Биљка која има само једну "ману": Док једете спанаћ у вашим устима се дешава нешто необично
Навикните се.
Спанаћ је изузетно здраво поврће и представља природни извор витамина, минерала и влакана. Богат је фитонутријентима, посебно бета-каротеном и лутеином, који га чине поврћем са доста антиоксиданаса који штите ћелије организма. Припада истој породици биљака као и цвекла, блитва, репа.
НЕ ТРЕБА ИМ АДИТИВ: Ових 5 намирница су корисније замрзнуте, него свеже
Међутим, многи га избегавају због непријатног осећаја који изазива у устима, а поготово онај чудан осећај када језиком пређемо преко зуба. Делују суво, а уста као да се скупљају.
Ова појава је резултат високе концентрације оксалне киселине која се налази у спанаћу.Оксална киселина је хемикалија која се може пронаћи у биљкама - али лишће спанаћа има знатно веће концетрације у односу на већину њих.
Ову киселину често називају антинутријент јер може да се повеже са минералима и блокира способност тела да апсорбује нутријенте. У случају спанаћа, тај нутријент је калцијум.
Када једемо спанаћ, калцијум у нашој пљувачци меша се са оксалном киселином и то доводи до настанка кристала калцијум - оксалата. Када се ови кристали нађу на зубима, онда долази до непријатног осећаја који је добро познат свима који су икада јели ово поврће.