KUPCI OPREZ! Opasne bakterije u HRANI! Pogledajte spisak namirnica i simptome TROVANJA
Svi su u opasnosti od trovanja hranom, a posebno je opasno za trudnice, malu decu, starije osobe i one koji boluju od hroničnih bolesti.
Ljudi širom sveta svakodnevno obolevaju od hrane koju pojedu, a više od 250 poznatih bolesti prenosi se upravo hranom. Bolesti koje se prenose hranom su bolesti koje nastaju kao posledica konzumiranja kontaminirane hrane. Hrana je kontaminirana ukoliko su u njoj prisutni patogeni mikroorganizmi i njihovi toksini.
LJUDE KOJI NOSE OVA SRPSKA IMENA I SAM BOG ČUVA: Prema starom pravoslavnom verovanju ona štite od zla
ZABORAVITE NA KAPI: Internet je poludeo za ovim trikom za OTPUŠAVANJE NOSA, broji 19 MILIONA pregleda (VIDEO)
Evropska agencija za bezbednost hrane, EFSA, koja se bavi zaštitom potrošača u Evropskoj uniji, u izveštaju upozorila je da se povećava broj ljudi zaraženih listerijom i salmonelom, i to zbog konzumiranja sveže i pripremljene hrane. Najosetljiviji su, navedeno je, potrošači stariji od 75 i žene između 25 i 44 godine (posebno trudnice). Stručnjaci EFSA istraživanje o pojavi bolesti koja se prenosi hranom sproveli su pošto je EU u zajedničkom izveštaju upozorila na trend povećanja obolelih od listerioze.
Svedoci smo da gotovo ne prođe mesec, a da mediji nisu izvestili da je neki artikal prehrambene ili neprehrambeni robe povučen iz slobodne prodaje. Najčešće iz preventivnih razloga, da bi se smanjila opasnost od masovnog trovanja ljudi ili zbog mogućih ozbiljnijih zdravstvenih posledica po stanovništvo.
Preporučuje se pažljivo rukovanje s
- mesom,
- jajima,
- ribom,
- a poseban oprez je kada ove namirnice kupujete od neproverenih prodavaca.
Rizik od bolesti koje se prenose hranom možemo smanjiti izbegavanjem namirnica koje najčešće nose bakterije, a ovo su najčešće koje se mogu naći u hrani i mogu izazvati trovanje.
U našoj zemlji najčešće dijagnostikovane bolesti koje se prenose hranom su salmoneloze, kampilobakterioze, stomačni grip i stafilokokno trovanje hranom, piše na zvaničnom sajtu Batuta.
Salmoneloze uzrokuju bakterije iz roda Salmonella, koje su prisutne u crevnom traktu ptica, gmizavaca i sisara. Ove bakterije prenose se na ljude preko hrane životinjskog porekla. Salmoneloza se manifestuje povišenom temperaturom, prolivom i stomačnim grčevima. Kod osoba sa postojećim hroničnim oboljenjem ili oslabljenim imunim sistemom, može doći do pojave komplikacija u vidu prelaska mikroorganizama u krv (septikemija).
Kampilobakteriozu izazivaju bakterije iz roda Campylobacter. Simptomi bolesti su povišena temperatura, proliv i stomačni grčevi. Kampilobakter je prirodni stanovnik creva zdravih ptica, i sirovo živinsko meso obično sadrži ovu bakteriju. Konzumiranje nedovoljno termički obrađene piletine, ili hrane kontaminirane preko piletine (preko kontaminiranih površina u klaonicama) je najčešći izvor i put prenosa kampilobakterioze.
Stomačni grip je uzrokovan norovirusima. Ovo oboljenje se javlja vrlo često, ali se teško dijagnostikuje. U kliničkoj slici dominira povraćanje, a oboljenje prolazi u roku od dva dana. Rezervaor zaraze je čovek.
Stafilokokno trovanje hranom je intoksikacija, koja nastaje kao posledica prisustva stafilokoka i/ili njihovog toksina u hrani. Simptomi bolesti su mučnina, grčevi i povraćanje. Rezervoar zaraze je čovek.
Botulizam je teško trovanje toksinom koji produkuje bakterija Cl. Botulinum u kontaminiranoj hrani. Prvi simptomi bolesti obično su oštećenje vida (zamućen vid ili dvoslike), otežano gutanje i sušenje usta, a nekada i povraćanje i opstipacija. Cl. Botulinum stvara spore koje su prisutne u zemlji, a izvor i put prenošenja su uglavnom konzervirana hrana, kobasica, dimljeno ili usoljeno meso. Oporavak može da traje mesecima.
Kolika je učestalost javljanja bolesti koje se prenose hranom?
Godišnje se u Republici Srbiji kroz zakonom propisan epidemiološki nadzor registruje između 20.000 i 25.000 slučajeva obolevanja od bolesti koje se prenose hranom, piše u izveštaju Batuta.