"ВАЗДУХ" У ПАКОВАЊУ ЧИПСА ИМА СВОЈУ ФУНКЦИЈУ! Ево зашто кеса не би могла да буде скроз пуна
Сложићемо се да је ова појава изузетно иритантна, али није случајна
Колико пута сте доживели разочарање када сте отворили кесицу чипса и видели да је она до пола празна, односно да је у њој ваздуха колико и грицкалица.
Постоји много амбалаже која доводи у заблуду и купцима често може бити тешко да прецизно уоче исправну величину.
Оно што су многи од нас помешали са ваздухом у чипсу је заправо – азот, инертан гас који се користи током процеса паковања за уклањање "ваздуха", а посебно кисеоника који би проузроковао да чипс постане устајао и да уље постане ужегло.
ОВА ПОРОДИЦА ВЕЋ ЧЕТИРИ ГОДИНЕ НЕ КУПУЈЕ ТОАЛЕТ ПАПИР: "Нећемо да бацамо паре у WC шољу! Ево шта користе уместо њега"
Брзи ТЕСТ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ: Проверите како вам МОЗАК РАДИ уз ова ТРИ питања
ОПСЕДНУТИ ПЕРФЕКЦИОНИСТА ИЛИ НЕ: Решите ТЕСТ и сазнајте ДА ЛИ сами СЕБЕ САБОТИРАТЕ
Кисеоник је врло реактиван, што значи да се спаја са другим молекулима, а то доводи до кварења хране или губитка свежине. Коришћењем азота за избацивање кисеоника у кесицама грицкалица продужава се рок трајања, а квалитет хране се задржава.
Такође, верује се да азот даје чипсу "заштитни јастук". Наиме, како чипс има дуг пут од производње до потрошача, произвођачи чипса намерно пуне паковање азотом како би га заштитили од оштећења током транспорта.
Ако сте се уплашили да је азот штетан можете бити мирни: чак 78% ваздуха који удишемо чини азот.