Много грешите: Ових 5 намирница најздравије су СИРОВЕ
Треба да знате...
Поједине намирнице морају се термички обрадити пре консумирања. Међутим, има и оних које би термичком обрадом изгубиле своју нутритивну вредност и њих би требало јести у сировом стању.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/398586/profimedia-0468768339_2.jpg?itok=ktYG1aTh)
Како да очистите пеглу: Овај једноставан трик уклониће брзо нечистоће
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/21265/devojka-i-frizider.jpg?itok=4-mtq_9M)
УБИЈТЕ НЕПРИЈАТАН МИРИС ИЗ ФРИЖИДЕРА: Буквално ти је потребна ЈЕДНА намирница коју СИГУРНО ИМАШ у кући
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/104665/profimedia-0010404742.jpg?itok=-Pu3wmbq)
Ове намирнице не стављајте у микроталасну рерну: Веома штетно!
Међу намирницама које су здравије када се једу сирове највише има поврћа али и воћа.
Броколи садржи велике количине фитохемијског сулфорафана који помаже у спречавању срчаних болести, упала, депресије и још многих штетнијих здравствених стања.
Недавна студија открила је да загревање белог лука на 200 степени током шест минута у потпуности уништава антиагрегацију у белом луку.
- Постоји још једна здравствена корист од употребе сировог белог лука, што је показала и студија, да топлота деактивира ензим alliinaza - каже нутриционистица Нанци Вудбери. Кувајући бели лук 20 минута у потпуности ћете поништити његово антибактеријско деловање, а само један минут у микроталасној уништиће 100 одсто његове способности - упозорава она.
- Боровнице садрже више антиоксиданата него било које друго воће, углавном због велике количине полифенола - каже Џули Џофрин, фитнес инструкторка. Ако их једете сирове, добијате све те предности.
Печене паприке брз су и једноставан додатак било ком оброку, али можда бисте требали да размислите о томе да их једете сирове. Оне су одличан извор витамина Ц, а топлота га може уништити.
Кељ садржи једињења који се називају глукозинолати, а када дођу у контакт с ензимом миросиназом, претварају се у другачије једињење које помаже у борби против различитих болести.
Међутим, топлота деактивира миросиназу, тако да кувани кељ нема иста својства у борби против болести као што има салата од сировог кеља.
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2020/05/26/profimedia-0295687430.jpg?itok=GaxlFu5O)
РЕЦЕПТ КОЈИ ЋЕТЕ ЗАПИСАТИ: Потребни су јабуке, цимет, шећер, јаја - али нећете правити торту, већ НАЈУКУСНИЈИ БУРГЕР НА СВЕТУ!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2014/04/30/devojka-ciscenje.jpg?itok=iN_XKnBC)
Фантастичан трик који ћете одмах испробати: Ова намирница тера све непријатне мирисе из дома!
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/2518/profimedia-0055038818.jpg?itok=B8pdWRAy)
Како да савршено очистите веш машину: Отпадају и крупни комади каменца
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2017/08/27/profimedia-0341484015.jpg?itok=bjnMTO5H)
Одличан предлог за ручак: Чупави пилећи филети у хлебу (РЕЦЕПТ)
![](https://www.srbijadanas.com/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2016/07/31/brasno.jpg?itok=O11zQKV9)
Хлеб са чварцима: Хрскав споља, мекан унутра (РЕЦЕПТ)