10. јуна није понео са собом опрему и одећу коју би обично носио када је одлазио на Суву планину.

Најновије информације о потрази за несталим Миланом Ђорђевићем прочитајте кликом ОВДЕ

Шта радити у случају нестанка особе?

У случају нестанка особе, важно је предузети следеће кораке како бисте повећали шансе за проналажење нестале особе:

  1. Пријавите нестанак: Одмах обавестите локалну полицију о нестанку. Дајте што више информација о особи, укључујући њен изглед, одећу коју је носила, последње место где је виђена, и све релевантне информације.
  2. Контактирајте пријатеље и породицу: Обавестите све пријатеље, породицу и познанике нестале особе. Они могу имати информације или су можда последњи који су видели или разговарали са њом.
  3. Прегледајте дигиталне трагове: Проверите друштвене мреже, е-пошту, телефонске позиве и поруке нестале особе. Ове информације могу пружити трагове о њеном кретању или плановима.
  4. Организујте потрагу: У сарадњи са полицијом, организујте потрагу. Повежите се са локалним заједницама и волонтерима који могу помоћи у претрази.
  5. Израдите и дистрибуирајте постере: Направите постере са фотографијом нестале особе, описом и контакт информацијама. Поставите их на видљива места у заједници, као што су трговине, паркови, аутобуске станице и слично.
  6. Користите друштвене мреже и медије: Објавите информације о нестанку на друштвеним мрежама и контактирајте локалне медије како би се вест проширила што брже и даље.
  7. Проверите болнице и склоништа: Контактирајте локалне болнице, склоништа за бескућнике и друге сличне установе како бисте проверили да ли је особа можда тамо.
  8. Разговарајте са потенцијалним сведоцима: Ако је особа нестала у прометном подручју, разговарајте са људима који су можда били присутни и могли видети нешто сумњиво.
  9. Сарадња са специјализованим организацијама: Постоје организације које се баве тражењем несталих особа. Повежите се са њима за додатну помоћ и ресурсе.
  10. Пратите све трагове и информације: Будите упорни и темељни у праћењу свих добијених информација и трагова. Свака ситница може бити од кључног значаја.

Запамтите, брзина и организованост су кључни у потрази за несталом особом. Сарадња са свим релевантним актерима може значајно повећати шансе за позитиван исход.