ЦЕО ЖИВОТ МИСЛИТЕ ПОГРЕШНО: Главни "италијански" специјалитет, заправо уопште НИЈЕ из Италије!
Ево одакле потиче пица...
Да вас неко пита где је измишљена пица, на прву лопту вероватно бисте рекли у Италији. Али, преварили бисте се.
Омиљени "италијански" специјалитет уопште није италијански. Смислили су га, још у античко доба, Грци, мање-више чим су усавршили "тајну" мешања брашна с водом. Та "прапица" била је пљоснати хлепчић који се пекао испод ужареног камена, а древни "пица-мајстори" премазивали су га уљем помешаним са зачинима.
ВИШЕ НИКАДА НЕЋЕТЕ БАЦИТИ КОРУ ОД ПОМОРАНЏЕ! Ево како је можете искористити за чишћење стана
ОПСЕДНУТИ ПЕРФЕКЦИОНИСТА ИЛИ НЕ: Решите ТЕСТ и сазнајте ДА ЛИ сами СЕБЕ САБОТИРАТЕ
Сигурно вам се ово некад десило - ево шта значи када се ВРАТИТЕ У КУЋУ јер сте нешто заборавили!
Изглед какав нам је данас познат, попримила је вероватно тек негде крајем 16. или почетком 17. века, када је из Америке у Европу стигао парадајз, без којег данас пицу не можемо да замислимо.
У 18. веку, ова "погача премазана сосом од парадајза" стиже до Напуља, у Италији, и вешти трговци намирисали су потенцијал. Пица је, већ тада, под тим именом, почела да се пече и продаје по трговима.
Била је дебља него ова коју данас правимо, и била је одличан начин да сиротиња завара глад - дебело реш печено тесто премазано танким слојем соса од парадајза. Укусно и јефтино. И, могло је на томе и да остане, да 1889. године краљица Маргарита није посетила Напуљ и видела да много људи једе нешто њој непознато. Била је радознала, али, пошто оброци који су добри за сељаке нису довољно добри и за једну краљицу, дворски кувар је одлучио да пицу прилагоди краљевским непцима.
На тесто је ставио парадајз, моцарелу и свеж босиљак, наводно инспирисан бојама италијанске заставе (црвена, бела и зелена). То је, наравно вероватно само романтизована верзија, пошто је много вероватније да је краљевски кувар на ново јело које је краљица требало да проба ставио - проверену комбинацију састојака. Пица је, наравно, добила име Маргарита (сасвим прикладно). И, тако је све почело...