Стиже захлађење, а са њим и ПОДВАРАК - ово је рецепт који морате да пробате данас, традиција и укус Србије на једном месту
Мирис киселог купуса, димљеног меса и зачина одавно је постао синоним за хладне дане и окупљање око богате трпезе.
Нема српске зимске трпезе без подварка, једног од најстаријих и најомиљенијих јела у домаћинствима широм Балкана.
Једноставан, а заситан, подварак је право оличење свега што чини домаћу кухињу – топлина, укус и породично заједништво.
Иако се рецепти разликују од куће до куће, основна идеја остаје иста: подварак је јело припремљено од киселог купуса, полако печено у рерни уз додатак меса – најчешће свињетине, пилетине, или димљене сланине, што му даје посебну арому. У многим домаћинствима подварак је незаобилазан део славске трпезе, а спрема се и за друге свечане прилике.
Прича о подварку сеже вековима уназад, до времена када су зимнице и ферментисана храна биле кључне за преживљавање хладних месеци. У то време, подварак је био скроман, али изузетно хранљив оброк који је снабдевао организам неопходним нутријентима. Данас, овај традиционални специјалитет доживљава прави повратак на кулинарску сцену, постајући инспирација и модерним куварима.
Зато, ако желите да осетите дух прошлости на својој трпези, обавезно пробајте подварак – једноставан, аутентичан и неодољиво укусан.
Састојци
1 кг киселог купуса (исецканог)
500 г свињетине (или пилетине, по жељи)
200 г димљене сланине
2 главице црног лука (ситно исецкане)
3 чена белог лука
1 кашика свињске масти (или уља)
1 ловоров лист
Со и бибер по укусу
1 кашичица алеве паприке
Припрема
У тигању загрејте маст и пропржите ситно исецкан црни лук док не постане стакласт. Додајте бели лук и наставите пржење још минут.
Затим додајте исецкан кисели купус, добро промешајте и динстајте 15-ак минута, повремено мешајући. По потреби, додајте мало воде.
Док се купус динста, у другом тигању испржите комаде меса и димљене сланине док не добију златну боју.
Укључите рерну да се греје на 180°Ц. У посуду за печење ставите пола динстаног купуса, преко поређајте комаде меса и сланине, а затим прелијте остатком купуса. Додајте ловоров лист, со, бибер и алеву паприку.
Пеците подварак у рерни око 1,5 до 2 сата, док купус не омекша, а месо постане сочно и меко. Повремено промешајте, а по жељи можете додати и мало бујона или воде да јело не буде превише суво.
Сервирајте топло, уз домаћи хлеб или кромпир-пире.
Подварак је јело које најбоље сазрева кад се одмори, па ће следећег дана бити још укусније. Уживајте у овом класичном српском специјалитету, идеалном за хладне зимске вечери.