ИЗГЛЕД КОЖЕ ГОВОРИ: Које промене откривају да сте преосетљиви на глутен
Многи су осетљиви на глутен.
Иако данас постоје бројна средства којима можемо да успешно прикријемо неправилности на лицу, погрешно је сматрати их искључиво естетским проблемом.
Многе неправилности коже указују на осетљивост организма на одређене намирнице. Оне могу да узрокују здравствене тегобе као и проблеме с кожом и њено преурањено старење.
Лечи акне, перут и опекотине од сунца: Ево како да употребите јабуково сирће у козметици
ЗАУСТАВИТЕ СЕЗОНСКО ОПАДАЊЕ КОСЕ: Делотворна маска од кофеина
ПРОБЛЕМ КОЈИ МУЧИ СВЕ: Како спречити урастање длачица
Будући да су "проблематичне" намирнице већином управо оне које се најчешће конзумирају, њиховим препознавањем и уклањањем из исхране побољшава се целокупно здравље, а тиме и изглед коже.
Типични значи преосетљиовсти на глутен су натечени образи и предео око вилица, као и црвенило, хиперпигментацијске мрље и бубуљице.
Иако мало људи пати од целијакије, многи су осетљиви на глутен, протеин који углавном конзумирамо у намирницама од пшенице, јечма и ражи.
Показало се да тај протеин повећава упалну реакцију организма, због чега лице може изгледати натечено и упаљено. Глутен, такође, утиче на пигментацијске ензиме, због чега на кожи прерано настају старачке мрље и тамне пегице, најчешће око браде.
Хиперпигментација или бубуљице на том делу лица такође могу бити знак дисбаланса репродуктивних хормона који узрокује глутен.
Препоручује се потпуно избацивање глутена из исхране на неко време као и увођење у исхрану веће количине намирница с влакнима.
Обратите пажњу и на то да пијете довољно воде, након чега би натеченост лица требало да нестане, а тен да се нормализује. Избацивањем намирница које садрже глутен може се ублажити црвенило и свраб на образима.