Кувари открили: СВАКА ВРСТА ЛУКА СЕ СЕЧЕ И ДИНСТА другачије, ево како!
Кувари су поделили и неколико упутства за динстање.
Онима који нису вешти у кухињи вероватно је сваки лук исти и не примећују неку велику разлику у јелу када га додају, али кувари су недавно открили да би том састојку требали придавати више пажње.
Није свеједно коју врсту додајете у које јело, како је сецкате, ни динстате, кажу и откривају све трикове код припреме овог, у многим јелима, омиљеног састојка за додавање посебне ароме.
Ако ОВУ РЕЧЕНИЦУ кажеш свом партнеру - ОСТАВИЋЕ ТЕ ОДМАХ!
ИМАШ ЖУТЕ МРЉЕ У ОЧИМА? Ево шта то значи и када би требало да ПОСЕТИШ ЛЕКАРА
Погледајте како изгледа ЛУКСУЗНА КУЋА Џастина и Хејли Бибер коју су УПРАВО ПРОДАЛИ ЗА 8 МИЛИОНА ДОЛАРА
Љубичасти лук - није баш добар за кување, бољи укус имаће ако га додате у хамбургер или сендвич, као додатак месу које припремате на роштиљу или у салати. Има знатно мање шећера од црног лука и пун је антиоксиданса који смањују ризик обољења од рака. Кувари кажу да га сечете на колутове и да сваки колут потом раздвојите прстима.
Слатки лук - разлика између овог и црног лука у изгледу је готово неприметна, код слатког је кора мало више наранчаста. Има пуно блажи укус од осталих врста, па је најбољи избор ако желите јести сирови лук уз, рецимо, ћевапе, а можете га користити и за умак од парадајза јер садржи доста воде. Требало би га сећи на тракице.
Црни лук - најчешће коришћена врста код кувања, има најјачи укус од свих и одличан је избор када требате карамелизирати лук за неко јело јер садржи доста шећера. Режите га на ситне коцкице.
Бели лук - најбољи избор за мексичка јела и салате, али и као додатак на пици јер је најхрскавији од свих врста, али и најздравији јер има противупална својства. Реже се на тракице.
Млади лук - иако га је најбоље јести сировог, може се користити и за кување, и то заједно са зеленим делом. Обавезно се реже на колутиће.
Кувари су поделили и неколико упутства за динстање. Прво, режите лук тако да су отприлике сви комадићи једнаке дебљине и величине. Радите то ручно јер разне сецкалице и блендери га у трен претворе у кашу, а онда се никако неће моћи карамелизирати. Динстајте на сунцокретовом или маслиновом уљу, а можете користити и маст. Лук додајте у тигањ тек кад се добро загрејао, ставите на лагану јачину и мешајте дрвеном варјачом.