Ако вам је остало СТАРОГ ХЛЕБА, немојте да га бацате! Ове ОБРОКЕ можете да направите од њега, пре него што се убуђа!
Стари хлеб је често запостављени херој у кухињи, али заправо може бити врло користан и креативан састојак за бројне укусне оброке. Уместо да га баците, оживите свој стари хлеб и искористите га на различите начине. Ево неколико идеја о томе шта све можете направити од старог хлеба:
Препржени хлеб са белим луком
Искористите свој стари хлеб за припрему укусног и хрскавог препрженог хлеба са белим луком. Исеците хлеб на кришке, премажите их маслиновим уљем и пропржите их у тигању док не постану златно смеђе. Трљајте их свежим белим луком за додатну арому. Овај препржени хлеб може послужити као укусан прилог уз супу или салату.
Хлебне мрвице
Стари хлеб можете претворити у укусне хлебне мрвице које су одличне за поховање. Самељите хлеб у блендеру или га измрвите рукама док не добијете ситне мрвице. Додајте зачине по жељи као што су першун, босиљак или сушени зачини. Помоћу ових хлебних мрвица можете поховати пилетину, рибу или поврће за хрскаву и укусну кору.
Гратинирани хлеб са сиром
Овај рецепт је идеалан за искоришћење остатка хлеба и стварање укусног јела. Искидајте хлеб на мање комаде и сложите их у посуду за печење. Прелијте их маслиновим уљем и поспите ренданим сиром по избору. Пеците у рерни док се сир не отопи и хлеб не постане хрскав. Овај гратинирани хлеб са сиром може бити одличан прилог или чак главно јело.
Хлебне кришке за тост
Ако имате стари хлеб који постаје мало сув, не брините! Искористите га за припрему укусног тоста. Исеците хлеб на дебље кришке и ставите их у тостер или пеците у рерни док не постану хрскаве и златно смеђе. Послужите их уз омиљени намаз, џем или хумус за брз и укусан доручак или ужину.
Panzanella салата
Ова италијанска салата је одличан начин да искористите стари хлеб и поврће које имате при руци. Искидајте хлеб на мање комаде и помешајте га са сецканим парадајзом, краставцима, црним маслинама и свежим биљем попут босиљка или першуна. Прелијте салату маслиновим уљем и балзамико сирћетом, посолите и побиберите по укусу. Оставите да се хлеб натопи соком од поврћа и послужите као освежавајућу и хрскаву салату.
Хлебни пудинг
Стари хлеб можете искористити и за припрему укусног хлебног пудинга. Исеците хлеб на коцкице и ставите га у посуду за печење. Умутите јаја, млеко, ванилу, шећер и зачине по жељи (попут цимета и мускатног орашчића) и прелијте преко хлеба. Оставите да се хлеб натопи у смеси неко време, а затим пеците у рерни док не добије лепу златно смеђу кору. Послужите топли хлебни пудинг као укусан десерт.
Крутони
Још један начин да искористите стари хлеб је да га претворите у хрскаве крутоне. Исеците хлеб на мале коцкице, прелијте маслиновим уљем и поспите зачинима по жељи, попут соли, бибера, белог лука или сушених зачина. Пеците их у рерни док не постану хрскави и златно смеђи. Додајте их у супу, салату или користите као хрскаву посластицу.