Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Zvečan

ЗАВРШЕНА ПРВА ДЕБАТА ТРАМПА И КАМАЛЕ ХАРИС: Ово су кључни моменти ватрене расправе два кандитата, пљуштале оптужбе са обе стране - Споменут био Орбан, Путин и Зеленски (ВИДЕО)

11.09.2024. 07:00
Debata Donalda Trampa i Kamale Haris
Дебата Доналда Трампа и Камале Харис / Извор: Youtube/printscreen/Kamala Harris/Donald Ј Trump/shutterstock

Доналд Трамп, бивши председник и републикански кандидат за Белу кућу и Камала Харис, америчка потпредседница и кандидаткиња Демократске партије ноћас су водили одлучујућу дебату пред новембарске изборе.

Дебата је одржана у Filladelfiji у организацији АБЦ њуза.

За многе Американце ово је била прва прилика да виде Харис на националној сцени откад је пре седам недеља добила подр[ку за председничку кандидатуру од актуелног шефа Беле куће Џоа Бајдена, који се повукао из трке.

Он је крајем јуна имао катастрофалан наступ у првој дебати са Трампом, да би наредног месеа одустао од кандидатуре.

Харис је од тада донела замах демократама, али у анкетама и даље има скоро подједнаке шансе за победу као и републикански кандидат.

Трамп је на вечерашњој дебати покушао да поврати солидно вођство какво је имао над Бајденом и поново дође у центар пажње нације.

Прва тема дебате економија: Трамп и Камала у клинчу око ковида и инфлације

Камала Харис: Ја сам заправо одрасла у радничкој класи, желимо да помогнемо младим породицама да могу да одгајају своју децу. Волим наше мале бизнисе, желим да уведемо смањење пореза на овакву врсту пословања, да им помогнемо да опстану. Мој противник, са друге стране, жели да драстично подигне порезе и на тај начин помогне само екстремно богатима.

Трамп: То није истина, она стално прича о повећању пореза. Ја нисам имао инфлацију, наша економија је таква каква је, вероватно најгора икада. То је катастрофа, за средњу класу и све остале. Уз то, имамо прилив неких људи у нашу земљу, долазе из затвора и разних места и заузимају места нашим људима. Погледајте шта се дешава, насилни су и преузимају наше градове. То су људи које су она и Бајден довели овде, а ми морамо да их истерамо и то брзо. Створио сам једну од најбољих економија и урадићу то опет.

Камала Харис: Оставио нам је најгору стопу незапослености, урушен здравствени систем и напад на нашу демократију. Чистили смо његов неред до сада. Оно што ћете вечерас чути од њега су лажи и увреде.

Трамп: Нисам имао ништа са Пројектом 2025, то сви знате, а зна и она. То су неки људи који су имали идеје, неки су лоши, неки су добри, али то је то. Имали смо најбољу економију, али се десила пандемија. Феноменално смо је поднели. Предали смо им добру економију, обезбедили смо респираторе за цео свет. Људи ми одају почаст због онога што смо урадили са војском, али требало би и за пандемију.

Камала Харис: Доналд Трамп нема план за вас. Његов план за економију се састоји од побољшања положаја богатих, мој је фокусиран на народ Америке. Економисти се слажу да ће његов план да уведе Америку у рецесију.

Трамп: Многи професори мисле да је мој план добар и да ће људи моћи да раде и обезбеде новац. Она нема план, она је копирала Бајденов план у четири реченице. Она нема план.

Водитељ је инсистирао на томе да Трамп објасни економске мере које жели да уведе.

Трамп: Више цене ће имати Кина и друге земље које краду од нас годинама. Док сам ја био председник, Кина нам је плаћала милионе. Узећемо им милијарде сада, ја нисам имао инфлацију. Они су имали највећу инфлацију, људи не могу да купе јаја и сланину. Људи не могу да преживе са оним што су урадили.

Камала Харис: Оно што је урадио са Кином, продавао је наше чипове да им помогне да побољшају војску, практично нас је продао. Требало би да правила буду на томе да Америка добија, али и на савезништву са другим земљама. Када причамо о ковиду, он је захвалио Сију, постоји твит у ком то пише.

Трамп: Чипови су са Тајвана, она то зна. Знате, хтео сам да јој пошаљем МАГА шешир. Она је марксиста, њен отац је марксиста, то сви знају. Имиграција је најгора ствар која се десила економији. Она и он су уништили нашу земљу.

Друга тема абортус: Трамп обећао да неће увести забрану на државном нивоу

Трамп: Знате шта они кажу, сачекајте да се дете роди, па ћемо видети. То значи погубићемо то дете. Њен кандидат за потпредседника је такође критичан по том питању, али и иначе јако лош избор за потпредседника. Слушајте, ја се залажем за изузетке у одређеним случајевима, када је силовање у питању рецимо.

Водитељка је реаговала и рекла Трампу да не постоји држава у САД у којој је легално погубити дете.

Камала Харис: Рекла сам да ће лагати. Изабрао је чланове Врховног суда да оповргну пресуду Ро против Вејда, сада у 20 држава имамо забране абортуса. Влада и Трамп не треба да причају женама шта да раде са својим телом. Мислите да ово желе? Жене које не могу да одрже трудноћу, лекари не смеју да им помогну због забране, а оне крваре на паркингу? Деца од 13 година која су преживела инцест? Будите сигурни, ако он победи, биће праћене ваше трудноће и ваши побачаји. Урадиће то на нивоу целе земље.

Трамп: Опет лаже, нећу потписати забрану, добили смо оно што су сви хтели. За 52 године ово питање је раздирало нашу земљу, свака држава сада одлучује. Она лаже.

Водитељка: Да ли ћете ставити вето на забрану абортуса?

Трамп: Не, јер нећу морати. Сетите се само студентских кредита. Она је рекла, па заправо ваљда је њен шеф рекао, ако се може назвати шефом пошто само седи на плажи, да ће помоћи студентима. Нисам причао о томе са Џеј Ди Венсом, али нећемо морати да причамо јер они неће успети то да прогурају у Конгресу.

Камала Харис: Подржавам поновно увођење пресуде Ро против Вејда. Погледајте шта се дешава. Парови који желе дете не могу да дођу до вештачке оплодње. Жене које раде, иначе не могу да приуште негу, сада морају да одлазе у друге државе да добију медицинску помоћ. Зато је народ Америке гласао за слободу.

Трамп: Морам да одговорим, опет лаж. Ја сам предводник када је реч у борби за вештачку оплодњу. Ја сам вођа, они то знају. Питајте је да ли ће дозволити абортус у седмом, осмом месецу...

Камала Харис: Хајде, молим вас...

Трамп: Питајте је.

Трећа тема миграције: Трамп "пецнуо" Камалу, она се насмејала

Камала Харис: Ја сам бивши тужилац и гонила сам многе криминалце, како домаће, тако и иностране. Урадићу нешто необично и позваћу вас да присуствујете Трамповом скупу. Видећете многе чудне ствари, како прича о Ханибалу, људе како одлазе раније, а нећете га чути како прича о вама и вашим потребама.

Трамп: Каже да људи одлазе са мојих скупова, а на њене и не долазе. Она их плаћа, моји су пуни, то су људи који желе да поврате земљу. Многи градови и не желе да причају о томе јер их је срамота, мигранти им једу кућне љубимце, једу псе и то је срамота. На моје скупове људи долазе јер желе да повратимо земљу, да учинимо Америку поново великом. Ова земља ће бити Венецуела на стероидима ако она победи.

Водитељ: Нема доказа да мигранти нападају или једу животиње било где у Америци.

Камала Харис: Кад већ причамо о екстремном (смех)... Ја заправо овде имам подршку и многих републиканаца - бирача и званичника. Ако хоћете да знате ко је Трамп, питајте људе који су радили са њим. Они кажу да је опасан и да није за функцију председника, да нација не би преживела његов други мандат.

Трамп: Ја сам другачија особа, ја сам отпустио те људе о којима она прича. Они никада нису отпустили људе који су имали везе са трагедијама у Авганистану. Када неко не ради посао добро, ја га отпустим, а он напише књигу. Могу то са мном, није проблем. Они никога нису отпустили, а погледајте економију. О таквим људима се књиге не пишу.

Водитељ: Хајде да се вратимо на ваш предлог о депортацији, рекли сте да је највећи у земљи. Како ће изгледати?

Трамп: Већа је стопа миграција јер су они дозволили криминалцима да дођу код нас. Венецуела је рекла тим људима да се не враћају јер ће их убити. Ти криминалци долазе код нас због ње. Стопа криминала пада свуда у свету сем овде, а то је због ње.

Камала Харис: Баш чудно што ово долази од некога ко је кривично гоњен. Изрицање пресуде Трампу је заказано за новембар. Битно је да окренемо страницу на овој старој причи и говоримо о потребама народа Америке, о недостатку домова, предузетницима...

рамп: Сви кривични случајеви против мене су они покренули уз помоћ својих политичких помоћника. Бајден је такође практично проглашен кривим због тајних докумената. То се никада није десило у овој земљи.

Камала Харис: Врховни суд је пресудио да ће он бити имун ако опет постане председник. То је особа која је рекла да ће окончати Устав Америке, исказивао презир према нашим војницима, замислите шта ће се десити ако добије нов мандат. Очигледно га суд неће зауставити.

Трамп: Причају да сам ја претња демократији, они су, са свим тим "Русија, Русија, Русија" оптужбама.

Водитељка је питала Харисову о промени у политици и вредностима.

Камала Харис: Одрасла сам у породици средње класе, моја мајка је успела да купи први дом кад сам ја била тинејџерка. То су вредности које доносим у кампању, желим да помогнем нашем народу да што пре може да приушти домове. Имала сам другарицу у средњој школи која је претрпела сексуално насиље, желим да помогнем тим женама. Моје вредности се нису промениле. Снага лидера није у угњетавању, већ у уздизању људи.

Харисова је погледала у свој папир, а Трамп је прекорио због тога.

Трамп: Ја говорим, извините, да ли вам је то познато?

У питању је реченица коју је Харисова више пута изговорила током дебате са Мајком Пенсом, на шта се она насмејала.

Donald Tramp i Kamala Haris
Доналд Трамп и Камала Харис / Извор: Youtube принтсцрееен/АБЦ news

 Трамп: Орбан је рекао да су се мене плашиле Русија и Кина, њу сви мрзе

Водитељ је питао Трампа да ли се каје због напада на Капитол 6. јануара 2020.

Трамп: Ја сам поступио демократски, позвао сам људе да одступе, али они су такође имали мисију. Нисам ја крив за то, позивао сам да не дође до насиља. Ненси Пелоси није дозволила да се појача обезбеђење и њена ћерка је то признала.

Водитељ је више пута поновио питање о томе да ли се Трамп каје, на шта он није хтео да одговори.

Камала Харис: Ја сам тада била у Капитолу, он није урадио ништа да заустави насиље. Хајде да се не вратимо таквом насиљу. Кандидат Доналд Трамп је и у овој кампањи рекао да ће доћи до крвопролића. Немојте то дозволити.

Трамп: Крвопролиће је помињано када је реч о енергетском сектору наше земље. Зашто дозвољавамо милионима да уђу у нашу земљу, зашто не одемо обоје одавде сада. Она свакако губи време, јако је лоша. Нека иде у Вашингтон и пробуди Бајдена да потпишу закон о затварању границе. Ти људи убијају људе, за разлику од 6. јануара.

Водитељ: Више пута сте лажно тврдили да сте добили изборе 2020. године, а онда и да сте изгубили за длаку. Да ли сада признајете пораз?

Трамп: Не, то сам рекао саркастично. Добио сам више гласова него било који председник икада. Требају нам зидови на границама и добри избори. Ти мигранти долазе, а они би да их натерају да гласају, зато их пуштају да уђу.

Камала Харис: Њега је народ Америке отпустио. Светски лидери му се смеју. Војници кажу да је срамота. Сада је дошао на дебату да поново негира да је изгубио изборе. То можда говори да кандидат са моје десне стране нема свест о томе шта се дешава.

Трамп: Виктор Орбан, јак човек, паметан, рекао је: "Зашто цео свет експлодира сада, па зато што Трамп мора да се врати. Кина се плашила Трампа, Русија и Северна Кореја су се плашиле Трампа". Орбан је рекао да је Доналд Трамп најпоштованији човек, што се променило када је онај слаб човек дошао на позицију. Дозволите нешто да вам кажем, он (Бајден) њу мрзи, а она је сад кандидат.

Трамп: Окончаћу рат пре инаугурације, Харисова: Размењује љубавна писма са диктаторима

Следећа тема је рат на Блиском истоку.

Камала Харис је рекла да је Хамас напао Израел, због чега Израел има права да се брани. Ипак, она је истакла да се Америка залаже за хитан прекид ватре у Гази и да ће радити на томе.

Трамп је нагласио да је Иран био слаб за време његовог мандата. Осврнуо се и на рат у Украјини, рекавши да може да га оконча чим буде изабран, пре саме инаугурације.

Камала Харис је поручила да је он комуницирао са Путином, да се диви диктаторима и да сам жели да буде диктатор.

Камала Харис: Рекао је за Путина да може да ради шта хоће у Украјини, да је невероватно оно што је урадио када је напао у Украјину, размењивао је љубавна писма са Ким Џонг Уном.

Трамп је подсетио да је Путин недавно подржао Камалу Харис на изборима у Америци, а не њега.

Трамп: Избацили су Бајдена из трке као пса, Харисова: Путин би седео у Кијеву да је он председник

Водитељ је питао Трампа да ли жели да Украјина добије овај рат и како мисли да га оконча.

Трамп: Желим да се рат заврши, да престану убијања. Бројке су много горе него што знате. Ми смо у минусу 200 милијарди јер она и Бајден немају храбрости да питају Европу да доприноси. То сам ја урадио са НАТО савезом, морају да се изједначе. Желим да се рат заврши, знам Зеленског и Путина, поштују ме. Бајдена не поштују. Путин је почео да гомила војску кад сам ја отишао са функције, мислио сам да преговарају са њим. Е, па нису, Бајден то не зна. Играмо се са Трећим светским ратом. Не знамо ни где нам је председник, избацили су га из трке као пса, он ни не зна да је председник.

Камала Харис: Састала сам се са Зеленским, поделила сам са њим податке како да се брани. Потом смо окупили 50 земаља и помогли Украјини. Због наше подршке, Украјина стоји као независна и јака земља. Да је Трамп председник, Путин би данас седео у Кијеву. Шта мислите зашто су наши савезници срећни што ви данас нисте председник? Диктатори би вас појели за ручак.

Трамп: Путин би седео у Москви и не би изгубио војнике, много срећнији него што је сада. Али он има нуклеарно оружје. Можда ће га искористити, можда неће. Нико не воли да прича о томе. Послали су је да преговара о миру пре него што је рат почео, три дана касније борба је почела.

Камала Харис је негодовала, на шта је Трамп рекао: "Тишина, молим вас".

Водитељ: Да ли сте икада упознали Путина и преговарали са њим?

Камала Харис: Рекла сам да ћете чути много лажи, ово је једна од њих. Нисам. Састала сам се са Зеленским пет пута.

Трамп упитан о расним примедбама на рачун Харисове

Водитељ је питао Трампа шта значе његове недавне изјаве да није ни знао да је Камала Харис црнкиња док сама о томе није говорила.

Трамп: Свеједно ми је, небитно је шта је. Рекао сам да нисам имао појма о томе док сама није рекла.

Камала Харис: То је оличење његове политике, он нас дели по раси. Не желимо вођу који ће да подстиче да Американци стално нападају једни друге. Нисам Бајден, нисам ни Трамп. Нудим нашем народу нову генерацију лидера.

Трамп је рекао да његов тим ради на замени за "Обамакер" (систем здравственог осигурања).

Камала Харис је истакла да ће радити на томе да сви грађани Америке имају приступ осигурању.

Завршне речи Трампа и Камале Харис

Камала Харис: Чули сте различите визије - једна је фокусирана на будућност, друга на прошлост. А ми се нећемо враћати у прошлост. Морамо имати план и разумети снове, наде и жеље народа Америке. Желим да створим економију која пружа могућности, смањује трошкове живота. Верујем да имамо поштовање које заслужујемо, што укључује поштовање војске. Бићу председник који ће поштовати права жена да раде са својим телом оно што желе. Била сам тужилац, сенатор и потпредседник и увек сам имала само једног клијента: људе. Желим да будем председник за све људе.

Трамп: Почела је са том причом да ће урадити ово, да ће урадити оно. Зашто није урадила до сада, у канцеларији је више од три године. Нећете то ни сада урадити. Ми смо нација која је у проблемима, којој се смеју свуда у свету, не разумеју шта нам се десило. Имамо ратове на Блиском истоку, у Украјини, завршићемо у Трећем светском рату и биће то рат какав није виђен због нуклеарног оружја. Дозволила је милионима да уђу у земљу, многи су криминалци и уништавају нам земљу.

 

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно
požar u hotelu

ЧЕТИРИ ДЕЧАКА СЕ УГУШИЛА ТОКОМ ПОЖАРА: Мајка их оставила саме, комшије чуле дечије крике али прекасно

18.09.2024. 22:46
ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама
Nastradali dečak

ДЕЧАКА (9) УБИЛА СТАТИВА: Иван повео сина на концерт познатог репера, па уследио ХОРОР! Пун гнева се огласио на друштвеним мрежама

18.09.2024. 21:42
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)
Rat u Libanu

НОВА ФАЗА РАТА! ЦЕО ЛИБАН ГОРИ! Људи умиру, више од 300 повређених - Запаљени аутомобили, зграде: Завладао ОПШТИ ХАОС (ФОТО,ВИДЕО)

18.09.2024. 21:11
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји
Uzorci virusa

У ОВОМ ГРАДУ У СРБИЈИ ПРОГЛАШЕНА ВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА ЗБОГ СВИЊСКЕ КУГЕ: Отказани друштвени догађаји

18.09.2024. 22:32
ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја
Mladić iz Sokobanje

ТРАГИЧНА СМРТ МЛАДИЋА НА КАЛЕМЕГДАНУ: Отац сумња у званичну верзију догађаја

18.09.2024. 21:52
Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!
Eksplozija u Libanu

Израелски и амерички званици разговарали непосредно пре смртоносног напада на Либан!

18.09.2024. 21:35
ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"
Aleksandar Vučić

ВУЧИЋ О КОСОВУ И МЕТОХИЈИ, ОПОЗИЦИЈИ, ЛИСТАМА ЧЕКАЊА... "Имамо лажну елиту у којој царује аутошовинизам као доминантна идеологија"

18.09.2024. 18:33
Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу
Sergej Trifunović

Сергеј Трифуновић протеран из Хрватске: Ево када мора да напусти земљу

18.09.2024. 21:05
ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава
nevreme, oluja, kiša, pljuskovi, grmljavina

ДЕО РАЗОРНОГ ЦИКЛОНА ЋЕ СУТРА ЗАХВАТИТИ И СРБИЈУ?! Злокобни облаци тутње над Европом, сада су угрожена ОВА ПОДРУЧЈА - прете поплаве, али и још једна катастрофална појава

18.09.2024. 22:33
ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године
Zvezdan Terzić i čelnici Crvene zvezde

ТАЧНО У ДИНАР: Терзић открио колико је Звезда зарадила ове године

18.09.2024. 19:24