ПРИТОМ ЈЕ УКУСАН
БЕЗ КВАСЦА и прашка за пециво, а као да је из ПЕКАРЕ - Нутриционисткиња Ивана поделила ЗДРАВ рецепт за ХЛЕБ КОЈИ НЕ ГОЈИ
Хлеб који не гоји је кључни играч у одржавању здраве исхране. Он пружа телу потребну енергију и хранљиве материје, а истовремено не додаје вишак калорија које могу довести до непожељног повећања телесне масе.
У данашњем свету где су дијете често у фокусу, проналажење здравих, али укусних намирница постаје све важније. Једна од кључних намирница коју многи људи укључују у своју исхрану је хлеб. Међутим, не сви хлебови су исти. Док неки могу допринети непожељном повећању тежине, постоје и они који могу задовољити нашу потребу за храном, а да не доносе непожељне калорије.
Приликом одабира хлеба, кључно је обратити пажњу на састојке. Интегрални или вишезрнати хлеб су одличан избор због својих влакана, која помажу у регулацији варења и одржавању осећаја ситости. Ови хлебови такође имају нижи гликемијски индекс у поређењу са белим хлебом, што значи да не изазивају брзе скокове шећера у крви и тиме спречавају нагли пад енергије.
Још један фактор који треба узети у обзир је додатак семенки и житарица. Семенке попут ланеног семена или сунцокрета додају хлебу додатну хранљиву вредност у виду омега-3 масних киселина и антиоксиданата. Ове компоненте не само да пружају користи за срце и мозак, већ и доприносе осећају ситости, што може спречити преједање.
Важно је такође водити рачуна о количини хлеба коју конзумирамо. Иако је хлеб важан извор енергије, претерана конзумација може довести до вишка калорија. Прилагођавање величине порција и комбиновање хлеба са другим здравим намирницама, попут протеина и поврћа, може помоћи у одржавању здраве телесне тежине.
Водећи се свим овим ставкама нутриционисткиња Ивана Шарчевић на свом Инстаграм профилу поделила је један здрави рецепт за хлеб који не гоји.
- 350гр меког спелтиног брашна
- 200гр киселог млека
- 100мл воде
- 1 кашичица соде бикарбоне
- кашика сирћета
- кашичица соли
Сипати прво кисело млеко, воду И сирће.Потом суве састојке. Излити у плех обложен пек папиром, посути са 2 кашике семенки бундеве или сунцокрета и пећи на 200 °Ц 40-ак минута. Сачекати да се охлади.
Да ли ви бирате здравије верзије хлеба?