ОВАЈ КОЛАЧ СЕ ОБАВЕЗНО ПРАВИ НА ПЕТРОВДАН: За њега се користи посебна врста јабука (РЕЦЕПТ)
Морате га направити, преукусан је!
Српска православна црква и верници сутра обележавају Дан светих апостола Петра и Павла. Овај празник у народу је познат под именом Петровдан и за њега се везује велики број обичаја, један од њих је и припрема посебног колача.
Колач који се прави за Петровдан прави се од посебне врсте јабука - петровача за које се раније веровало да се до Петровдана не секу ножем, јер би могао пасти град који ће уништити усеве.
НАПИТАК С КОЈИМ НОВАК ЂОКОВИЋ ЗАПОЧИЊЕ ЈУТРО: Ово је ГЛАВНИ РАЗЛОГ зашто треба да пијете ВОДУ С ЛИМУНОМ
СРПСКА СТРИПТИЗЕТА БИЛА ДЕТЕ ЗА ПРИМЕР: Ево због чега је почела то да ради и са каквом ТРАУМОМ се још бори
А и на овај празник се у неким крајевима Србије јабуке носе на поклон првим суседима, а неки их носе и у цркву на освећење. У неким крајевима деца са запаљеним лилама иду од куће до куће и домаћини им деле дарове.
За овај колач од јабуке потребно вам је:
- 500 г танких кора за питу
- 1,5 кг јабука петровача
- цимет
- шећер
- гриз
- уље
Припрема:
Очистите јабуке и изрендајте. Узимајте по 3 коре. Свака кора треба да се попрска са мало уља и по њој посути мало шећера, у зависности да ли волите слађе. На трећу кору ставите рендане јабуке и мало их попрскајте са уљем, поспите мало цимета, једну кашику гриза и 2 пуне кашике шећера. Увити у јуфку и ставити у подмазан плех.
Не морате да увијате, ако вам је лакше можете и да јуфке увијате. Затим ножем исећи парчиће, премазати уљем и ставити да се пеће на 200-220 степени. Ако волите после можете да их залијете шербетом или само да поспете шећером у праху.