НАМИРНИЦЕ ИДЕАЛНЕ ЗА ОВАЈ ПРЕЛАЗНИ ПЕРИОД: Ојачаће вам имунитет и заштити од болести
Можда многе од њих не волите, али натерајте се да их уносите, како бисте били витални и здрави.
Ако желите да будете здрави, морате водити уредан начин живота - без цигарета, смањен унос масне хране и шећера, а што више воћа и поврћа. Дошло је такво време када је свака друга особа око вас болешљјива и малаксала, јер није радила на јачању организма.
Направили смо вам списак намирница које јачају иминитет, без могућности да се разболите.
Јогурт. Садржи пробиотике, здраве бактерије које чисте црева и пробавни тракт од микроба који генерално подстичу развој болести. Препоручује се да попијете бар једну чашу јогурта са пробиотицима на дан.
Зоб и јечам. Све житарице садрже бета глукан, врсту влакана с антимикробним и антиоксидативним својстима, јачима него што их има позната Ешерихија коли. Требало би да их једете једном дневно.
Црни чај. Људи који су пили пет шоља црног чаја дневно током две недеље, имали су 10 пута више интерферона за борбу против вируса у крви у односу на оне који су пили плацебо напитак, показује студија са Харварда.
Говедина. Одрасли често уносе премало цинка прехраном, а то је важан минерал за имунитет: важан је за развој белих крвних зрнаца које препознају и уништавају инвазију бактерија и вируса.
Пилећа супа. Истраживачи у Небраски открили су да пилетина током кувања отпушта аминокиселину цистеин која хемијски личи на лек против бронхитиса – ацетилцистеину, због чега ова супа помаже при чишћењу служи код бронхитиса.
Слатки крумпир. Како бисте остали витални и здрави, ваша кожа треба да има што више витамин А, који помаже у производњи везивног ткива. Стога једите храну богату бета-каротеном који тело претвара у витамин А.
Печурке. Студије показују да печурке повећавају производњу и активност белих крвних зрнаца, па су корисне у борби против инфекције. Стручњаци препоручују око 30 грама печурки дневно.
Масна риба. Лосос и скуша богати су омега-3 масним киселинама које смањују упалу, што повећава проток ваздуха, те штити плућа од прехладе и респираторних инфекција. Саветујемо вам да их једете два пута недељно.