Обратите пажњу када конобар РАДИ ОВО - Један суптилан трик вам ИЗБИЈА НОВАЦ из џепа
Ово ће вам бити од користи!
Том Саливан, менаџер једног ресторана, развио је једноставну, али моћну психолошку технику која се користи за подстицање других да се сложе с гледиштима, ставовима или изборима говорника
Ова техника, названа Саливаново климање главом, произилази из искуства конобара и бармена, али може имати примену и у другим областима живота.
Основна идеја Саливановог климања главом је да се, коришћењем суптилних сугестија, подстакну људи да прихвате одређене понуде или идеје. Конобари користе ову технику приликом препоруке јела или пића, благо климајући главом када стигну до посебно жељених ставки. Овакво климање треба да буде довољно суптилно да не буде очигледно, али довољно приметно гостима.
Саливан тврди да ова техника може значајно утицати на одлуке купаца, подстичући их да купе жељене производе без обзира на цену. Истраживања су показала да Саливаново климање главом најбоље функционише када се користи с листама које садрже пет ставки или мање.
Осим у угоститељству, ова техника може се применити и у другим ситуацијама, као што су важни састанци или презентације. Климање главом може помоћи у убедљивом излагању идеја или предлога, као и у привлачењу пажње на одређене одлуке или акције.
У суштини, Саливаново климање главом представља једноставан, али ефикасан метод који може побољшати различите аспекте живота, од пословне продаје до личне комуникације и утицаја.