РУСКУ САЛАТУ СВЕ ВРЕМЕ ПРАВИМО ПОГРЕШНО: Једна ситница нам је свима фалила да укус буде ИДЕАЛАН
Ову салату свако прилагођава себи и свако зна како највише воли. Оно што можемо засигурно рећи јесте да је руска салата више од салате, она представља обележје славске кухиње.
Руска салата је једно од омиљених јела на српским православним свадбама. Може се јести као предјело, или као салата уз печење. Основни рецепт је једноставан, могу га савладати и прави почетници у кухињи. Постоји мноштво варијација овог рецепта, па се може правити од шунке, туне, гриловане пилетине, па и без меса.
Ову салату свако прилагођава себи и свако зна како највише воли. Оно што можемо засигурно рећи јесте да је руска салата више од салате, она представља обележје славске кухиње.
РЕШИТЕ СЕ ЗИМСКЕ ПРЕХЛАДЕ ЈЕДНОМ ЗАУВЕК: Вируси ће нестати као "РУКОМ ОДНЕШЕНИ" уз помоћ ОВЕ намирнице
БЕЖИ ОД ЊЕГА КОЛИКО ТЕ НОГЕ НОСЕ: Овакав МУШКАРАЦ никада НЕЋЕ моћи да те усрећи, са њим је све теже
Припремили смо неколико рецепата за руску салату, а бар један ће бити по вољи вашим непцима. Пробали смо и неколико брзих рецепата, који су одлични када припремате прегршт хране за славу и немате пуно времена. Има и традиционалних рецепата за салату, са пажљиво прирпеманим састојцима. А један рецепт има састојак који ће вас изненадити. Зато, наставите са читањем…
Руска салата – основни рецепт
Овај рецепт за руску салату је многима већ познат, али просто је немогуће заобићи га јер представља основу за све друге укусне варијације. Занимљива је чињеница да је прави први рецепт за ову салату давно изгубљен. Зна се да се у првом рецепту налазио кавијар, телећи језик, јастог, корнишони, соја, тврдо кувана јаја и јастог. Но, тајни састојци који су прославили салату су и дан данас остали непознаница.
Као што се да приметити, овај рецепт се поприлично разликује од оног који ми знамо. Верзија коју ми једемо на славама је много приступачнија. А рецепт је следећи:
- 150 грама кромпира,
- 150 грама грашка,
- 150 грама шаргарепе,
- 150 грама корнишона (киселих краставчића),
- 150 грама шунке по избору,
- 300 грама мајонеза,
- 2 тврдо кувана јајета,
- 1 кашика сенфа,
- 2 кашике сока од лимуна,
- прстохват соли и мало бибера.
Припрема: сматра се да се кључ за ову салату налази у мајонезу и кромпиру. Кромпир ће бити знатно лепши уколико га скувате у кори и тек онда ољуштите и насецкате. Кромпир, шаргарепу и грашак кувајте одвојено и уз сваки састојак додајте мало соли. Кромпир кувајте неољуштеног док не будете могли са лакоћом да га прободете виљушком.
Колико се кува грашак? Све зависи да ли је грашак свеж или из замрзивача – који се много чешће користи. Свеж грашак је потребно кувати и до 2 или 3 сата, док куповни до 10 минута јер је он већ припремљен.
Шаргарепи је, такође, потребно кување од максимум 10 минута. Када се поврће скува, процедите га обавезно кроз хладну воду. Потрудите се да што боље процедите сво поврће уколико желите после да га сервирате, како би било што чвршће и лакше за обликовање.
Рецепт за домаћи мајонез
Мајонез је главни укус у руској салати, зато га многе домаћице саме спремају, јер је укус бољи од куповног. Ови састојци ће вам требати за домаћи мајонез за руску салату:
- 2 јајета,
- 1 кашичица соли,
- 1, кашичица сенфа,
- 2 кашике лимуновог сока,
- 300 милилитра уља.
Припрема: извадите јаја из фрижидера и осатавите их да буду на собној температури барем пола сата. Јаја ставити у високу посуду и кратко мутити миксером. Додајте со, сенф, лимун и мало по мало уља. Мутите мискером и додајте уље истовремено. Благо померајте миксер горе-доле, тако ћете утицати на брже подизање смесе.
Када се мајонез одвоји од углова чиније, значи да је довољно умућен. Одмах ставити у фрижидер и чувати у фрижидеру. Овако припремљен мајонез ће краће трајати јер се у њему не налази конзерванс.