Офарбајте ЈАЈА БЕЗ ХЕМИЈЕ и боја у кесицама: ПРИРОДАН НАЧИН за НАЈИНТЕЗИВНИЈУ црвену боју
Једна од лепших техника фарбања, а на здрав начин
Црвена је традиционална боја којом фарбамо васкршња јаја.
Симболизује проливену крв Исуса Христа приликом мучења и распећа на Велики петак. Прво јаје, чуваркућа, обавезно се боји црвеном бојом, док за остала сами одлучујете.
Данас постоји пуно техника фарбања и шарања васкршњих јаја, а већина укључује вештачке боје.
ПРАВОСЛАВНИ СВЕШТЕНИК за СД о СТРАСНОЈ НЕДЕЉИ - О дувану, алкохолу и брачној постељи, НИЈЕ ПОСТ само суздржавање од јела
СРБИ посежу за ОВИМ ЛЕКОМ кад их нешто боли, а може бити ПОГУБАН - С њим најчешће долази до ПРЕДОЗИРАЊА
Зато ћемо се овога пута бавити природним бојењем и открити вам неколико трикова како да потпуно природним путем добијете најлепшу црвену боју за ваша васкршња јаја.
1. Луковина
Најстарији начин бојења јаја у црвену боју. Све што треба да урадите јесте да шерпу напуните љускама црног лука, додате воду (две литре на 10 јаја), две кашике соли и кашику сирћета.
Скувајте јаја у овој води на уобичајен начин - кад прокључа, оставите да ври максимално десет минута на умереној температури, а потом склоните са ватре и оставите јаја да се у луковини потпуно охладе. Ако су љуске претежно тамне, немојте да их оставите предуго у води, јер може да се деси да јаја постану браон.
Ако желите да ваша црвена јаја имају најлепше природне шаре, претходно их украсите травчицама и умотајте у танке хулахопке.
2. Сок од вишања
Ако желите да ваша црвена јаја имају изразито интензивну црвену боју, послужите се соком од вишања. Поступак је исти као и код луковине - ставите јаја у шерпу, прелијте соком од вишања, уз додатак мало соли и сирћета. Скувајте јаја у соку и оставите да се охладе.
3. Цвекла
Ево начина да искористите и сок од цвекле који вам остане у тегли након што поједете сочне плодове. Поступак је исти као код сока од вишања. Ако желите нежније нијансе црвене, сок од цвекле разблажите са мало воде.
4. Млевена паприка
Четири кашике млевене паприке сипајте у литар воде, уз додатак мало соли и сирћета и скувајте јаја. Водите рачуна да не користите љуту паприку, јер љутина може да продре кроз љуску у сама јаја.