Докторка му је поставила САМО једно питање и оно је било довољно да потпуно промени свој живот
Најгора фаза мог живота била је она у којој сам се хранио "смећем". Било је то у време кад сам без околишања јео све што видим у фрижидеру, а оброци су се сводили на масне грицкалице од којих ми прсти остану наранџасти и индустријске слаткише са гомилом е бројева у саставу, а све заливено литрима газираних пића. Онда ме један рутински систематски преглед отрезнио.
Докторка коју знам већ дуго, потпуни цар какав иначе јесте, с врата ме дочекала јасним и нимало увијеним питањем: "Шта је с том стомачином?"
Нисам стигао да згрчим абдоминалне мишиће (истини за вољу, сакривене испод подебелог слоја "skinny фат" наслага) како би ми стомак изгледао макар малчице равније, а она је само додала: "Не иде ми то уз тебе, ти си човек естета."
И јесте била у праву. Али и "човек естета" се понекад запусти и препусти. Мање брине о себи. И онда углавном има два избора: један је да ревидира своје навике, а други је да пусти стручњака да то уради уместо њега. Мене је спасло ово друго.
Иако ми је докторка рекла оно што сам и сам знао, схватио сам да је крајње време да се тргнем, избацим штетну храну и у свакодневну исхрану поред пробиотика уврстим и пребиотике. Ако не знате, пребиотици су несварљива дијететска влакна која покрећу раст бактерија и позитивно делују на целокупну цревну флору. И нису исто што и пробиотици – добре бактерије без којих наш организам не би могао нормално да функционише. Пребиотици су храна за бифидобактерије и лактобациле, који покрећу метаболичке процесе у организму и успешно сузбијају патогене микроорганизме. И зато су важни.
Исприча ми докторка све ово и пре него што сам успео да јој поставим питање како да све то изведем, а да не морам константно да мозгам шта да једем и пијем, препоручила ми је Баланс јогурт. Рече ми да ће ми он поспешити рад црева и помоћи да се организам поново доведе у стање равнотеже, али да за праве ефекте мора да се пије редовно. И наводно ћу се већ после 10 дана осетити боље.
Истини за вољу, заборавио сам колико је добар осећај испијања пуне чаше хладног јогурта, па ми није било тешко да се овог правила придржавам. И стварно ми је било боље из дана у дан. А кад смо код доброг осећаја, читајући исписе на полеђини јогурта (а ко то не ради док доручкује?), сазнао сам успут и да је његова вишеслојна картонска амбалажа, направљена од природних материјала из обновљивих извора, и да, осим што чува производ од различитих утицаја и штити квалитет, помаже и да нам планета не буде једна џиновска канта за ђубре.
И помислим - браво!
Зато је важно који јогурт пијеш. Не само јер ће ти помоћи да свариш како треба и да се осећаш добро у свом телу, него зато што ће те вратити бар један мали корак ближе складу с природом. А у време критично као данашње, то свима треба да нам буде на првом месту. И много је добро кад велике компаније то схвате, јер није довољно само да нама буде битно из чега пијемо јогурт већ и да њима буде битно да направе разлику. У случају Баланса у томе се и те како успело.