Пут којим је чај освојио свет
Епска прича
Да ли сте знали да први записи о конзумацији чаја у данашњем облику, датирају из Кине, где је за време Ћин династије, још пре Нове ере, већ био у свакодневној употреби у одређеним круговима, да би неких осам векова касније, постао уобичајена намирница целокупне популације. Сама прича о настанку чаја почиње легендом која каже да је кинески цар Шен Нонг, застао да се одмори испод неког дрвета и прокува воду за пиће. У том моменту, поветарац је протресао гране дрвета изнад њега и неколико листова је упало у кључалу воду. Ти листови су води дали пријатан укус и лепу боју. Цару се нови напитак толико свидео да је поново напунио своју шољу. Биљка под којом је седео било је дивље дрво чаја. Тако је, сматра се, настао напитак који данас знамо под називом чај.
Убрзо, чај се шири и ван граница Кине, на Кореју и Јапан, и постаје тема многих књижевних и ликовних дела и улази у историју као саставни део њихових националних идентитета. Колонијалне силе, као што је Португалија, доносе чај у Европу у 16. веку. Из Португалије у Енглеску чај се сели век касније, где ће заживети у домаћинствима и постати значајан део свакодневице Енглеза скоро два века касније, када и сама цена чаја на енглеском тржишту постаје доступна свима. У истом периоду чај доспева из Кине у Русију преко Монголије и Сибира, али се конзумира искључиво у круговима аристократије. Тек у 19. веку чајеви глобално освајају планету. Чају није било тешко да пронађе своје место у традицији сваког народа и на сваком континенту, јер осим тога што обилује богатсвом укуса, он са собом носи и многе друге благодети. Чај позитивно утиче на наш организам и опште расположење. Утиче на повећање енергије и концентрације, уз то и одлично хидрира наше тело и кожу. Баш из тих разлога ћемо вас подсетити да постоји и савршена фузија чаја, воћа и ароматичног биља, али не онаква какву сте навикли. Уместо у класичној топлој варијанти, сервира се хладна, популарна као ледени чај! Префињена комбинација зеленог или црног чаја заједно са воћем и ароматичним биљем! Савршена је за укусно опуштање, стварање осећаја хармоније, али и повезивање са природом.