RUSKU SALATU SVE VREME PRAVIMO POGREŠNO: Jedna sitnica nam je svima falila da ukus bude IDEALAN
Ovu salatu svako prilagođava sebi i svako zna kako najviše voli. Ono što možemo zasigurno reći jeste da je ruska salata više od salate, ona predstavlja obeležje slavske kuhinje.
Ruska salata je jedno od omiljenih jela na srpskim pravoslavnim svadbama. Može se jesti kao predjelo, ili kao salata uz pečenje. Osnovni recept je jednostavan, mogu ga savladati i pravi početnici u kuhinji. Postoji mnoštvo varijacija ovog recepta, pa se može praviti od šunke, tune, grilovane piletine, pa i bez mesa.
Ovu salatu svako prilagođava sebi i svako zna kako najviše voli. Ono što možemo zasigurno reći jeste da je ruska salata više od salate, ona predstavlja obeležje slavske kuhinje.
REŠITE SE ZIMSKE PREHLADE JEDNOM ZAUVEK: Virusi će nestati kao "RUKOM ODNEŠENI" uz pomoć OVE namirnice
BEŽI OD NJEGA KOLIKO TE NOGE NOSE: Ovakav MUŠKARAC nikada NEĆE moći da te usreći, sa njim je sve teže
Pripremili smo nekoliko recepata za rusku salatu, a bar jedan će biti po volji vašim nepcima. Probali smo i nekoliko brzih recepata, koji su odlični kada pripremate pregršt hrane za slavu i nemate puno vremena. Ima i tradicionalnih recepata za salatu, sa pažljivo prirpemanim sastojcima. A jedan recept ima sastojak koji će vas iznenaditi. Zato, nastavite sa čitanjem…
Ruska salata – osnovni recept
Ovaj recept za rusku salatu je mnogima već poznat, ali prosto je nemoguće zaobići ga jer predstavlja osnovu za sve druge ukusne varijacije. Zanimljiva je činjenica da je pravi prvi recept za ovu salatu davno izgubljen. Zna se da se u prvom receptu nalazio kavijar, teleći jezik, jastog, kornišoni, soja, tvrdo kuvana jaja i jastog. No, tajni sastojci koji su proslavili salatu su i dan danas ostali nepoznanica.
Kao što se da primetiti, ovaj recept se poprilično razlikuje od onog koji mi znamo. Verzija koju mi jedemo na slavama je mnogo pristupačnija. A recept je sledeći:
- 150 grama krompira,
- 150 grama graška,
- 150 grama šargarepe,
- 150 grama kornišona (kiselih krastavčića),
- 150 grama šunke po izboru,
- 300 grama majoneza,
- 2 tvrdo kuvana jajeta,
- 1 kašika senfa,
- 2 kašike soka od limuna,
- prstohvat soli i malo bibera.
Priprema: smatra se da se ključ za ovu salatu nalazi u majonezu i krompiru. Krompir će biti znatno lepši ukoliko ga skuvate u kori i tek onda oljuštite i naseckate. Krompir, šargarepu i grašak kuvajte odvojeno i uz svaki sastojak dodajte malo soli. Krompir kuvajte neoljuštenog dok ne budete mogli sa lakoćom da ga probodete viljuškom.
Koliko se kuva grašak? Sve zavisi da li je grašak svež ili iz zamrzivača – koji se mnogo češće koristi. Svež grašak je potrebno kuvati i do 2 ili 3 sata, dok kupovni do 10 minuta jer je on već pripremljen.
Šargarepi je, takođe, potrebno kuvanje od maksimum 10 minuta. Kada se povrće skuva, procedite ga obavezno kroz hladnu vodu. Potrudite se da što bolje procedite svo povrće ukoliko želite posle da ga servirate, kako bi bilo što čvršće i lakše za oblikovanje.
Recept za domaći majonez
Majonez je glavni ukus u ruskoj salati, zato ga mnoge domaćice same spremaju, jer je ukus bolji od kupovnog. Ovi sastojci će vam trebati za domaći majonez za rusku salatu:
- 2 jajeta,
- 1 kašičica soli,
- 1, kašičica senfa,
- 2 kašike limunovog soka,
- 300 mililitra ulja.
Priprema: izvadite jaja iz frižidera i osatavite ih da budu na sobnoj temperaturi barem pola sata. Jaja staviti u visoku posudu i kratko mutiti mikserom. Dodajte so, senf, limun i malo po malo ulja. Mutite miskerom i dodajte ulje istovremeno. Blago pomerajte mikser gore-dole, tako ćete uticati na brže podizanje smese.
Kada se majonez odvoji od uglova činije, znači da je dovoljno umućen. Odmah staviti u frižider i čuvati u frižideru. Ovako pripremljen majonez će kraće trajati jer se u njemu ne nalazi konzervans.