Знате ли како је настала КАРАЂОРЂЕВА ШНИЦЛА и зашто се баш тако зове? Прича је потпуно невероватна!
Чувени кувар је морао да се снађе.
Чувена Карађорђева шницла настала је 1956. године, и дело је чувеног и светски признатог кувара Милована Миће Стојановића, који је током своје богате каријере припремао јела за великане попут Јосипа Броза Тита, Вистона Черчила, Муамера Гадафија, Елизабет Тејлор, Софије Лорен, Рокфелера, Кенедија и других.
У то време, Стојановић је био млади шеф кухиње, и добио је поруџбину за "Кијевски котлет". Кувар није имао све састојке потребне за то јело, а поруџбина је стигла од веома битне гошће - Тамаре Броз, Титове снаје и спикерке "Радио Београда". Да не би нарушио репутацију ресторана, брзо је осмислио ново јело са састојцима које је имао у кухињи.
- Мој највећи хит, Карађорђева, настала је из нужде, 1956. у београдском 'Голфу'. Стални гост ресторана у то време била је спикерка Радио Београда, Рускиња. Често је наручивала Кијевски котлет, међутим, једном приликом нисам имао баш све састојке за то јело, па сам морао да се снађем. У шницлу сам ставио кајмак, уролао, украсио у облику Карађорђеве звезде и послужио гошћи. Када ме је упитала како се јело зове, у тренутку сам смислио и име - шницла Карађорђе" - испричао је својевремено Стојановић.
ЗАУСТАВИТЕ ВЕНЧАЊЕ, ЈА САМ МЛАДА! Девојка у венчаници прекинула свадбу и почела да ТУЧЕ МЛАДОЖЕЊУ (ВИДЕО)
Таксиста НАГЛАВАЧКЕ избацио путника из возила! Кад видите шта је био РАЗЛОГ, скинућете му капу (ВИДЕО)
Инфлуенсерка је УХАПШЕНА због ове фотографије - видите ли ЗАШТО? (ФОТО)
Званичну премијеру ова шницла доживела је на изложби угоститељства у Дому омладине Београда и тако ушла у анале.
Иначе, Милован Мића Стојановић је током своје богате каријере осмислио више од 200 јела које носе назив истакнутих људи. Своје умеће представио је у 72 земље, освојио је многобројне награде на интернационалним такмичењима, а његови специјалитети се данас једу у ексклузивним ресторанима широм света.