ДЕВЕТ ЗЛАТНИХ ПРАВИЛА ЗА ОДЛИЧАН ПРВОМАЈСКИ РОШТИЉ! Обавезно урадите ОВО да би вам месо било СОЧНИЈЕ
Морате да знате ове трикове!
Приближава нам се Празник рада, који ће већина нас провести негде у природи дружећи се с породицом и пријатељима. Ипак, какав би то излет био ако се не би заложио роштиљ и испекло месо. Да бисте у томе били прави мајстор, потребно је да знате неколико једноставних правила.
1. За добар роштиљ прво је потребно да направите добар жар, не превише јак, и да месо буде сочно. Зато га пре печења оставите да одстоји у маринади (најбоље у фрижидеру).
2. Месо пре печења мора да се угреје на собној температури. Никако га не пеците док је још хладно!
ЗАШТО СВЕ ЖЕНСКЕ ГАЋИЦЕ ИМАЈУ МАШНИЦУ? Одговор је многе ШОКИРАО, и представља сам корен ТРАДИЦИЈЕ
НЕВЕРОВАТАН ТРИК: За само 3 године скупила новац за стан, у овоме је тајна
НИЈЕ САМО ОБРАЗОВАЊЕ: Ово су ЗНАЦИ да је жена ИНТЕЛИГЕНТНА, зна шта жели и има правац у животу
3. Да би комади меса имали фину корицу, уваљајте их у крупну морску со.
4. Што су комади меса тањи, брже ће се испећи средишњи део. Идеална дебљина је 1-1,5 цм.
5. Решетке роштиља намажите сланином или уљем и тек онда послажите месо.
6. Месо немојте стално окретати, нити притискати виљушком како би остало сочно и задржало најбољу арому.
7. Док је на решеткама, месо немојте премазивати маринадама. У њој је довољно одстојало пре печења.
8. Кад буде печено, скините га с ватре и ставите у поклопљену посуду да мало одстоји. Тако ће сви сокови остати у месу.
9. Ако пре стављања у посуду прво исецкате црни лук, па на њега ставите месо, све лагано протресете и сачекате да пре конзумирања све заједно одстоји, одушевићете се његовим укусом.
Које месо је најбоље?
Свињски врат с правом носи титулу краља роштиља. Ово масноћом прошарано парче меса мора да буде свеже и да пре печења никако не буде у замрзивачу. Гурмани кажу да је најбоље кад се такав комад меса печен и посољен стави у шерпу у коју се претходно ситно насецка црни лук и кад се све то добро промућка, а месо и лук треба да пусте сок.
Белу вешалицу треба усолити дан раније, мало је прелити уљем и оставити је да до печења одстоји у фрижидеру.
Млевено или роштиљ-месо најчешће се купује за ову врсту печења. Ако купите готово месо, у њега умешајте ситно исецкан црни лук и по укусу такође мало свеже љуте папричице и биозачина. Током печења, пљескавице или ћевапе повремено треба премазати уљем јер ће бити много сочнији.
Пилетина је након млевеног меса најчешћа врста коју користимо за роштиљање. Искоришћене батаке, карабатаке, крилца, као и бело месо такође треба дан раније оставити да одстоје у маринади направљеној од соли, биозачина, мало слатке алеве паприке и уља.
Пиво неутралише отровне материје меса с роштиља
Ако га будете додали маринади за месо, неутралисаће канцерогене материје које могу настати током роштиљања. Наиме, истраживање је показало да одређени састојци маринада које садрже пиво могу смањити ниво потенцијално канцерогених материја припремљеног меса.