ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ да ЕСПРЕСО можете направити од БИЛО КОЈЕ КАФЕ? Ово нисте знали о ОМИЉЕНОМ НАПИТКУ многих
Чак ће и велики љубитељи еспреса признати да понекад може бити грозног укуса, међутим лоша репутација овог пића последица је недовољног разумевања и од стране купаца и од стране професионалаца.
Прави заљубљеник у кафу сигурно вам може сатима причати о својој омиљеној врсти еспреса и његовом укусу, али ако га заиста наручите у свом омиљеном кафићу вероватно ћете добити минијатурну шољицу течности чудног изгледа, мириса и укуса.
Чак ће и велики љубитељи еспреса признати да понекад може бити грозног укуса, међутим лоша репутација овог пића последица је недовољног разумевања и од стране купаца и од стране професионалаца. У наставку прочитајте неколико чињеница о еспресу које ће разрешити најчешћа погрешна схватања и помоћи вам у одлуци о наручивању када се следећи пут нађете у кафићу.
СВИ БЕЖЕ ОД БРОЈА 11, КАО ЂАВО ОД КРСТА! Број који је од памтивека сејао само ТРАГЕДИЈЕ И СМРТ
ИМАТЕ РАВАН СТОМАК И ЧИСТИТЕ ЗУБЕ КОНЦЕМ? Невероватно, али ових осам ситница могу да вам ПРОДУЖЕ ЖИВОТ
Када је изумљен приоритет је била брзина припреме
Време припреме зависи о апарату као и врсти каве, али већина шољца еспреса припреми се за мање од 30 секунди.
Не постоји правило о томе какав мора бити укус
Израз еспресо заправо се односи на општи начин припреме кафе, а то значи да постоји велик распон различитих варијација када говоримо о укусу.
Еспресо можете направити од било које врсте каве
Пржионице кафе обично развију заштитну мешавину кафе коју (према њиховој препоруци) треба користити у апарату за еспресо, међутим ни једна врста кафе заправо није “забрањена”. Понекад кафићи нуде неколико врста еспреса како би нагласили различите укусе (на пр. један с чоколадном нотом а други с воћном), но углавном нећете пронаћи више од двије-три опције будући да различите врсте кафе захтевају различите начине пржења.
Добро промешајте пре конзумације
Понекад ћете у шољици еспреса видети крему, која се ствара када се уља из кафе (под притиском) споје с врућом водом. Тешко је рећи је ли крема знак добре или лоше припреме, али будући да је готово увек горка обавезно промешајте пре конзумације.
Иако није нужно, већина људи еспресо пије брзо
Неки конобари рећи ће вам да имате тачно 15 секунди пре него еспресо постане устајао, међутим није нужно попити га одмах након припреме. Ако је преврућ заправо нећете ни осетити његов пун укус стога слободно причекајте да се најпре мало охлади.
Еспресо није популарна наруџба, али је популаран састојак
Чисти еспресо генериише тек мали дио прихода већини кафића (око 1-3% укупних наруџби) међутим он је главни састојак пића на бази млека као што су кафа с млеком и капућино. Сладак укус млека може прекрити лош укус кафе.