ПО РЕЦЕПТУ НАШИХ ПРЕДАКА! Потребне су три намирнице и настаје укус који се генерацијама преноси
Рецепт који се чува!
Лето нам је коначно стигло и дани су све топлији. Пошто нас ускоро чекају и тропске врућине, сви ћемо тражити начина да се поштено расхладимо. Многи ће се сложити са тим да нема бољег начина да се окрепимо и освежимо, од једног ледено хладног пива. Међутим, дилема је – за које се определити?
Сви знамо рецепт: јечам, хмељ и вода. Али, не може свако да направи квалитетно и укусно пиво. Потребно је знати тајну справљања овог напитка, а то није нешто што се учи преко ноћи. Потребно је експериментисати годинама и деценијама, све док се не добије савршено избалансирана арома.
А зна се, најбоља су она пива са дугом традицијом, чији рецепт се генерацијама преноси с колена на колено. Баш такво једно пиво нам долази из Ваљевске пиваре.
Ваљевска пивара
Старински рецепт за сада већ надалеко чувено „Ваљевско“ опстао је и дан данас, а , пријатна горчина, фина арома, пун укус, питкост и освежавајуће дејство пружају врхунски доживљај већ 160 година, и задовољавају и најпробирљивије пивске сладокусце.
При производњи “Ваљевског пива” користе се искључиво домаћи јечмени слад и четири врсте хмеља, без додатака стабилизатора, адитива и конзерванса. Сам процес спроводи се на традиционални начин, у савременим индустријским условима, уз поступак хладног врења и хладног одлежавања минимум четири недеље у танковима на 0°Ц.
Међутим, не каже се без разлога да је код пива слад „душа“, хмељ „зачин“, квасац „дух“, а вода његово „тело“. Џаба вам сви најквалитетнији састојци, ако ћете на крају користити „чесмовачу“. Дакле, вода представља пресудан састојак за укус и квалитет сваке чаше пива.
Управо зато, у Ваљевској пивари се користи посебна, непрерађена изворска вода, која се довози са осам километара удаљеног Пакаљског извора - окруженог зеленилом и шумом. Извор се налази у подножју ваљевских планина, у еколошки чистом пределу заштићеном од загађења.
Погодна локација и добра својства изворске воде у ваљевском крају, за коју кажу да је најквалитетнија у Србији, омогућили су производњу врхунског, квалитетног пива. А знате како се каже: “Да не ваља, не би било из Ваљева“.
Зато запамтите, као многе друге ствари у животу, и пиво треба бирати срцем. Није важно да ли ћете узети оно из флаше, лименке или ћете конобару наручити једно точено, важно је да изаберете оно које стварно вреди, а Ваљевско је управо такво.