ПАЛАЧИНКЕ у шатоу, укусније од сваке ТОРТЕ, а најоригиналније се служе у Скупштини града Београда - Сласна, носталгична посластица која се брзо припрема (РЕЦЕПТ)
Рецепт за палачинке у шатоу, који ће ваши укућани обожавати.
Рецепт за палачинке у шатоу је, према причи, седамдесетих година прошлог века пронашла Оливера Катарина, која је у то време била удата за Миладина Шакића, тадашњег потпредседника владе града Београда, па се од милоште називају и палачинке"а ла Шале". Рецепт је такође специфичан по томе што, за разлику од винских шатоа, не садржи вино, а веома је сладак и калоричан.
Палачинке у шатоу: Слатки рај за све љубитеље слаткиша
Када се ради о слатким ужицима, палачинке заузимају посебно место на нашим столовима. Оне су универзални класик који се може прилагодити различитим укусима и приликама. Данас вам доносимо рецепт за палачинке у шатоу, који ће обогатити вашу трпезу и одушевити све сладокусце.
Припрема шатоа
За припрему шатоа, потребно је да одвојите жуманце од беланцета. Беланце мутите до 70% умућености, док истовремено жуманце мути на пари. Када су оба састојка спремна, сједините их у посуди за мућење, додајте шећер и ванил-шећер. Користите мутилицу са што већим бројем обртаја (препоручује се професионална мутилица) и мутите док не добијете пенасту масу, која ће чинити основу за ваш шато.
Састојци за палачинке:
- 2 јаја
- 250 мл млека
- 150 г брашна
- Прстохват соли
- 1 кашика шећера
- 2 кашике уља (за тесто)
- Уље или маслац (за пржење)
Састојци за фил:
- 100 г шећера
- 100 г млевених ораха
- 100 г чоколаде
- 50 г маслаца
Припрема палачинки
1. Припремите тесто: У једној посуди умутите јаја, додајте млеко, шећер, со и уље. Постепено додајте брашно, мутећи док не добијете глатку смесу.
2. Пржите палачинке: На загрејаном тигању са мало уља или маслаца, излевајте малу количину теста и пржите палачинке с обе стране док не постану златно смеђе.
3. Филовање: На сваку палачинку распоредите мешавину шећера и млевених ораха. Увијте их у ролнице и ставите у ватросталну посуду.
4. Преливање шатом: Прелијте палачинке припремљеним шатом.
5. Чоколадни прелив: На лаганој ватри отопите чоколаду с маслацем и прелијте преко палачинки са шатом.
Послуживање
Палачинке у шатоу можете сервирати топле, украшене са мало рендане чоколаде или додатком свежег воћа. Овај десерт савршен је за посебне прилике или када једноставно желите да се размазите.
Уживајте у богатом укусу и сочној текстури ових палачинки које ће сигурно постати омиљени слаткиш у вашој кухињи!