БЕЛА ЧОРБА, САРМА, ПОГАЧА И ТОРТА: Рецепти за КОМПЛЕТАН РУЧАК који ће домаћици оставити времена за уживање с породицом
Време је најтраженије у 21. веку! Оно више није новац, оно је више од новца... Новац можете да позајмите или вратите, али једном изгубљено време више никад не можете вратити.
Потребно је:
- 500 гр пилећег меса ( може и јунетина)
- пуно поврћа
- зрна бибера
- мало сувог зачина
- 2 кашике киселе павлаке
- 1 жуманце
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/11/06/shutterstock_2073678815_1.jpg?itok=JeVEpfZw)
НАЈМОЋНИЈИ ЛЕК ЗА СИНУСЕ, ОД САМО 2 САСТОЈКА: Продисаћете за трен ока! (РЕЦЕПТ)
![](https://www.sd.rs/sites/default/files/styles/search_desktop/public/a/t/2022/11/06/shutterstock_1776411692.jpg?itok=_ZgOCtNX)
ЗИМНИЦА ЗА ПАМЋЕЊЕ: Печене љуте папричице са медом су чисто зимско савршенство!(РЕЦЕПТ)
Припрема
У лонац ставити пилеће месо, додати поврће, шаргарепу, целер, пашкнат, карфиол, лист целера, зрно бибера, мала главица црног лука и оставити ида кува на тихој ватри.
Кад се скува извадити решетком месо и иситнити.
У чинију ставиити жуманце и павлаку и жицом измешати. Додавати по мало чорбе која ври неколило кутлача и онда вратити све у чорбу.
Сарма
Потребно је:
- 700 гр. млевеног меса
- 150 гр суве сланине
- 300 гр сувих ребара
- 100 гр пиринча
- главица црног лука
- 4 чена белог лука
- зачин
- туцана паприка
- алева паприка
- кашика масти
- листове лорбера
- листови киселог купуса
Припрема:
На масти пропржити црни и бели лук, додати сецкану сланину , затим зачин, паприку једну и другу, бибер. Измешати и додати у млевено месо које не пржимо. Све добро изједначити рукама. Вадити кашиком и завијати у листове киселог купуса сарме.
Васина торта
За бисквит
- 7 кашика шећера
- 8 кашика ораха
- 2 кашике брашна
- 7 јаја
- мало прашка за пецива
- 300 гр млевених ораха
- 4 кашике прах шећера
- млека мало
- 100 гр растопљене чоколаде
- 200 гр маслаца
Припрема:
Умутити јаја са шећером, додати брашно са прашком за пециво, орахе и добро изједначити.
Пећи у плеху 28 цм на 200 степени Ц 20-25 мин. Охлађену торту пресећи на пола.
Млевене орахе попарити, додати растопљену чоколаду и умућен маслац са 2 кашике прах шећера. Све изједначити.
Пола фила ставити у торту па поклопити другом половином и премазати другом половином.
Украсити шлагом, растопљеном чоколадом или сецканим орасима и лешницима.
Погача
Потребно је:
- 500 мл млека
- 30 гр квасца
- 1 кашичица шећера
- мало соли
- 50 гр маргарина
- 800 гр брашна
- 200 гр сира
- 1 јаје
- семенке сусама
- крупна со
Припрема: Растопити квасац у мало млека са шећером па додати остатак млека и брашно. Замесити средње тврдо тесто. Оставити да одмори и порасте.
Истрести на побрашњиен сто и оклагијом истањити. Премазати омекшаним маргарином и пресавити тесто неколико пута. Развити оклагијом поново. Исећи на коцке. У издробљен сир додати беланце и изједначити. У сваку коцкицу ставити кашичицу сира и увити у облику фишека. Ређати у подмазан плех или шерпу.
Оставити покривену па премазати жуманцетом и посути сусамом. Пећи на 200 степени Ц око 50 мин. Пред крај покрити фолијом..