КУПЦИ ОПРЕЗ! Опасне бактерије у ХРАНИ! Погледајте списак намирница и симптоме ТРОВАЊА
Сви су у опасности од тровања храном, а посебно је опасно за труднице, малу децу, старије особе и оне који болују од хроничних болести.
Људи широм света свакодневно оболевају од хране коју поједу, а више од 250 познатих болести преноси се управо храном. Болести које се преносе храном су болести које настају као последица конзумирања контаминиране хране. Храна је контаминирана уколико су у њој присутни патогени микроорганизми и њихови токсини.
ЉУДЕ КОЈИ НОСЕ ОВА СРПСКА ИМЕНА И САМ БОГ ЧУВА: Према старом православном веровању она штите од зла
ЗАБОРАВИТЕ НА КАПИ: Интернет је полудео за овим триком за ОТПУШАВАЊЕ НОСА, броји 19 МИЛИОНА прегледа (ВИДЕО)
Европска агенција за безбедност хране, ЕФСА, која се бави заштитом потрошача у Европској унији, у извештају упозорила је да се повећава број људи заражених листеријом и салмонелом, и то због конзумирања свеже и припремљене хране. Најосетљивији су, наведено је, потрошачи старији од 75 и жене између 25 и 44 године (посебно труднице). Стручњаци ЕФСА истраживање о појави болести која се преноси храном спровели су пошто је ЕУ у заједничком извештају упозорила на тренд повећања оболелих од листериозе.
Сведоци смо да готово не прође месец, а да медији нису известили да је неки артикал прехрамбене или непрехрамбени робе повучен из слободне продаје. Најчешће из превентивних разлога, да би се смањила опасност од масовног тровања људи или због могућих озбиљнијих здравствених последица по становништво.
Препоручује се пажљиво руковање с
- месом,
- јајима,
- рибом,
- а посебан опрез је када ове намирнице купујете од непроверених продаваца.
Ризик од болести које се преносе храном можемо смањити избегавањем намирница које најчешће носе бактерије, а ово су најчешће које се могу наћи у храни и могу изазвати тровање.
У нашој земљи најчешће дијагностиковане болести које се преносе храном су салмонелозе, кампилобактериозе, стомачни грип и стафилококно тровање храном, пише на званичном сајту Батута.
Салмонелозе узрокују бактерије из рода Salmonella, које су присутне у цревном тракту птица, гмизаваца и сисара. Ове бактерије преносе се на људе преко хране животињског порекла. Салмонелоза се манифестује повишеном температуром, проливом и стомачним грчевима. Код особа са постојећим хроничним обољењем или ослабљеним имуним системом, може доћи до појаве компликација у виду преласка микроорганизама у крв (септикемија).
Кампилобактериозу изазивају бактерије из рода Campylobacter. Симптоми болести су повишена температура, пролив и стомачни грчеви. Кампилобактер је природни становник црева здравих птица, и сирово живинско месо обично садржи ову бактерију. Конзумирање недовољно термички обрађене пилетине, или хране контаминиране преко пилетине (преко контаминираних површина у клаоницама) је најчешћи извор и пут преноса кампилобактериозе.
Стомачни грип је узрокован норовирусима. Ово обољење се јавља врло често, али се тешко дијагностикује. У клиничкој слици доминира повраћање, а обољење пролази у року од два дана. Резерваор заразе је човек.
Стафилококно тровање храном је интоксикација, која настаје као последица присуства стафилокока и/или њиховог токсина у храни. Симптоми болести су мучнина, грчеви и повраћање. Резервоар заразе је човек.
Ботулизам је тешко тровање токсином који продукује бактерија Цл. Ботулинум у контаминираној храни. Први симптоми болести обично су оштећење вида (замућен вид или двослике), отежано гутање и сушење уста, а некада и повраћање и опстипација. Цл. Ботулинум ствара споре које су присутне у земљи, а извор и пут преношења су углавном конзервирана храна, кобасица, димљено или усољено месо. Опоравак може да траје месецима.
Колика је учесталост јављања болести које се преносе храном?
Годишње се у Републици Србији кроз законом прописан епидемиолошки надзор региструје између 20.000 и 25.000 случајева оболевања од болести које се преносе храном, пише у извештају Батута.